Борисов се влачи по корем, но си купува време, а то все повече се скъсява, смята анализаторът

Проф. Дайнов: Борисов може да не добута до европейските избори

22376 | 12 септ. 2018 | 14:52

Бойко Борисов бере плодовете на модела власт, който изгради. Който зависи от това той да изглежда силен. От няколко месеца го пробват различни играчи да видят той всъщност още ли е силен или вече е слаб и може да се застане срещу него.


Проф. Евгений Дайнов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

 

- Коалиционният съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ реши поисканите от премиера и подадени от министрите оставки след инцидента в Своге да бъдат внесени за гласуване в парламента в четвъртък. Според БСП с новите министри ГЕРБ се опитва да си купи време, но ще управлява в агония.

Президентът Румен Радев коментира в Шумен, че кабинетът тиражира серийни скандали, за да прикрие корупцията, но уточни, че устойчива алтернатива на това управлението все още няма.

Политическата неяснота изглежда заразна и се прехвърля и върху властта. Дали, въпреки уверенията, решението на управляващата коалиция за трите министерски оставки ще доживее до четвъртък, когато предстои гласуването им в пленарна зала? Следва анализа на проф. Евгений Дайнов Затворена ли е темата с оставките? 

 

- Вижте, тя конфигурацията във властта непрекъснато се променя, понеже се променя това как основни играчи, видими и невидими, хващат силата на Борисов. Да не забравяме, че дотук имаме последните няколко месеца три неприети от парламента оставки, които Борисов или беше приел, или беше склонен да приеме. Това са на енергийния министър, на социалния министър и на Делян Добрев. Оставките бяха неприети в парламента. Сега тези три, ако се приемат, просто ще излезем на нула. Тоест три пъти неговата парламентарна група не направи това, което искаше, сега, ако направи, ще се възстанови някакво равновесие. Голямата драма тук е следната: вижте, Бойко Борисов бере плодовете на модела власт, който изгради. Който зависи от това той да изглежда силен. От няколко месеца го пробват различни играчи да видят той всъщност още ли е силен или вече е слаб и може да се застане срещу него. И затова е изключително интересен този казус, да видим дали е успял след доста дълга борба да наложи своята воля и да стане това, което той иска или публично ще бъде принуден да приеме чужда воля, да направи нещо, което някой друг човек иска. И това ще е драмата до четвъртък. Защото да не забравяме, че и партия ГЕРБ като парламентарна група заеха в последно време достатъчно ясни позиции, че те не са съгласни с тези оставки. Те го заявиха публично. Това е драмата, която ще наблюдаваме, кой е по-силен.

 

- Има ли вярно решение сложната система от уравнения, на която се крепи правителството?

 

- То не е чак толкова сложно. Има мнозинство в парламента, видимо има мнозинство в парламента. Невидимо някоя партия, ако напусне, веднага друга парламентарна партия ще влезе в мнозинството, видимо или не, очевидно или не. Тук няма нищо сложно. Сложното е дали Борисов е в края на своята сила и може да бъде преборен от някакви хора или комбинация от хора и той да стане техен слуга или да се махне и да бъде заменен с друг. Или Борисов може още известно време да излъчва онази сила, която крепи цялата му конструкция. Конструкцията му не е сложна, но е изумително крехка. Той веднъж да се спъне и ще му помогнат да падне.

 

- Проф. Дайнов, но що се отнася до компромисите, които премиерът нарича кой знае защо баланси в правителството, те са доста по-сложни, защото ако някои са видими, много повече от тях са невидими. Ако някои ги знаем, много повече не знаем.

 

- И точно прави анализа по-сложен, защото все по-голяма част от реалната власт се скрива от погледа ни. Все повече решения се взимат някъде, където ние не ги виждаме. И затова така се смрачава арената на властта и все по-малко неща виждаме. Но от това, което се вижда, наистина конфигурацията на властта е изключително проста. Ако партията на Валери Симеонов напусне, ще бъде заменена от депутати от „Воля“. Ако целокупните патриотически сили, ако Патриотичният фронт напусне, ще бъде заменен от „Воля“ и невидимо с ДПС. Тука няма драма в това дали ще има мнозинство да крепи правителството. Ще има.

 

- Но докога премиерът ще удържа властта и помагат ли му драматургичните ходове като този с оставките?

 

- Той играе добър танца. Да не забравяме, той е един от първите популисти в Европа. Един от най-дълго вече подвизаващите се популистки министър-председатели в Европа. Той умее да танцува този танц. Проблемът е, че арената, на която го танцува, се свива непрекъснато, защото слабата страна на този тип конструкции, единолични, на власт около лидера, е, че около него хората започват на някакъв етап да си казват: а бе, я да го пробваме този да видим дали ще можем да го махнем. Това му е проблемът. Иначе той тези хватки ги умее, но ги умее, докато изглежда непреодолим и несъкрушим. А на няколко пъти в последните месеци беше ясно съкрушен, ясно. От хора, които просто не му се подчиниха. И много други хора гледат и си правят и те сметката, дали и те могат да се пробват. Това е опасността пред изкарването на мандата на Бойко Борисов. Той е рискът. Дали някой ще се намери да го спъне. Много хора са заявили, че ще го изпробват.

