Проф. Джеймс Петрас: Стратегията на САЩ за покоряване на държави минава през мирни договори

Сирия оцелява благодарение на своите съюзници

Проф. Джеймс Петрас: Стратегията на САЩ за покоряване на държави минава през мирни договори

8785 | 10 май 2018 | 14:27

Американски професор по социология разглежда седем случая, които илюстрират имперската стратегия на САЩ към други държави и които намаляват разходите на Щатите за постигане на стратегическите цели. Русия сега е единствената пречка САЩ да нанесат смазващ а

Проф. Джеймс Петрас: Стратегията на САЩ за покоряване на държави минава през мирни договори-1525952976.jpg-1523944835.jpg

През последните години имперската стратегия на САЩ се съсредоточи към намаляване на разходите за покоряване на независими държави. Това е становището на американския професор Джеймс Петрас, изложено в подробния анализ „Imperial Road to Conquest: Peace and Disarmament Agreements”, публикуван на сайта informationclearinghouse.info.

Джеймс Петрас е почетен професор по социология в Университета в Ню Йорк. Автор е на 62 книги и над 2000 статии във водещи световни обществено-политически издания.

 

В увода на последната си статия той първо описва модела, по който САЩ постигат стратегическите си цели: „Инструментите и методите са доста праволинейни: глобални пропагандни кампании за демонизиране на противника; привличане и използване на европейски и регионални съюзници (Англия, Франция, Саудитска Арабия и Израел); вербовка, привличане, обучение и въоръжаване на местни и чуждестранни наемници, наричани „въстаници” или „демократи”; икономически санкции с цел провокиране на вътрешно социално напрежение и политическа нестабилност на правителствата; предложения за водене на преговори с цел урегулиране;  преговори с искане за едностранни отстъпки, включително изменения в сферата на стратегическите въоръжения в замяна на обещания за прекратяване на санкциите, осъществяване дипломатическо признаване и преминаване към мирно съвместно съществуване.”

Каква е всъщност целта според проф. Петрас?

„Крайната стратегическа цел е разоръжаване, за да се облекчи и ускори провеждането на военна интервенция, водеща до поражение, окупация, смяна на режима, установяване на „клиентелистки режим” за облекчаване на грабежа на икономическите ресурси и разполагане на военни бази, привързване към Империята САЩ, което превръща страната в нов трамплин за по-нататъшни завоевания на нови независими противници.”

Авторът разглежда седем случая, които илюстрират имперския подход на САЩ. *

Случай № 1: Либия


След няколко десетилетия на провалени опити да бъде свален ползващия се с народната поддръжка режим на Муамар Кадафи (включително с международни икономически санкции), САЩ предложиха политика на преговори и отстъпки.

В замяна на преговори за край на санкциите, дипломатическото признаване и приемане в „международната общност”, което САЩ предложиха, Кадафи трябваше да извърши демобилизация и страната да се откаже от разработка на стратегически въоръжения, включително ракети с голям радиус на действие и други ефективни средства за сдържане.

През 2003 г. Кадафи сключи договор с режима на Джордж Буш-младши, големи американо-либийски нефтени съглашения и дипломатически договори.

През февруари 2011 г. започнаха бомбардировките над Либия: инфраструктура, пристанища, транспортни възли, петролни мощности и складове... Кадафи беше убит.

Случай № 2: Ирак

При Саддам Хюсеин Ирак получаваше от Вашингтон оръжие и подкрепа да нападне Иран. Фактическото съглашение оставило у иракския лидер убеждението, че Вашингтон споделя намеренията му да нападне Иран. Жестоко се е лъгал.

През 2003 г. САЩ нападнаха Ирак под предлог, че разработва химическо оръжие и осигурява бази на „Ал Кайда”. Нищо от това не се оказа вярно, но Ирак беше окупиран, една светска държава беше разрушена, а лидерът й Саддам Хюсеин също бе ликвидиран. Ирак се трансформира във васал на Империята.

Случай № 3: Сирия

Башар Асад, за разлика от Кадафи и Хюсеин, запази някакво ниво на независимост, дори когато се опитваше да съдейства на САЩ при нахлуването в Ливан.

През 2011 г. САЩ скъсаха мълчаливите договорености и започнаха да предоставят оръжие и финансиране на свои ислямистки клиенти с цел организиране на въстание. В резултат ислямистите установиха контрол над по-голямата част от страната, включително половината Дамаск.

Сирия оцеля благодарение на своите стратегически съюзници и сега вече контролира по-голямата част от страната.

Сега САЩ и Израел не се стремят към мирно урегулиране на ситуацията в страната – те искат единствено да свалят Асад и властта в Иран, за да остане „Хизбула” без подкрепа и Израел да окупира Южен Ливан.

