Проф. Дарина Григорова

Рейтингът на Путин беше повлечен от ниското доверие в правителството, категорична е тя

Проф. Дарина Григорова: От това, че Русия е президентска република, страда само либералният сектор

7153 | 17 ян. 2020 | 16:30

Решението за въвеждане на задължителни 25 години, в които кандидатът за президент трябва да е живял в Русия, елиминира цялото потекло на съвременния руски елит, което живее на Запад


"Има опит да се тушира напрежението, свързано с отношението на обществото и недоверието след пенсионната реформа - правителството беше фокусирало целия негатив от ситуацията. В един момент рейтингът на Путин, колкото и да е висок, а на правителството нисък, все пак започна да пада, именно в тази връзка. Той беше повлечен". Това каза пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история, в коментар на традиционното годишно послание на Владимир Путин към Федералното събрание. Според нея тази тема е много важна, а остава висяща.

"Суверенитетът на държавата не може без суверенитета на семейството, защото и за едното, и за другото беше казано в посланието ясно и категорично и в рамките на традиционното мислене, което е доста обругани в момента", коментира още тя в предаването "Хоризонт за вас".

По думите ѝ изненадваща е била темата в предложението за промените в Конституцията, която предвижда увеличаване на правата на парламента, който ще избира премиера и правителството на страната, но от друга страна - президентът си запазва правото веднага да освободи премиера или даден министър - за загуба на доверие.

Проф. Григорова обясни, че руското общество очаква от президента Путин две неща - "международното право, защото за това се говори от години, и чисто руското желание - да имат идеология".

"Дори те казват, че идеология може да бъде и национална стратегия. ... Това страдание, че липсва (идеология - бел.ред.) в Конституцията е факт, но няма страдание, че Русия е президентска република. То е само в крайно либералния лагер и то отвън - за това, че Русия трябва да е парламентарна република говори много активно Михаил Ходорковски. Това е външно желание и външно влияние, а не отвътре", категорична беше тя.

Според нея решението за въвеждане на задължителни 25 години, в които кандидатът за президент трябва да е живял в Русия, елиминира цялото потекло на съвременния руски елит, което живее на Запад, те не могат да разчитат на политическа кариера в Русия. По думите ѝ това е верен ход и всички са били във възторг от него.

 


От категорията

Валерия Велева: ГЕРБ, вразумете се! Спрете гаврата с Конституцията!

-1448546816.jpg

Да приемем за нормално, че ГЕРБ настоват да си изкарат мандата, защото до ...

1 окт. 2020 | 15:59

Франсис Фанън: За САЩ "Турски поток" през България е инструмент на Русия за изнудване

Франсис Фанън-1601559675.jpg

"За нас най-добрият сигнал за отвореност е да привлечете американски ...

1 окт. 2020 | 16:38

Георги Димов: Петрол и газ са в основата на конфликта в Нагорни Карабах – доставките са през Кавказ

-1489388560.png

Турция е самотна и изолирана. Все още в района тежката си дума не е казала ...

1 окт. 2020 | 15:16

БСП преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби!

Не само ГЕРБ, БСП също преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби -1601468871.jpg

БКП единствена от ръководните партии - държави от бившия соцалистически блок не ...

30 септ. 2020 | 18:29