Никой не може да накара немския бизнес да купува втечнен газ от САЩ със $100 по-скъп от руския, коментира той

Проф. Атанас Тасев: С "Турски поток" останахме на газовата карта на Европа

2207 | 5 дек. 2018 | 15:18

Според експерта изборът на трасе през България, а не през Гърция е икономически и технически обоснован, защото в Гърция няма подходящо газохранилище, което да компенсира варирането на доставките, което в някои случаи достига 15-20%


Както и да наричаме проекта „Турски поток“ или „Български поток“, най-важното е, че България остава на газовата карта на Европа и на света, заяви днес пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той обясни в предаването „12+3“ на „Хоризонт“, че това събитие бе предшествано от решението на руската страна от 1 януари 2020 г. да прекрати доставките по Трансбалканския газопровод, а България транзитира 17,8 млрд. куб. м годишно, от които 14 млрд. за Турция. Като се очаква до месеци тези 14 млрд. да престанат да преминават през нашата територия, а през първата тръба на „Турски поток" да отиват директно в Турция.

Според проф. Тасев изборът на трасе през България, а не през Гърция е икономически и технически обоснован, защото в Гърция няма подходящо газохранилище, което да компенсира варирането на доставките, което в някои случаи достига 15-20%.

Експертът коментира и проблемите около „Северен поток 2“ – проект за доставки на руски газ по дъното на Балтийско море за Германия, срещу който се обявиха САЩ. Той посочи, че реализацията на двата проекта зависи от икономически, политически и геополитически фактори.

Тасев разказа как миналата година е имал среща с бивш съветник на Хелмут Шмит и Хелмут Кол, който сега е в т. нар. съвет на старейшините при канцлера Ангела Меркел. Той е германец от български произход, който от 1962 г. е в Германия. Тасев запитал хер Щефан дали ако Меркел спечели изборите, ще застане зад „Северен поток 2“. „Той се засмя и каза: „Каква Меркел? Немският бизнес“.

Според Тасев никой не може да накара немския бизнесмен да купува втечнен газ със $100 по-скъпо от руския за 1000 куб. м. и че немският бизнес очевидно е доминиращ при вземане на решение. „Видяхте, че рязко се влошиха отношенията между Германия и САЩ именно на тази база“, каза той.

Тасев призна, че „Северен поток“ и „Турски поток“ се конкурират. Но от север доставките на газ намаляват с 20 млрд. куб. м, а потребностите на Европа растат и скоро ще достигнат 200 млрд. куб. м годишно, заради което руският газ ставал незаобиколим фактор. Затова неслучайно е било постигнато извънсъдебното споразумение между „Газпром“ и Еврокомисията.

„Мисля, че в момента геополитиката няма да попречи за реализирането на т.нар. „Турски поток“, който ние наричаме конфигурация на газовия хъб „Балкан“. Няма да говорим за потоци, а за нещо много по-сложно“, каза Тасев, като обясни, че това включва и борса за търгуване и то с повече доставчици.

Защото хъбът ще има връзка с Трансадриатическия газопровод през интерконектора Комотини-Стара Загора, ще има възможност за получаване на газ от планирания терминал за регазификация в Александруполис, от интерконектора с Румъния, а има и други възможности.

„Така че ние изпълняваме всички условия да останем на газовата карта на Европа“, каза проф. Тасев

 


От категорията

Пускат международен влак от Пловдив до Одрин от 1 юни

-1558601236.jpg

По искане на БДЖ е постигнато споразумение с с Генералната дирекция на турските ...

23 май 2019 | 11:46

Започна процедурата по избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене"

-1515008928.jpg

Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без ...

22 май 2019 | 11:15

Николова: Дигитализацията и внедряването на иновации дават тласък за развитието на Дунавския регион

-1555490972.jpg

„Целта ни е стратегията за развитие на региона да бъде ориентирана към по-малко ...

23 май 2019 | 15:21

Десислава Танева: Противоградовата защита обхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми площи в Хасковско

Снимка Пресцентър на МЗХГ-1558606675.jpg

До края на месец май предстои да бъде пуснат още един команден пункт в село ...

23 май 2019 | 13:13

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


7 дек. 2018 | 09:46Не е ли рано да се смята, че втората тръба на Турски поток ТП ще премине през БГ? Отчитайки тежненията на премиера към американския LNG и започналата още сега атака срещу ТП от експерти като В.Начев и други като него, както и ЕК за пореден път да се лигави спрямо рашъните, а Теменугата както винаги е "пас", нищо чудно на руснаците да им писне и да преориентират втората тръба през Гърция.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


5 дек. 2018 | 16:01Сън в лятна нощ. Нито Германия, нито нейната маша европейската комисия ще се занимава с периферната територия на райха. Разрешения няма да бъдат дадени. Тук селяците ще мачкат калпаците, ще пишат доклади до Брюксел до откат и ще повтарят колко близо сме до ''стартирането'' и накрая ще се изпокарат помежду си кой от тях прекратил проекта ''хъб'' и кой бил по по корумпиран. Гледали сме ги тези филми. В Москва ще проявят разбиране (както обикновено) към поробения народ и няма да прекъснат доставките през съществуващия тръбобровод.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.