Проф. Евгений Дайнов

В България институциите не функционират, не могат да се справят с кризи, твърди политологът

Проф. Евгений Дайнов: Властта крие собствената си безпомощност, която сама си причини

16528 | 11 март 2020 | 13:36

"Една ориенталска баджанашка полудиктатура, каквато имаме в България, не е устойчива на криза. Това е най-лошият от всички възможни светове", категоричен е той


Проф. Евгений Дайнов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Застъпилите се кризи с мигрантите и коронавируса възпроизведоха театрална обстановка със стереоефект и създадоха усещането, че сякаш живеем във време, в което случайността наподобява или бива използвана като сценаристика. Ако коронавирусът изяжда организма ни отвътре, то мигрантите създават опасността да разрушат телата ни и действителността отвън. При такова нашествие на опасности набързо бяха загърбени довчерашни метафори като изправените медицински сестри на перваза на прозореца на парламента, а проблемите на процесите на управлението бяха отложени за необозримо бъдеще. Вкопчването в оцеляването на битието си нашето съзнание сякаш предпочита да търси оправдания, отколкото решения. Кое е по-опасно от коронавируса и мигрантите или как се употребяват кризи? Задавам въпроса на проф. Евгений Дайнов. Проф. Дайнов, какво обяснява и какво крие властта покрай кризите с бежанците и с коронавируса?

Евгений Дайнов: Властта и двата случая крие собствената си безпомощност, която тя сама си причини, обаче. Ние вече сме обсъждали нееднократно с вас, че от доста време в България институциите не функционират. Тоест няма нито една институция, в която чиновниците всеки ден рутинно, без да им се казва от някой началник, вършат работата, за която са наети. Институциите не функционират. А с кризи могат да се справят единствено общества, чиито институции функционират постоянно, рутинно и които имат разработени и проверени в практиката протоколи и процедури за справяне с извънредни ситуации. В България няма регулярно, рутинно функциониране на институциите, всеки чака заповед отгоре. Камо ли да има планове, проверени и отработени, за извънредни ситуации. Това го видяхме, хващам се за метафората със сестрите. Няма как в една цивилизована страна, член на ЕС, да няма поне 7-8 институции, които да имат разработени протоколи за справяне с човека на балкона на публична сграда. Трябва да има такива протоколи в охраната на сградата, какво се прави в такива случаи, кой го прави и как го прави. Трябва да има в МВР. А сега какво се оказа? Тъй като нито една институция не функционира и няма планове за справяне със ситуации дори малко изглеждащи леко различно от обичайното, самият шеф на НСО отива да се разправя с медицинската сестра на перваза на прозореца. Вие разбирате ли, какво значи това? Това е резултат от онова, че Бойко Борисов решава всичко по телефона.

Водещ: Въпросът е, дали по телефона може да разреши последните две кризи, с мигрантите и с коронавируса, или те просто ще му бъдат едно добре дошло оправдание за всичко?

Евгений Дайнов: То ще бъде добре дошло оправдание за усвояване, както те го наричат в този режим гербаджийския, на още средства и за евентуално за преследване на иконокомислещи, за забрана на протести и такива неща. Но липсващите институции гарантират на българското общество, че всяка извънредна ситуация ще го залее докрай. Това е гаранция. Множеството български институции дори и да искат да си свършат работата, за която са там, което се случва рядко, но дори и да искат, те не знаят, как се случва това. Не знаят, автентично не знаят, как работи това, за което им се плаща. При това положение всички ще изкараме коронавируса, може и да ни залеят мигранти, може да ни се случи абсолютно всичко, докато властта разпределя пари.

Водещ: Но властта сякаш няма намерение да се откаже от това си иманентно състояние – да разпределя и преразпределя пари. Тогава?

Евгений Дайнов: Ами, тогава цената винаги се плаща от хората, от гражданите. Ще платим, както винаги българите плащаме, двойно, тройно и четворно ще си платим с това, че всички ще минем през коронавируса, той ще мине през всички ни по някакъв начин, след това ще платим едни пари, които са похарчени уж за справяне с коронавирус, но ще отидат в някакви правилни джобове на някакви правилни хора, ще гледаме като зайчета, какво става по границата. И там абсолютно не зависи тази граница от нас, защото институциите, призвани тази граница да я подсигуряват, и те са на същия принцип. И те не функционират. Няма протоколи разработени, няма процедури, нямат обучение и не знаят как. В случая това е най-лошият от всички възможни светове. Една истинска тоталитарна диктатура е сравнително устойчива на криза, една истинска демокрация с работещи институции също е сравнително устойчива на криза. Една ориенталска баджанашка полудиктатура, каквато имаме в България, не е устойчива на криза. Това е най-лошият от всички възможни светове. Хем няма демокрация, хем не сме устойчиви на криза.

