Проф. Дайнов: Радев се показа слаб и политически невежа, пропилява подкрепата и надеждите на хората

Заплахата, че всички ще излязат на улицата да го подкрепят, е напълно безпочвена, казва анализаторът

Проф. Дайнов: Радев се показа слаб и политически невежа, пропилява подкрепата и надеждите на хората

35668 | 11 февр. 2020 | 15:37

Разкривайки своя наивитет и пълна безпомощност в политиката с тази си реплика и заплаха, си провокира моментално удара от Цацаров, който е много по-опитен от него", мотивира се Дайнов.


"Президентът разбира нещо много важно, което общо взето всички по-будни хора го разбират - той е единствената институция, която привлича надеждите на хората срещу управлението. Проблемът на президента Радев е, че той категорично отказва вече три години да се научи да бъде политик и както е тръгнал в момента, той ще пропилее тази гражданска подкрепа и тези граждански надежди, които събира. И това е от липса на опит."
Такъв анализ на действията на държавния глава в последно време направи в интервю за "Фокус" политологът проф. Евгений Дайнов.

Според него "надеждите на гражданите към президента са обективност, защото той е единствената неподчинена институция, от която може да се очаква някакво противодействие на октопода".

Дайнов обяснява, че в тази ситуация "Радев трябва да си говори с гражданите какво смята да прави, къде те могат да му помогнат"
Вместо това обаче, усетил огромната подкрепа "Радев прави достатъчно детинската грешка да каже: ами аз ще напълня улицата, площадите с възмутени граждани. Което веднага, на секундата биде разтълкувано като слабост от неговите противници", подчертава анализаторът.

Дайнов развива тезата си, която все повече анализатори подкрепят, че за три години Радев не успя да стане политик, няма и подготвени съветници и затова поведението му в моментта е израз на "политическа слабост".
"Той не разбира, че не може подкрепата, която има в момента, да я превърне в уличен натиск. И с това разкрива пълното си политическо невежество. Радев се показа слаб в момент, в който искат да го изядат и в момент, в който не бива да се показваш слаб. Заплахата, че всички ще излязат на улицата да го подкрепят, е напълно безпочвена. Подкрепата за него не е стигнала до тази точка, в която подкрепящите го граждани ще излязат на улицата. Разкривайки своя наивитет и пълна безпомощност в политиката с тази си реплика и заплаха, си провокира моментално удара от Цацаров, който е много по-опитен от него", мотивира се Дайнов.

Евгений Дайнов дава пример с американските президенти: "Той (Радев) би трябвало всяка седмица, както правят американските президенти в такива случаи, да прави някаква кратка публична беседа с хората. Да им обяснява защо трябва да има разделение на властите. Да им обяснява защо са източени всички язовири в България. Да им обяснява защо всичките боклуци по света са в България. Да им обяснява правилата на демократичното и гражданско живеене. Поне веднъж седмично!" 

 

Анализатърът на политическите процеси  у нас дава и конкретни примери: "Роналд Рейгън навремето като застъпи първия си мандат, имаше неделна беседа. Преди него Рузвелт е имал неделна беседа. Неделя по обяд си говориш с народа. И му обясняваш, какво значи да живееш в цивилизована политическа среда. А президентът ни, бидейки генерал, бидейки военен, очевидно не е свикнал да говори с хората. Той е свикнал или да изпълнява заповеди…"

За съжаление "нашият президент няма тази чувствителност, няма тези умения, пропилява с всяка изминала секунда доверието, което има", казва Дайнов и подчертава "Радев не знае как да превърне доверието към него в сила".

"Бих много желал президентът Радев да е напреднал до такава степен в политическото си самообразование, че да не се страхува, че прави политически анализи и може да бъде обвинен, че заема партийни позиции. Радев не е дозрял до това. Той не е дозрял до елементарен политически разговор, който да е ясен и принципен. И както го е подкарал напълно безпомощно в една добра за него ситуация, той губи на всички фронтове в момента, може и някак си да изчезне за няколко месеца, вече да не бъде никой", е безпощадната оценка на Дайнов за Радев.

 

Дайнов е безпощаден и към останалите играчи на политическата сцена:
"Партиите, които в момента обитават Народното събрание, не предлагат никакви видими белези на това, че са политически партии, че съществуват, за да се борят за и да представляват интереса на гражданите. Там са хора на хранилки; хора, уплашени; хора с манталитета на крепостни селяни; хора, които искат да изпълняват указанията ценните на властта; да се снишават и да получават някакви облаги срещу това. Това са кръгове по интереси, обикалящи покрай властта и скимтящи за подаяния. Те не са представители на гражданите".


От категорията

Валерия Велева: ГЕРБ, вразумете се! Спрете гаврата с Конституцията!

-1448546816.jpg

Да приемем за нормално, че ГЕРБ настоват да си изкарат мандата, защото до ...

1 окт. 2020 | 15:59

Франсис Фанън: За САЩ "Турски поток" през България е инструмент на Русия за изнудване

Франсис Фанън-1601559675.jpg

"За нас най-добрият сигнал за отвореност е да привлечете американски ...

1 окт. 2020 | 16:38

Георги Димов: Петрол и газ са в основата на конфликта в Нагорни Карабах – доставките са през Кавказ

-1489388560.png

Турция е самотна и изолирана. Все още в района тежката си дума не е казала ...

1 окт. 2020 | 15:16

БСП преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби!

Не само ГЕРБ, БСП също преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби -1601468871.jpg

БКП единствена от ръководните партии - държави от бившия соцалистически блок не ...

30 септ. 2020 | 18:29