Случай № 4: FARC (Революционните въоръжени сили на Колумбия)

Организацията FARC беше сформирана в началото на 1960 г. като селска армия, която от 200 се разрасна до 30 000 бойци и милиони поддръжници предимно в селски райони. На практика извън големите градове се сформира система на двувластие.

FARC предприе няколко опита да договори мирно споразумение с олигархичния режим на Колумбия. В края на 70-те години след временно споразумение редица фракции на FARC сложиха оръжие, създадоха политическа партия и дори участваха в избори. Олигарсите неочаквано скъсаха споразумението, започна кампания на терор, в която бяха убити 5000 активисти на движението. FARC се върна към въоръжената борба.

През 1980-1981 г. пак едностранно бяха прекъснати преговорите за примирие, като олигархията се надяваше на избие революционните лидери. Те наистина паднаха в борбата през следващите 30 г. и бяха сменени от млади, неопитни и доверчиви лидери. В слепия стремеж към мир, FARC се съгласи да демобилизира и да разоръжи своята революционна армия. „Мирното споразумение” унищожи FARC. След като предадоха оръжието си, ръководителите и командирите бяха избити или хвърлени в затвора. В Колумбия сега властват американски компании.

Случай № 5: Иран – ядреното споразумение

През 2016 г. Иран подписа седем мирни споразумения – със САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Китай, Русия и ЕС. То предвижда Иран да ограничи производството си на обогатен уран с двойно предназначение (гражданско и военно) и да го изнесе извън страната. Иран позволи на Запада да инспектира неговите ядрени обекти и бе потвърдено, че Техеран напълно спазва своите задължения.

В замяна САЩ и компания сложиха край на икономическите санкции, размразиха иранските активи и прекратиха действието на ограниченията в търговската, банковата и инвестиционната сфери.

Още при Обама започнаха нарушенията на ангажиментите. Някои от санкциите бяха дори засилени, като достъпът на Иран до финансовите пазари беше рязко съкратен.

Френският президент Макрон поиска в споразумението да бъдат заложени нови военни отстъпки от Иран: 1. Техеран да се откаже от съюзниците си в региона (Сирия, Ирак, Йемен, Палестина, „Хизбула”), 2. демонтаж и прекратяване на по-нататъшната разработка на иранска система за ПРО и 3. съгласие за американски (разбирай израелски) надзор и инспекция на всички ирански военни бази и научни центрове.

Тръмп избра израелския подход за праволинейно погазване на споразумението, като го обяви за „най-лошата сделка за всички времена” и поиска пълно възстановяване на санкциите. Разбира се, никой няма да върне на Иран изнесените технологии и апаратура за прекратеното ядрено оръжие.
Сега Русия е единствената пречка САЩ да нанесат смазващ авиационно-ракетен удар по Иран.


Случай № 6: Палестина

САЩ дават вид, че честно посредничат за изработката на споразумение между Израел и Палестина, при което Израел би признал Палестина и ще сложи край на нейната колонизация, като се постигне мирно урегулиране на взаимно приемливи решения въз основа на териториалните и историческите права, съществуващи до 1967 г.

И при президента Клинтън САЩ приветстваха мирното уреждане на проблема, но после подкрепиха всички нарушения на Израел – 600 000 израелски колонисти завзеха земи, като изгониха хиляди палестинци. САЩ непрекъснато въоръжават Израел и го подкрепят, докато той етнически прочиства завзети територии и юдеизира Палестина.

Крайната цел на САЩ е пълното разоръжаване на ХАМАС и Израел да излезе на „оперативен простор” при реализацията на агресивната си териториална политика.

Случай № 7: Северна Корея

Сега САЩ водят политика на „моркова и тоягата” с цел да прилъжат Северна Корея да се раздели с ядрените си оръжия и далекобойни ракети, за да могат да я разоръжат по „схемата Иран” и да я подготвят за полигон на американските ракети и самолети.

Тръмп открито изнудва Ким Чен Ун, че ще прекрати преговорите, ако не приеме ултиматума да се разоръжи. Това обаче е смъртна заплаха за режима в Пхенян, защото САЩ си запазват правото на „световен изнудвач” да променят по всяко време сключените договори в своя полза.

Какво е заключението на проф. Петрас?

В анализа си той пише:
„Изложените 7 примера показват, че Вашингтон използва „преговорите” и „мирните процеси” само като тактическо оръжие за по-нататъшно укрепване на империята. Разоръжавайки и дестабилизирайки противника, той се облекчава за достигане на такива стратегически цели като смяната на режими.

Знанието, че строителите на империи са вероломни врагове, не означава, че страните трябва да отхвърлят мирните процеси и преговорите. Такова поведение би предоставило на Вашингтон пропагандистки козове. Вместо това противниците на империите могат да действат в няколко направления.

