На страната е необходима системна и националноотговорна алтернативност

Проф. Димитър Иванов: Позициите на Радев срещу псевдоелита, който се е опълчил срещу него

21367 | 16 септ. 2018 | 17:21

През последното десетилетие една фигура постоянно е на върха на елита – тази на премиера Бойко Борисов. А втората се сменя в зависимост от това, кой бизнескръг взема връх в олигархичната битка за овладяване на обществения финансов ресурс.


Проф. Димитър Иванов

 

Един от големите проблеми на Европейския съюз е затвърждаването на впечатлението, че бъдещето на Европа се определя от малък елит.

Това разсъждение на президента на България Румен Радев може да бъде отнесено изцяло и към ситуацията в нашата държава и общество.

 

 

Констатациите на Брюксел и Вашингтон в годишните им доклади за състоянието на демокрацията, законността и правата на гражданите, за корупцията и лошото състояние на съдебната система в България вече няколко години поред са в съзвучие с думите на президента, но това не трогва българските власти.

 

Въпреки че точно те са  преки адресати на тази критика за разрушената държавност и лошото морално-политическо състояние на българското общество.

Ако в Европейския съюз и НАТО, в чиито „евроатлантически ценности” папагалски се кълнем, климатът се налага от малък елит, то у нас очевидно командва още по-малък елит. Толкова малък, че на върха му стоят една-две фигури, на чиито интереси, предпочитания или просто капризи се дължи посоката, в която се движим. А тя е – надолу!

 

През последното десетилетие една фигура постоянно е на върха на елита – тази на премиера Бойко Борисов. А втората се сменя в зависимост от това, кой бизнескръг взема връх в олигархичната битка за овладяване на обществения финансов ресурс.

 

Който надделее  в тези „епични” битки, той си партнира с премиера, или пък обратното – премиерът си партнира с него. В такава комбинация, извън светлината на обществения прожектор, дуетът успява  да дирижира системата от контролни органи и овластени магистрати, като по този начин „в рамките на закона” овладява обществените отношения в политиката, бизнеса, медиите, а оттам и финансовите потоци от бюджета и европейските фондове.

 

Този модел на упражняване на власт, особено когато тя претендира да е демократична, тежко се разминава с теорията за елитите от XIX векнасетне.

 

Може би донякъде намира опора в практическите съвети на Николо Макиавели от XVI век, които обаче в съвременния цивилизован свят се смятат за псевдодемократични и псевдохуманни.

 

Именно „псевдо”, което на български означава „лъже-лъжовни”, е ключовата дума за оценката на днешните брюкселски и софийски елити. И това, че те са малки по брой, както твърди президентът Радев, съвсем не ги прави по-малко вредни.

 

Тъкмо обратното: прави ги още по-безконтролни и оттам – още по-опасни.  спомнете си  последователността  на трансформацията на формите на държавност, забелязана още от Платон: монархия- демокрация-олигархия-тирания, след което следва революция, която да  възстанови демокрацията.

 

На фона на тези песимистични разсъждения добре би било да се върнем към чистата вода на извора, като отговорим на въпроса:  „Що е елит и как се изражда в псевдоелит?”  

 

Все по- често в нагласите на експерти и наблюдатели доминира разбирането, че в съвременния неолиберален свят властта се е превърнала в нещо като инструментална ценност – тя не обслужва обществените интереси, както е редно,  а интересите на определени политически и икономически лидери, или по-точно казано – икономико-политически  лидери, които я употребяват за лично обогатяване.

 

Т. е. властта е отличен инструмент на олигархичните групи – власт на няколко лица в името единствено на собствения им интерес (виж по-подробно тълкуването на Роберт Михелс). Има и други теории, но близостта им с изложеното тук е централизацията на властта в ръцете на определена група хора. Те са ключовата съставна част на управляващата класа - политическият елит, който тя излъчва,  като властови пост на върха на обществената пирамида.

 

Той бърза да придобие статута на стратегически елит на държавата, но се превръща в  политическа олигархия. Това означава, че тесен кръг овластени личности, контролират ръководните длъжностни лица в трите власти на държавата.

По тяхно предпочитание и в техен интерес се приемат множество закони и подзаконови актове, доходите на населението намаляват спрямо цената на живота, показателите на престъпността нарастват, следвани от разпада на традиционни обществени, семейни и индивидуални ценности и добродетели.

 

Образованието и възпитанието в дух на демократичност, хуманизъм, солидарност и благородство отстъпват на печалбарството и консуматорството, които са алфата и омегата на псевдоелита, и които са ни задушили.

 

Това състояние е обхванало основните обществени структури и институциите на властта, което превръща псевдоелитите във враг на обществото.

 

То затвърждава разбирането, че те са лъжеелити, а не най-добрите от нас, тези, които сме избрали да бъдат „първи сред равните” Това вече широко наложило се обществено отношение към тези самозвани „елити” ги лишава от легитимността на „народни водачи” Истината е, че вече не е достатъчно да бъдеш избран чрез избори и бюлетини в урните, нито да наследиш богатство, нито да си назначен „ отгоре” на административен и съдебен пост.

 

Нужно е признание в колективното съзнание, но не в светлината на популярността, изкуствено поддържана от политолози, социолози и медии.

