Проф. Димитър Иванов

Именно с кадровата си политика Борисов циментира лоялността на своите избиратели

Проф. Димитър Иванов: БСП така и не научи един много важен урок - за кадровата политика

19370 | 30 окт. 2019 | 21:47

Къде са днес способните експерти от БСП в екипа на Мая Манолова? Има ли такива? Кои са предложените за заместник кметове на София от страна на Манолова? Аз не знам да има такива


Проф. Димитър Иванов,

Клуб 24 май

Тези дни анализатори и политолози се надпреварват да обясняват причините за резултатите от първия тур на местните избори.

Но една причина, за която никой не говори и не й обръща внимание, e кадровата политика, с която Бойко Борисов циментира лоялността на своите избиратели. Не говоря за качеството на кадровата политика. Говоря за ефектите на неговата кадрова политика.

И днешният пример, с решението на правителството да номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) далеч не е единственият. Да, действително, за първи път българин ще заеме този свръх висок пост.

Честито и с пожелания за големи успехи на г-жа Лиляна Павлова на този пост.

Бойко Борисов успя да наложи и искрени поздравления за това, на най-високите в света икономически и финансови постове българи:

– от МВФ – до Европейската Инвестиционна Банка;

– от ЕБРР (Европейската Банка за Реконструкция и Развитие) до Черноморската Банка за Търговия и Развитие (ЧБТР);

– от Европейския Инвестиционен Фонд (създаден от Жан-Клод Юнкер) до Българската Банка за Развитие (ББР).

Българи от ГЕРБ – предложени от ГЕРБ на иначе непостижими в световен план позиции.

Не знам дали четящите тези редове могат да разберат за какви невероятни международни постове става дума; постове, за които известни световни имена, Нобелови лауреати, експерти с международна репутация, също не могат даже и да мечтаят.

А „нашите хора“ бяха лесно назначени – без да бъдат питани за техния опит, квалификации в областта, научни и обществени позиции и т.н. Ако в България някой е предложен за банкер, БНБ ще трябва да му издаде съответен сертификат. В Европа и в света обаче не искат сертификати за квалификация, за съжаление или не; там приемат чисто политически назначения и Бойко Борисов добре разбра това.

Цялото ръководство на Черноморската Банка за Търговия и Развитие е от ГЕРБ (независимо дали са членове на партията), същото е и с ББР; същото е и с другите назначения. Същото е в държавните органи и агенции, в бордовете на държавни и общински фирми и т.н.

Кой буквално „изкопа“ Симеон Дянков? Кой „откри“ Кристалина Георгиева? Беше ли някой чувал за тези хора?

Е, как няма тогава тези хора, техните семейства и техните близки и роднини да не са вечно благодарни на Бойко Борисов и на ГЕРБ за подарените им от него наднационални, международни и други държавни постове, за които те нито са чували преди, нито са мечтали някога?

Е, кой тогава от тези хора, техните семейства и техните близки и роднини би гласувал против ГЕРБ? И защо?

И с какъв антикомунизъм си обясняваме, че хората предпочитат да гласуват за ГЕРБ? Хората гласуват за този, който в последното десетилетие ги въздигна на непостижими висоти в живота им. Реконструира живота им за поколения напред. Постави ги в златните страници в историята и настоящето на световните и българските институции.

Да, Борисов издига партийна номенклатура, но и верни, безименни, неизвестни никому политически активисти, които му стават безкрайно верни на следващия ден.

Става ли това за сметка на хиляди, способни и компетентни граждани на България? Разбира се, че става. Но, ГЕРБ си решават своите избирателни проблеми по този начин.

Да, за много тези истини могат да са неприятни, но те са истини; те са факти.

Кадрова политика ли е това? Разбира се, че е целенасочена кадрова политика и който не го разбира, очевидно никога няма да разбере защо все губи изборите.

Защото Бойко Борисов си сложи навсякъде верни кадри, разшири политическата карта на ГЕРБ извън пределите на страната, сложи по върховете на света българи (да, негови хора!) нещо, което никой български министър-председател преди него не беше направил.

Ама – как го е направил, защо го е направил, какви са били мотивите му и т.н.?

При своите правителства БСП направи ли това? Категорично НЕ.

БСП загърби всички свои специалисти, експерти, учени, мениджъри с огромен стопански опит по места, остави ги „захвърлени“ от своето собствено управление и примерите за това са с хиляди.

