По брутен продукт на човек от населението България ще продължи да изостава, казва икономистът

Проф. Дуранкев: Неравенството в България ще продължи и ще е най-голямото в ЕС

5694 | 29 окт. 2018 | 13:44

Имаме таван на пенсиите, но нямаме таван на заплатите./.../ Проблемът е, както казва Джон Кенеди - за да опазим малцината богати, трябва да спасим мнозинството бедни, коментира той


"През последните стотина години всеки бюджет е по-добър и все по-добър и може да се твърди, че бюджетът за 2019 е по-добър отколкото за 2018 – съмнения не може да има. На фона на 2018 година следващият бюджет е по-добре обоснован и по-богат." Това заяви в предаването "12+3" икономистът проф. Боян Дуранкев:

 

"Дори по едно той започва постепенно да доближава средноевропейските и западните тенденции – това е все по-големият дял на преразпределение чрез държавата. За догодина са планирани 38%, докато в другите европейски страни е 45-50%. Тоест, започваме да приличаме на нещо по-европейско."

 

Големият въпрос според икономиста обаче е "дали това е бюджет, който позволява да се реализират вопиющите задачи пред страната", сред които ликвидирането на бедността, а отговорът по думите му е „за съжаление, категорично не“. Проф. Дуранкев вижда една от причините за това в заложения прогнозен темп на растеж, който е по-нисък от световния и европейския. „България по БВП на човек от населението ще продължи да изостава от останалите европейски страни“, смята Дуранкев.

 

Според него предложеният бюджет за 2019-а не дава отговор на въпроса „ще се промени ли огромното подоходно разслоение, ще се промени ли данъчната система по някакъв по-категоричен начин“. Неравенството в България ще продължи и ще е най-голямото в Европейския съюз, допълни Боян Дуранкев.

 

"Май се оказа, че старата теза за качествено нов икономически растеж трябва отново да я извадим "изпод миндера", обобщи той и допълни, че "на останалите лидери на европейските страни и през ум не им минава плосък данък, да оставят огромни количества средства при най-богатите".

 

"Какво се оказва? Имаме таван на пенсиите, но нямаме таван на заплатите./.../ Проблемът е, както казва Джон Кенеди - за да опазим малцината богати, трябва да спасим мнозинството бедни. Да няма бедни. Но това е теза на Джон Кенеди. Тук няма управление от този тип. Явно спасението на давещите се остава, за съжаление, точно както в продължението на знаменитата фраза", коментира икономистът. 


От категорията

Шефът на КЗП: Никой не може да ви задължи да плащате в комплект за чадър и шезлонг на плажа!

Димитър Маргаритов Снимка: БНР-1566472221.jpg

"Няма потребител, който да не може да стане жертва на нелоялна търговска ...

22 авг. 2019 | 14:09

Руснаците продължават да купуват най-много недвижими имоти в България, наред с Испания, Турция и САЩ

-1431702272.jpg

Статистическите данни са представени в съобщение до пресата на аналитичния ...

22 авг. 2019 | 12:31

Евростат: По 486 кг боклук годишно генерира средно жител на ЕС

-1471042259.jpg

Най-много отпадъци се падат на жителите на Дания, Кипър и Германия

22 авг. 2019 | 14:27

Регистрираха четири нови огнища на АЧС в Русенско

-1563209421.jpg

Заболели животни има в индустриална ферма в село Караманово в Община Ценово, ...

22 авг. 2019 | 11:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Калинка


31 окт. 2018 | 19:17Благодаря за публикуваното мнение на Професора. Вчера по "Хоризонт" след обяд имаше много интересен коментар на Любомир Дацов. Заслужава си да го публикувате или тези , които се интерисуват могат да го намерят на сайрта на радиото.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.