 

-Дали номинациите са плод и те на именно тази схема проба-грешка?

 

- Номинациите очевидно са някаква сделка и със задкулисни играчи, които най-вероятно не ги знаем кои са. Прави впечатление, че помните по време на Лукановата, не зима, още по време на Лукановото лято 1990 г. изведнъж изчезна кафето и по кафенетата даваха втора цедка кафе. Тоест за някого е направено кафе, излято му е в чашата и втори път за теб примерно, втора цедка, малко по-евтино беше. Но такава прозрачна течност. Тези хора, които сега ще са министри, вече изглеждат не като втора, а като трета цедка. Тоест те не убеждават никого, че са силни политически фигури, и те не убеждават никого, че са експертни фигури. И от тази гледна точка всички критици, които вече се изредиха, са прави. Това са хора без собствена тежест, без собствена политическа тежест и без експертна тежест, тоест без собствен авторитет. Те не изглеждат като политически фигури, каквито трябва да бъдат министрите. Те изглеждат като наистина треторазрядни чиновници, ама наистина. Което ги прави слаби, лесно управляеми, и то не задължително от Борисов. Те могат да бъдат управлявани от други интереси, понеже са слаби.

 

- Дали с тях премиерът не печели време, както каза Корнелия Нинова?

 

- От първия ден на това премиерстване Бойко Борисов печели време, той друго не прави. Но печели време. Да, това е опит пореден, сто и първи за печелене на време. Само че времето му се скъсява. Всеки нов фокус за печелене на време му дава все по-малко време. След това трябва да измисля друг фокус за печелене на време.

 

- Е, те не са много вече фокусите, които той може да извади от торбата.

 

- Ние всичките сме ги виждали.

 

-  Да.

 

- Все още хващат дикиш, защото все още изглежда, като че ли въпреки че трябва да полага големи усилия, е най-силният. Последната седмица с това се е занимавал: да сключва различни видове сделки да изглежда по-силен от всички останали. Измъчена е цялата история. Някой беше писал, колега анализатор, не знам кой, влачи се по корем. Влачи се по корем, но си купува време.

 

- Казахте веднъж в свое интервю, че винаги когато Борисов в третия си кабинет тръгне да пада, Корнелия Нинова му подава ръка и го изтегля. Ако оценката ви остава в сила, как изглежда подадената от БСП патерица?

 

- Ами то, аз дори вече не се учудвам. Вече е ясна конфигурацията. В момента, в който Бойко Борисов залитне и разни хора се опитват да го спънат, почват да му скачат отгоре, Корнелия Нинова винаги, абсолютно можем да разчитаме на нея, че ще измисли някакъв такъв ход, с който да помогне на Бойко Борисов. С това излизане от парламента му помага на човека. Сега какво са се разбрали, не знам, но не е просто неумение от страна на Нинова. Не може един път, втори път, трети път, четвърти път все една и съща грешка да прави поради неумение, да спасява основния си противник.

 

- А и заради какво го прави? Заради пари, за да остане в парламента групата й, заради други интереси, заради предварителна сделка?

 

- Познавам ги и двамата, не само като политици, но лично. Не е толкова просто обяснението, не е заради пари. Нинова или наистина има някаква ясно изговорена сделка с Бойко Борисов, политическа, която ние не знаем, или тя прави друга грешка, която българските политици правят: мисли прекалено сложни комбинации шахматни с три-четири хода напред, които в българската политика, която е много провинциална и много семпла, никога не излизат. Значи, ако няма сделка ясна да са се разбрали, която тя да прилага, тя се самозалъгва, че е велик шахматист. Това са двете обяснения. Според мен тук не става дума за пари.

 

- А дали решението за оставането и времето, на кабинета „Борисов 3“ не се взима някъде вън от България, не се преценява, че на този етап той е полезен и върши работа?

 

- Отвън има натиск върху България от великите сили, ЕС, и винаги някъде този натиск по веригата се упражнява, но чак да се вземе решение някой да се обади отвън да каже, Бойко, ти ще направиш избори еди-кога си, не ми се струва вероятно.

 

- А от Изток? Понеже ние винаги гледаме Европа, защото сме там, но освен запад има и други посоки на компаса.

 

- Вижте, подновеният натиск от Русия в последните години върху България беше веднага пресрещнат с подновен силен интерес от страна на Америка. Така че двете се уравновесяват. И няма как от Вашингтон или от Москва да му се обади някой и да каже: а бе, Бойко, прави избори сега. Той веднага ще се обади на другия и ще каже: а бе, оня ме натиска да правя избори, я тук виж какво да направим. Не, има чужди интереси и те са очевидни, но не е дотам някой да му диктува отнякъде, кога да прави избори. Могат да го отслабят, могат да го натиснат, могат нещо да му направят някакви номера задкулисни или по-видими, но не могат да му диктуват.