Колко висококвалифицирани кадри на БСП бяха принудени да стигнат до един морален кръстопът в живота си, защото не те, а БСП им обърна гръб и не им помогна в тяхното професионално развитие?

Даже и новоизбраният с голяма част от избирателите на БСП президент Румен Радев, обърна гръб при формирането на своето служебно правителство на кадрите на БСП и предпочете политическия и безрезултатен за България флирт с царистите.

Къде са днес способните експерти от БСП в екипа на Мая Манолова? Има ли такива?
Кои са предложените за заместник кметове на София от страна на Манолова? Аз не знам да има такива.

И разочарованието на истинските специалисти, на компетентните хора, вярващи и остаряващи с мечтата за едно друго бъдеще за България, става все по-голямо.

Е, как тогава хората в този изключително труден социален период за живот в България да вярват на БСП, да се надяват на БСП?

Сложно е, трудно е, и ръководството на БСП следва да разбере тези неприятни уроци.

Защото, пак повтарям, БСП загуби заради собствената си кадрова политика по време на своите правителства (коалиционни или не); загуби вярата на квалифицирания мощен стопански, финансов, научен, дипломатически и търговски кадрови ресурс и национално богатство на България.

Този ресурс беше изолиран, забравен, натикан в ъгъла, изоставен на самоизживяване и бавна смърт.

Верността към своите избиратели и помощта за тях (както и да бива тази помощ третирана и разбирана) – е върховен, могъщ принцип за Бойко Борисов. Да, принцип поддържащ неговото съхраняване на власт.

Но, това далеч не е все още принцип за БСП.

И затова БСП продължава да си търси и да си брои избирателите. Докато не разбере този много важен урок.

Че е крайно време да върне доверието на хората в себе си.

Че с обещанията за своето бъдещо управление, включително кадрови – ще може да реши качествено техните социални и икономически проблеми.

Че трябва да катализира огромния стопански, външно-политически и дипломатически, търговски, научен и културен потенциал в полза на строителството на една нова България.

 


От категорията

Арестуват Живков, 1990: Съдете ме! Но идва времето, когато народът ще остане без хляб и без чест!

Арестът на Тодор Живков преди 30 години. Вижте как го отвежсат на "Развигор" 
-1579275034.jpg

Още в самото начало на съдебното разглеждане на делото Тодор Живков заявява, че ...

17 ян. 2020 | 18:35

Германско издание: Медведев излезе от тандемa, без да отговори на очакванията на либералите

-1576596488.jpg

Като председател на „Единна Русия“ той трябва да подготви тази партия за ...

17 ян. 2020 | 13:41

Експерт от Грийнпийс: България трябва да е сред най-облагодетелстваните от фонда за „зелен“ преход

Себастиан Манг, експерт по климат и енергий в Грийнпийс-1579356497.jpg

Надяваме се всички страни да приемат посоката да спрат да използват въглища до ...

18 ян. 2020 | 16:06

Анализатор: ЕС ще загуби от търговската сделка на САЩ с Китай!

Снимка БНР-1579350638.jpg

Според него премерването на силите между Вашингтон и Пекин може да продължи ...

18 ян. 2020 | 14:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


2 ноем. 2019 | 13:12За кадоовата политика на Борисов може да се говори с часове, що се отнася до нейната ексцентричност и обвързаност. Конкретно за Л.Павлова очаквах, че ще се ориентира за работа в селското стопанство, я председател на кооперация или счетоводител на кооперация, а тя пак при големите пари...И защо пак там? Дебелото хурве било доказан специалист по "усвояване на еврофондовете", може и да е така, но как е стигнала до това ниво, не е случайно.Спомних си за българската поговорка "Ако имаш вуйчо владика, ще станеш поп", но това е анахронизъм за съвременното тикварско_гербаджийско общество и вероятно за Лиляна Павлова повече ще приляга една по_нова поговорка, която гласи следното;"Ако държиш томахавката на Винету, ще станеш вицепрезидент и член на Управителния комитет на ЕИБ".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