Водещ: Хем няма и реална диктатура като диктатура?

Евгений Дайнов: Хем няма диктатура, да. Която евентуално да потегне нещата, така че да има устойчивост към кризи. Ами няма. Разграден двор, каквито искате метафори си измислете.

Водещ: Тези кризи обаче оголват реакциите на политиците до степен, че бунтът на сестрите нямаше да предизвика съчувствие у гражданите, макар и мълчаливо, макар и дистанцирано, ако не бяха реакциите по техния протест. Къде сме?

Евгений Дайнов: По летоброене се намираме сега в 1988 г., в края на социализма, в края на Бай-Тошовия режим, в който никоя институция не можеше да върши работа и държавата не можеше да реагира на абсолютно никакви извънредни ситуации, на абсолютно никаква критика и на недоволството, което тогава беше разпространено в България. Спомнете си, как реагира тогава властта. Всички, които бяха критични или недоволни, бяха обявени от властта за врагове на същата тази власт, и на държавата, и на социализма, и на националния интерес, и т.н. Сегашните гербаджии правят абсолютно същото. Тъй като те отдавна подмениха реалността, в която всички ние живеем, с някаква собствена фантазна, с някакво собствено рисувано филмче, много цветничко и населено с някакви щастливи смърфове. Когато от реалния свят дойдат някакви сигнали, които не им харесват на властимащите, те веднага търсят, кой е врагът. И винаги има враг, който следва политически цели и иска да клати стабилността, да клати властта, сещате се, чували сме ги тези неща. Което е още по-смешно, защото и ръководството на тази държавна власт, която отдавна не знае как да работи, ръководството пък отказва да приеме реално съществуващия свят и си измисля непрекъснато негови имитации. Като например, че медицинските сестри са, какво беше, политически терористи, политически конспиратори и всякакви такива.

Водещ: И жени с лабилна психика?

Евгений Дайнов: То при социализма какво беше? Или си враг, или си луд. Или си регистриран в Първо районно, Второ районно и т.н., или…

Водещ: Или си в психиатрията?

Евгений Дайнов: Или си в психиатрията. Сега абсолютно същото се повтаря. Което отново поставя въпроса за смехотворната теза на градската интелигенция, така да я наречем, че ГЕРБ поне ни пазят от комунистите. Тези хора, които са били членове на БКП в продължение на десетилетия, те възстановиха старите рефлекси. Всеки проблем е продукт веднага за психиатрията или за затвора.

Водещ: Проф. Дайнов, сега какво остава да чакаме? 10 ноември ли? Дворцов преврат, който да подмени ситуацията?

Евгений Дайнов: 10 ноември беше дворцов преврат, но той се случи в обстановка, в която вече достатъчно количество граждани искаха реална промяна, което горе-долу мъчително се и случи, обаче. Все пак сме в ЕС, едното, което не е за подценяване. А това, което винаги се подценява ненапразно: българска е приказката за едната торба сол, стоте тояги на голо или другото, третото нещо. Всички други нации разбират наказанията: един ще изяде солта, друг ще бъде бит с тояги, а третият – третото нещо. Българинът и трите, почва да яде солта, не може, пък тоягите вика, айде давай тоягите, не ги издържа, айде давай третото. А това ни се случва отново. И това е наказание, това е наказание за това, че българското общество е наполовина ориенталско, тост страхливо, свито, себично, цинично и алчно, и наполовина европейско. Тази половинчатост някой път дава добри резултати, все пак наполовина сме европейци. В случая обаче функционира нашата ориенталска половина. Цинично безразличие и себичност, и алчност. За това ще си платим, плащането тепърва предстои.

Водещ: В какво ще се изрази?

Евгений Дайнов: Страдания на всекидневно ниво. В какво се изразяват такива плащания? Когато народът плаща собствената си глупост, му се случват неприятни неща, които му развалят всекидневието.

Водещ: Поглеждайки към политиката, какво можем да очакваме? Те тези кризи, те не могат да се плодят. Те се въртят една подир друга, ама в един момент все пак трябва да дойде нормално всекидневие. Не може само в драматургия да се живее, проф. Дайнов.