 

- Преди заседанието на коалиционния съвет Волен Сидеров предупреди, че близки на Борисов кроят заговор срещу него. Тази му реплика някак увисна или поне нищо не се чу повече след заседанието, а и досега. Има ли заговор срещу премиера?

 

- Много се съмнявам министрите му, точно неговите министри да са се събрали в някоя тайна стаичка по тъмна доба и да са скроили заговор. Това, което е видимо и според мен е истинното, те се ослушват. Те се ориентират. Голямата драма последните месеци е Бойко Борисов продължава ли да е силен. И когато има такава драма в обществото, където властта е конструирана около това той да е силен, и като излезе, че май вече не е, всички започват да се ослушват. Тоест всички спират да правят каквото и да било, за всеки случай. Да не би следващият силен, който дойде, да им казва: а бе, вие защо правихте еди-какви си неща, с които аз пък сега не съм съгласен. В момента всички министри и всички политически фактори и неполитически, задкулисни фактори, са в режим ослушване, изчакване. Този още може ли да издава заповеди или вече не може. Това абсолютно звучи категорично за министрите му. Не му правят преврат или комплот или заговор, ослушват се. Дебнат го, дали ще падне.

 

- Въпросът е, защо няма устойчива алтернатива на това управление, зададе го днес президентът?

 

- Това е един много дълъг разговор. Устойчивата алтернатива, ако е истински голяма и подкрепена, трябва да е в парламента. Но както виждаме, в парламента цари едно такова съглашение безкрайно, в което дори и Корнелия Нинова играе ключова роля.

 

- Ами да, съединението прави силата. Горчива ирония, разбира се.

 

- Алтернативи съществуват извън парламента, но те пък очевидно нямат силата да бъдат видени като цялостна алтернатива на модела на Бойко Борисов.

 

- Защо, какво им пречи?

 

- Алтернативи винаги има. Вижте, този разговор, ако се сещате, го водим преди всички избори от 1990 г. насам. Ама то няма кой. Ами винаги се намира кой. Не може да няма кой, когато все пак имаш някаква демокрация, каквато ние продължаваме да имаме, винаги има кой. Така че алтернативи в момента доста са се заявили. Тези, които са в парламента, не са. Но ние нямаме представа на следващите избори за тези алтернативи, които съществуват извън парламента, колко хора ще гласуват.

 

- Избори кога?

 

- Преди края на мандата.

 

- Ясно е, но с европейските или есента с местните?

 

- Най-сетне стана ясно. Аз вече не познавам човек, който да не е разбрал, че Бойко Борисов няма капацитета да завършва мандати. Той не е човекът, който завършва мандатите си. Избори преди края на мандата. Очевидно. Според мен той се надява да си купува време, купува време, купува време, за да допълзи до догодина и да сглоби парламентарните избори с първите възможни, които са европейските. Дали ще допълзи до европейските избори, е един много голям въпрос. Ако наистина безпроблемно махне министрите тримата, в парламента се гласува, това ще даде още глътка въздух. Хората ще кажат, той май не е толкова слаб, колкото изглежда. Но следваща провокация някой ще му направи, те го пробват непрекъснато. За Бога, само преди десет дена кметът Лапчев му каза, че разпространява фалшиви новини. Лапчев е кмет на 9 хиляди човека, това няма един столичен квартал, това няма един пловдивски квартал. И въпреки това му минало номерът, размина му се. Ще го пробват Бойко Борисов непрекъснато. Така че може да не добута до европейските избори.

 


От категорията

Калоян Методиев: ГЕРБ има тежък проблем с кампанията на терен след „Апартаментгейт"! Освиркват ги!

-1555323370.jpg

В следващите седмици нещата ще ескалират - това е закономерното следствие от ...

21 апр. 2019 | 08:01

Евгений Дайнов: Ако БСП и ГЕРБ имат еднакви резултати, ще има трусове в управляващата партия

От Бойко Борисов вече няма страх – той е рязко намалял, смята Евгений Дайнов-1555687030.png

Трусът щял да е в „чиновническата маса на ГЕРБ, а чиновниците са страхливо ...

19 апр. 2019 | 16:51

Георги Йорданов: Нашият генерал - прославен командир и виден патриот.

Георги Йорданов с ген. Владимир Стойчев-1556031479.png

През 70-те и 80-те години нашите срещи по служба и по дружба ставаха все ...

23 апр. 2019 | 17:57

Зеленски ще трябва да се изправи срещу Путин, МВФ и враждебната политическа класа

-1556022804.jpg

През следващите три години страната трябва да върне повече от 20 милиарда ...

23 апр. 2019 | 15:31

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


25 септ. 2018 | 09:12Ха, ха, ха защо така обърна палачинката, Сорос взе по малко да плаща ли?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


12 септ. 2018 | 18:27Много сте се загрижили за ББ! И нищо за това, какво се случва в държавата, как хората ще изкарат есенно зимния сезон, предвид високите цени на абсолютно всичко, необходимо за един що годе нормален живот?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.