31 окт. 2019 | 15:00Обоснован анализ на уважаемия автор и заслужава вниманието на лидерите на БСП !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 17:09Те лидерите на БСП фактите ги знаят и затова започнаха тези промени и демократизация в устава и вътрешно партийния живот. Въведоха 12 години за депутат, два мандата за председател на партията. Несъвместяване на партийни и парламентарни постове. Избиране на председателя на партията от цялата партия. Избраха много млади хора в парламентарната група, в изпълнително бщро. Но напълно това ще се задействува догодина с изборите на всички нива в БСП.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 12:55Днес в Дума има много интересна статия за Вълко Червенков подкрепена с документи. Оказва се, че той е бил много образован и ерудиран(преподавал е в Москва марксизъм и партийно строителство на Тито) , спасил е от репресии много хора, като лично е ходил при Сталин за това и изгонил руските съветници в България чрез Сталин. Оказва се, е България с министър председател Червенков има най високи ръстове в нашата история и света 22% ръстове на промишленото производство, което дори Китай не е постигал. Зная, че Червенков прочита романа "Тютюн" след оплювките му и напълно го реабилитира него и писателя Д.Димов.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 17:03Нищо подобно. Сталин е учил в семинария, но е изгонен. Сам се е образовал. Но Червенков няма вина за репресиите в България и ги прекратява макар и трудно. Те идват от съветниците на Сталин и е успял да спаси много хора и изгони чрез Сталин много от съветниците от НКВД.


скучаещ


31 окт. 2019 | 14:30Абе той и Сталин е бил образован и ерудиран...


Владо


31 окт. 2019 | 12:48Перфектен анализ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Велюб


31 окт. 2019 | 11:47Борисовата кадрова политика е помен с чужда пита . Припомнете си назначенията на министри и преди всичко на здравеопазването , предлагането на случайница за еврокомисар , сагата Кристалина Георгиева и председателството на ООН и издиганетао на Цветанов до шеметни върхове в държавата И още и още . това не е държавническо поведение , а поведението на самовлюбен политик . И ако в нещо е прав професорът ,то е че тези хора са лично задължени на Банкянския , а не на държавата си и че на него не му пука за държавата , а единствено за собствения имидж и положение.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


31 окт. 2019 | 10:57ПРОФЕСОРЕ, ВМЕСТО ДА РАЗДАВАШ АКЪЛИ ОТ ЧУЖБИНА, Я СИ ЕЛА В БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ДА ТЕ ВИДИМ КОЙ СИ И КОЛКО СТРУВАШ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 12:47Да прав е колегата. От историята на България е известно, че много професори са се проваляли, защото едно е теорията отстрани, а друго нещо е практиката.


мм


31 окт. 2019 | 12:24Лесно е да се дават акъли и да се правят оценки от далеч! Да дойде господина в България и да приложи на терен идеите и знанията си, че да видим наистина ли е такъв капацитет!


Mari Paunova


31 окт. 2019 | 12:04Абсолютно точно!!!


скучаещ


31 окт. 2019 | 11:07Правилно!


Стършел


31 окт. 2019 | 09:14Прав е професора в изброяването на фактите.Въпроса е дали тези принципи на кадруване са правилни и почтени.Така ли трябва да се прави кадровата политика?Такава кадрова политика е клиентелистка,корумпирана и порочна.Такава политика съдава верни на управляващите кадри,но рискува с компетентноста и качествата на кадрите.За това в герб гърми скандал след скандал.,гърми бушон след бушон по веригата от бушони,която пази главния бушон.Да управлението се крепи на цялата създадена от боко клиентелистка система,но най ниските показатели на стандарта на живот в страната спрямо ЕС, демографската криза, необразоваността,здравната система ,свободата на словото и т.н не се влияят от това,че на такива високи постове се намират българи верни на герб.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


31 окт. 2019 | 19:11Абсолютно правилно, споделям!!!


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 12:45Точно. Подкрепям тезата ти.