Преговорите трябва да се водят към взаимни, а не едностранни отстъпки, особено ако това се отнася към едностранно съкращаване на програмите за въоръжаване.
Преговорите никога не трябва да водят към демилитаризация и демобилизация на собствените сили за отбрана, защото това увеличава уязвимостта и създава условия за внезапно нападение. Преговарящите трябва да запазят способността на наложат на империята висока цена за нарушения на приетите от нея задължения и особено за внезапен отказ от военни и икономически споразумения. Имперските нарушители се колебаят относно възможността за нахлуване, когато човешките и държавните издръжки се оказват високи и политически непопулярни.
Противниците на империята не трябва да остават в изолация. Те трябва да сключват военни съюзи. Случаят със Сирия ясно го потвърждава. Асад изгради такава коалиция от Русия, Иран и Хизбула, която ефективно противостоя на терористичните „въстаници”, поддържани от САЩ, ЕС, Израел, Турция и Саудитска Арабия.
Иран се съгласи да демонтира своите ядрени възможности, но запази своята програма за ПРО.
Северна Корея вече направи едностранни, не основани на принципа на взаимност отстъпки на САЩ и в по-малка степен на Южна Корея. Ако Северна Корея не си намери съюзници от типа на Китай и Русия и ако тя ликвидира своите средства за ядрено сдържане, то за Вашингтон това ще бъде покана да поиска нови отстъпки.
На снемането на икономическите санкции може да се отговори с взаимност, но само не с цената на съкращения на стратегически възможности във военно-отбранителната сфера.
Базови принципи се явяват взаимността, стратегическата отбрана и тактическата икономическа гъвкавост. Основаната на нищо вяра във възвишено-величествените западни имперски „ценности” и нереалистичното признаване на имперските интереси могат да станат фатални за независимите лидери и разрушителни за всеки народ, както беше явно демонстрирано в случаите с Ирак, Либия, Палестина и стана почти фатално за Ирак. Най-пресният пример е с Иран – САЩ подписаха мирното споразумение през 2016 г. и се отказаха от него през 2017 г. При Либия срокът беше малко по голям – 8 години (2003-2011), но не се размина.
В историята няма пример имперска държава да се е отказала от своите интереси в съответствие с документално споразумение. Тя спазва споразуменията само тогава, когато пред нея няма никакви други варианти.”

* Публикуваме седемте случая със съкращенияОт категорията

Тотев полетя от Вавилонската кула

Тотев полетя от Вавилонската кула -1547832296.jpg

Стартът на Пловдив 2019 е емблематичен пример как една прекрасна възможност за ...

18 ян. 2019 | 19:23

Ето интервюто на ген. Румен Радев в "Преса", което Цветанов размаха от парламентарната трибуна

Интервюто на Румен Радев като зам.-командир на ВВС от 18 декември 2012 г., публикувано във в. "Преса".-1547738939.png

Най-добре е правителството да купи нов "Ф/А 18 Супер Хорнет“ или ...

17 ян. 2019 | 17:42

Как Цветанов предизвика буря във фейсбук с интервю във в. "Преса"

Снимка "Канал 3"-1547733531.jpg

Ако някой се чуди защо са ни вестници - ето за това - за да има памет, за да ...

17 ян. 2019 | 15:57

Мирела Костадинова: Иван Андрейчин – некоронованият крал на модернистите и непризнатите

Иван Андрейчин-1547809978.jpg

Той е писател и поет, преводач, стилист и критик. Учителства цели тридесет ...

18 ян. 2019 | 12:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


11 май 2018 | 00:42То да са само тези седем случая... За съжаление, всичко описано е вярно! Също и коментарите на колегите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Георги Александров Атанасов


10 май 2018 | 20:40Вече съм писал ФАЛШИНГТОН. Като искат от другите държави да унищожат ядрения си потенциал независимо коя, няма нищо по логично от това, че САЩ трябва да започнат първи! Те първи създадоха термоядреното оръжие. За това първи следва да престанат да го произвеждат и да започнат да унищожават наличното!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


10 май 2018 | 19:23Какво повече може да се каже ? Нормалните хора в тази държава го знаят и усещат ,но са малцинство . " Демократите " ,платените грантаджии и дебилите са превзели всички средства за информация .За некадърните и продажни правителства от " демократичните промени " до сега да не говорим .Истината ще ни избоде очите ,но кой да я види (вероятно е късно вече ).


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Gorgona


10 май 2018 | 16:41Като се сетя за Ретро парада на БА от 6 ти май и всички олигофрени от СДС и прочие мърши, дето нарязаха армията ни на скрап, се сещам и как престъпниците са ги заоплювали в лицето някога. Само дето не знам дали ще ни стигнат плюнките, че са много мършите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


10 май 2018 | 14:56което си е............или те или ние!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.