На 3 юли се навършват 125 години от атентата, при който е посечен големият държавник

Стефан Стамболов - премиерът над премиерите на България

7544 | 2 юли 2020 | 16:06

И все пак той е една наша неизмеримост!, казва за него Антон Страшимиров


„Малките свои честолюбия и разлики
на мнения да оставиме настрана
и да пожертваме
пред олтара на Отечеството си!“

 

Стефан Стамболов

На 3 юли се навършват 125 години от атентата, при който големият български държавник Стефан Стамболов е посечен в центъра на София. Той умира три дни по-късно и се превръща в част от дългата редица български обществени фигури, станали жертви на политическо насилие

Историята се твори от хора, но малцина от тях остават като жалони на човешкия прогрес. От Освобождението до днес България е управлявана от десетки правителства и стотици министри. Но Стамболов е един.


Този човек има много лица - революционер, поет, публицист, политик, държавник. Всичките те са плътни образи с изразителни черти, но от дистанцията на времето историята откроява преди всичко държавника.
Този мъж има две сърца - любещо и мразещо. И затова диапазонът на чувствата към него в продължение на едно столетие е много широк - от пълното признание и преклонение на почитателите до дълбоката омраза и проклятия на враговете му. Но днес ние го подреждаме в пантеона на героите и родолюбците.


Този българин има една любов - родината. Има и грехове - към семейството, към приятелите, към опонентите. Но те отдавна са избледнял фон на голямото, което е извършил в името на България.
Затова той е по значимост първият, премиерът над премиерите
на българската държава. И никой не може да го повтори. Може само да го наподоби. Неоснователни са претенциите за „нов Стамболов“ на съвременни политици и държавници. Възможна е само нова „Стамболова политика“ и близки по значимост резултати, които, за съжаление, не са в състояние да реализират в демократични и пазарни условия днешните правителства. Излишно е да се напомня, че само голямо желание и вяра в собствените възможности на политиците не са достатъчни. А месианството, чувството за избраност и неповторимост са направо противопоказни на сегашната ни участ.


Животът и дейността на големите държавници са посвоему необикновени. Често съдбата не ги щади. Но те трябва да са достойни нейни партньори, независимо че само единици от тях получават приживе признание. Колкото по-малко суетни са нашите държавници, толкова по-голяма е възможността да се доближат до „еталона Стамболов“.


Дотук добре, ще каже днешният читател, политик, държавник! Но какво толкова е сътворил Стамболов, че ни го сочат за пример?


Първо, „направил“ е себе си страстен родолюбец, последователен политик, способен държавник. И е заплатил за това с главата си.


Второ, формирал е национална доктрина върху идеите на най-светлите умове на Българското възраждане и национално освобождение (сред които е и той), съставил е ясна програма за нейното осъществяване и я е провеждал на практика като председател на парламента, регент и премиер-министър в продължение на 10 дълги години. За тогавашните условия и съизмеримо с резултатите, това десетилетие е равно на следващия половин век.


Трето, строител е на модерната българска държава, запазил и укрепил е независимостта на страната. България трудно, но възходящо е поела самостоятелния път на политическо развитие, независимо от желанията на Великите сили. Създал е оптимални външнополитически условия за признаването на България и нарастването на международния й авторитет.
Четвърто, приета е европейска по дух държавноправна и административна уредба, формулирана и защитена е тезата, че българското общество може да решава националните си задачи със
собствени сили.
Пето, наложил е твърда административна власт, умиротворил е страната и е активизирал мирната стопанска дейност, довела до увеличаване износа на българската продукция и до притока на чужди капитали в националното стопанство. Протекцията, която Стамболов осигурява на младото ни предприемачество в областта на вносно-износния режим, данъчното облагане и кредитирането на родния производител и търговец, няма аналог до днес. При това, без да отблъсне чуждите инвеститори, за които главната гаранция е стабилността на управлението му. Приемал е чужди инвестиции и кредити, но е запазил държавната собственост върху инфраструктурата.

 

Шесто, отстоял е единна и последователна национално обоснована и материално обезпечена образователна и културна политика: висше училище, гимназии, театри, музеи, читалища и църкви в България, Македония и Тракия.


Това е държавническият кодекс на лидера Стефан Стамболов, разчетен от нас едва след век. Европа и светът са го оценили обаче още в мига на смъртта му.
Англичанинът Бимън твърди, че „животът му е тъй тясно свързан с народния живот, щото биографията на този държавен мъж е почти история на Възраждането и порастването на България“.


Според руснака Татишчев „Стамболов не трябва да се приема само като личност или като представител на една политическа партия, а просто като олицетворител и осъществител на единствената национална, патриотическа и задължителна за всички българи идея“.


Аристократът граф Ламздорф възкликва: „Стамболов е най-интелигентният, патриотично настроен и способен деятел сред българите. Него не бива нито да го принуждаваме, нито да го плашим, трябва просто да го привлечем на наша страна.“


Московският „Новое время“ пожелава: „Да дава Господ на Русия повече врагове като Стамболов”. Парижкият „Фигаро“ го оценява: „Той е въплъщение на българската енергия!“ Лондонският „Таймс“ желае в Англия на 100 години да се ражда по един Стамболов.


А ние, повече от век след смъртта му, го съживяваме с думите на Антон Страшимиров: „И все пак той е една наша неизмеримост!“


И оставаме с надеждата, че щом веднъж България е родила Стамболов, не е възможно това да е последното й градивно усилие.

Проф. Димитър Иванов
От книгата „Български образи”

 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Любен Дилов: Cui prodest - протестът на логиката

-1522526489.jpg

Да си спомним размирната първа седмица на август точно преди 30 години. Нито ...

6 авг. 2020 | 14:23

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16