Борко Димитров


31 окт. 2019 | 08:38Това е самата истина. Не разбирам защо плюете по професора. БСП начело със Серегея направи точно това, заряза специалистите си на дъното на социалната таблица и не защитаваше кадрите си. БСП се СРАМУВАШЕ от кадрите си, щото били бивши комунисти и не знам какви. Да, ама бяха и специалисти, а вие ги предадохте. И понеже ще плювнете пак по мен, нека преди това ви напомня: Кой пръв се срамуваше от "комунистическа" в името си и побърза да си го смени веднага след 10 ти ноември? Побързаха да си сменят идеала, за да запазят откраднатите от нас пари. Всеки път гласувам за БСП и всеки път след това съжалявам...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 12:42Та в програмата на БСП е записано, че е социалистическа масова партия, стреми се към общество на демократичен социализъм и че нейната постоянна задача е историческо преодоляване на капитализма. Така, че целите остават. Що се отнася до професора, то аз го подкрепям за кадровата политика преди в БСП. С идването на Нинова тя демократизира устава и обнови кадрите на много места. Но това е процес и ще продължи догодина с редовния конгрес на БСП и избор според новия устав на всички нива и по специално председател от цялата партия.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 12:26а комунистическо общество по Маркс е безкрайно отдалечено, особено след разгрома на социалистическата система.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 12:25Борко, БСП не са си сменили идеала. Влез в сайта на БСП, прочети програмата на БСП и ще се увериш. Там в програмата , която определя характера и целите на БСП е записано, че е наследник на партията създадена от Благоев в 1891 БСДП, после се преименова БРСДП т.с. БКП т.с. БРП, БКП и сега е БСП. Тези преименования са поради промени в света. Става БРСДП т.с., защото широките социалисти се кооптират с буржоазните партии. После се нарича БКП т.с. заради резултатите от първата световна война и съглашателството на социалдемокрацията с буржоазията за войната. За да се разграничат от тях се създава 3 ти интернационал и се сменят имената на комунисти. След 9.11.1989 БКП се преименова в БСП на вътрешнопартиен референдум , за да се разграничи от сталинистките извращения в 50 те години и тоталитарните практики. За момента наистина е по нормално да се наричат социалисти, защото се борят за социализъм, а комунистическо общество по Маркс е безкрайно отдале


Mari Paunova


31 окт. 2019 | 08:26Големи хвалебствия за "кадровата политика" на неграмотника борисов.На каква цена и имат ли компетентност " кадрите" на герб да заемат отговорни постове в международни институции?!?! Доволен ли е професора от факта, че начело на държавата стои един нискообразован човек, предаващ националните ни интереси, чиието 10год. "управление" доведе страната ни до дъното по всички позитивни показатали?!?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


31 окт. 2019 | 07:58Тоз професор иска да каже, че клиентелизма на герб е по добър от този на бсп!?!? Пълни глупости. Герб са на власт по една причина, продават на турция ес и саш всичките ни национални интереси и никой отвън не им прави проблеми, ако ще и публично гербер да застреля бспар. А бб с репресии медиино затъмнение и шегички за бабите държи нешата под контрол. Това се казва режим, окопал се дълбоко с безпринципни и предателски политики. Жан виденов падна защото не искаше да приватизира посхемата която изпълни И Костов. Орешарски падна заради енергойните проекти. Излиза че бсп пада като защитава националните интереси. Герб ги продава и са на власт. Това е истината общо взето


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


31 окт. 2019 | 08:29Абсолютно точно, споделям!!!


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


31 окт. 2019 | 07:24Много добре казано. Старата номенклатура в БСП изяде хляба на младите и кадърните, за да назначава своите отрочета на клатийурни длъжности, макар и некадърни. Сега ще е много трудно на партията да се съживи от този погром. Нинова я чакат тежки дни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


31 окт. 2019 | 06:39Уважаемия професор, всъщност ни обяснява какъв е ефекта на КЛИЕНТЕЛИЗМА за България, ГЕРБ на Борисов и БСП. Много ясно подчертава, че назначенията не са заради професионалните качества, а заради политически причини доминирани извън страната ни. Истината е нелицеприятна, защото, всъщност БСП в момента е огледален образ на ГЕРБ. Всичко това много добре се осъзнава от обществото, както и факта че успеха на БСП се дължи предимно на изчерпването на Борисов.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


30 окт. 2019 | 23:49Къв урок да научат полираните мозъци на Позитано...ми то няма млади хора, само дъртаци с деменция а ти скаш урок да научат...хахаха...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владо


31 окт. 2019 | 12:49Пак BigIdiot!


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 22:09Горчиво за ръководствата на БСП, но за съжаление безкрайно вярно. Цели поколения от БСП бяха жестоко пренебрегнати. Затова сега това ръководство въведе мандати и избира млади кадри, за да не повтаря стари грешки. Да, за Манолова действително е така . Не съм чул БСП да е поставила условие да има ръководни кадри евентуално в екипа и.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.