 

Доказателствата за качествен, компетентен, морален и отговорен елит се появяват на основата на такава реализация на властовите пълномощия, която спомага за ускоряване на социалното движение на обществото в посока увеличаване на материалното и духовното му богатство. И понеже, въпреки напъните на европейската и българската олигархия да ни убедят, че са елитите, от които се нуждаем,  живеем все по-лошо и все по-несигурно, ние ги възприемаме като елити-менте.

 

В този смисъл  позициите на президента Румен  Радев по редица европейски и вътрешни проблеми  срещат по-широко разбиране от пропагандните тези  на псевдоелита, който се е опълчил срещу него. Затова е необходима системна и националноотговорна алтернативност, която да очертава ясна цел, да вдъхновява последователи и да импулсира чрез личния пример на лидери, получили пряко обществено доверие.  Мисля, че президентът Румен Радев  се вписва в тези параметри!

 


От категорията

Die Welt: Никола Груевски – един бежанец, който е добре дошъл за унгарския премиер

-1542275673.jpg

На Балканите някои политици – например в България и Сърбия, следят ситуацията ...

17 ноем. 2018 | 16:50

Валерия Велева: Валери Симеонов в парламента е равносилно на Нерон за Рим

-1448546816.jpg

Истината е, че вицепремиерът Валери Сименов унижи премиера Борисов. Зящото ...

16 ноем. 2018 | 23:35

Срещу кабинета „Борисов 3“ не протестират бедните, а избирателите на ГЕРБ – българската средна класа

-1500895706.jpg

Гневното настояване за достоен живот и висок стандарт заплашва да се превърне в ...

14 ноем. 2018 | 16:26

Властта разширява фронта срещу себе си, кризисният пиар се загуби в превода

-1533207229.jpg

Недоволните казват „не искаме повече така“. Елитът им внушава, че искат, не ...

14 ноем. 2018 | 19:08

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


plebs


19 септ. 2018 | 10:07Хм, за помнещите повече от 9 години и "елита" на "прехода": "Всъщност зад инициативи от типа на т.нар. ордени на рицарите тамплиери в България и прословутия Върховен архонтски събор стои стремежът на една определена класа да легитимира себе си като аристокрация. В повечето случаи става дума за хора със съмнителна репутация, успели да се замогнат в годините на прехода най често благодарение на престъпни сделки и унаследени мрежи и влияния от тоталитарния период. В амбицията да реализират себе си като елит не просто финансов, но и духовен и политически (властови) те демонстрират нуждата си от сакрална санкция, от меродавен печат, който би препотвърдил тяхната знатност, правото им да бъдат избрани , необикновени , нередови хора. Потребността им да заличат миналото си на простолюдие и да се закичат със знаците на всепризнат престиж, реабилитира значението на Църквата, но не като общност от вярващи, на която глава


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


plebs


19 септ. 2018 | 14:27... но не като общност от вярващи, на която глава е сам Иисус Христос, а като древна институция, съхранила през вековете сакраменталната си власт." kultura.bg web тамплиери архонти масони Познахте ли ГО???


tibia


16 септ. 2018 | 21:15Явно сме в сайта на бездънната наглост. Този "създател" на лидери имал кредит в КТБ с преференциална лихва! Това обаче няма значение, той полемизира, върти и суче да обиди Борисов от "висотата" на тоталитарната политическа Държавна сигурност! България ще стане бяла европейска държава тогава, когато Гестапото влезе в затвора доживот! Ще заклеймява олигархичните кръгове вицепрезидента на Мултигруп!? Тука се мълчи! Ще изненада света онзи митинг в центъра на София, който поиска сметка на ДС ари и ДПС ари!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


17 септ. 2018 | 00:54Е, и? Хайде посочи ми КОЙ от политическата ПАПЛАЧ беше БЕЗ кредит с преференции в КТБ?! Нещо не си спомням такива. Имя им легион! Включително Иван Костов... А и не само политици...


Лулчев


16 септ. 2018 | 19:36Галилео е прав! Елит няма, защото няма основа за него.Елит не се създава за 30 30 години. Елитът е нещо, което се предава с гените.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


16 септ. 2018 | 18:23Абсолютно верни констатации на уважаемия автор от първия до последния ред! Край о време е да се обединими да се борим и настояваме за промени на този политически модел на развитие и псевдоелит ,който е неспособен да предложи нещо по добро !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


16 септ. 2018 | 18:00МИТКО, КАКЪВ ПСЕВДОЕЛИТ ТИ СЕ ПРИВИЖДА, БЕ ДЖАНЪМ? КОГО НАЗОВАВАШ ПСЕВДО ЕЛИТ БОЙКОВАТА НОМЕНКЛАТУРА, РАЗНИТЕ "КОМПЕТЕНТНИ" ПРОФЕСОРИ ЦАНЦУГЕРИ (КАТО ТЕБЕ), ПОСЛУШНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ, ФЕЙСБУК ПРОТЕСТЪРИТЕ ИЛИ ТВОИТЕ ИНФАНТИЛНИ "ЛЕВИ" АПАРАТНИ СЪМИШЛЕНИЧКИ??? АЙДЕ, СТИГА СИ СЕ ПРАВИЛ НА ПОЛИТИЧЕСКИ МЪДРЕЦ. СЛАБ ТИ Е ВЪТЪКЪТ, НЕМОЩЕН ИНТЕЛЕКТЪТ. ХОДИ ДА СИ ГЛЕДАШ РАНЧОТО!!!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.