Евгений Дайнов: То няма драматургия. Тези кризички, повечето са кризички, измислени такива, раздухани неща, те станаха всекидневие. Вижте, една от тайните на едноличното управление, дори и да не е стопроцентова диктатура, е да поддържаш чувството у народа, че непрекъснато има заплахи отнякъде. И Бойко Борисов, и Гешев вече съвършено това са го усвоили. Дори и да не са чели книжките, те не четат книжки, но инстинктивно чувстват, че за да се задържат на власт, трябва непрекъснато да генерират чувството, че има враг или опасности, от които именно те пазят населението. Така че аз не виждам каквито и да било причини изведнъж да заживеем в нормално всекидневие. Няма такива причини, закодирани в нашия живот, такъв, какъвто сме си го избрали ние, гражданите, поради собствена немарливост, липса на солидарност, мързел и страх.

Водещ: Много е любопитно тези политици, които така сме си ги наредили в парламента, пък и около него, те какво гледат и какво очакват? Ще ми се да съм в главите на повечето от тях. Какво очакват, реално, а не за пред камери, интервюта и началници.

Евгений Дайнов: Тези, които са в парламента, те са свикнали, че те са богоизбрани, те са новата номенклатура, те са си внушили, че каквото и да се случи, те винаги ще захлебват, ще усвояват, ще присвояват. Тези, които са отвън, те са някак нетипично тихи, „Демократична България“ напоследък особено.

Водещ: Да, изненадващо се умъглиха.

Евгений Дайнов: Аз не знам какво им е в главите, освен да се надяват да мине някаква буря и тя, като разчисти терена, те някак си да се наместят в следващия парламент. Което е някак такова марксистко поведение. Да изчакаш махалото на историята да свърши собствената ти работа. Ти, ако не си свършиш работата, никакво махало няма да ти я свърши.

Водещ: Какво разрешение виждате в тази ситуация, какви решения?

Евгений Дайнов: Винаги, този разговор съм го водил с приятели още от 80-те години, преди почти 40 години. Винаги отговорът е един и същ. Всеки български гражданин да избере собственото си поведение. Колкото повече хора изберат отговорно гражданско поведение, толкова повече ще има сила обществото да си преподреди начина на живот. Колкото повече хора се скатават зад дувара и си казват: това мен няма да ме застигне, мен няма да ме арестуват, мен няма да ме уволнят, няма да ме заплашват, мен няма да ме разболеят, толкова по-безпомощно е такова общество. Затова забележете обществата на изток от България, колкото по на изток отиваш, толкова са по-безпомощни и по-зле живеят.

Водещ: А какво е обяснението ви, защо българинът въпреки всичко не избира поведението на гражданин?

Евгений Дайнов: Достатъчно пъти е избирал да не сме в положението на Молдова, Беларус или някакви такива, каквито спокойно можехме да бъдем, но също сме наполовина. Мечтата на българските възрожденци, които нарочно са се обличали като европейци, учили са в Европа, знаели са езици, е някак си чрез собствената си воля и личен пример нашите възрожденци да откъснат населението от ориенталското, от прегръдката на Ориента и да го вкарат в Европа, да го поевропейчат. Следващия се опита да направи това ранното СДС и особено правителството на Иван Костов, което с такива усилия вършеше някаква работа, но като че ли винаги по-голямата част от българското население отказва прегръдката на Ориента. А в момента май няма и кой достатъчно енергично да го убеждава това население да напусне тази прегръдка.

Водещ: Де ги тези възрожденци?

Евгений Дайнов: Ами, те ги. Те са наоколо, ама или нямат влияние, или не им се занимава, или са се отчаяли. Познавам вече обезсърчени хора. Или са по някакъв начин невидими и невлиятелни. Има такива затишия, въпросът е да не продължат прекалено дълго.

Водещ: И какво ни остава в заключение? Властта ще си продължи навиците?

Евгений Дайнов: В заключение ни остава най-печалният за средния българин извод, че всеки от нас трябва да поеме някаква отговорност за общото. Българинът мрази да поема отговорност, камо ли за общото. Ами да се научи.

Водещ: Ако не се учи, ще пати, така ли?

Евгений Дайнов: Ще пати и ще живее все по-лош живот, да.

Цоня Събчева

 


От категорията

Най-скандалният парламент тръгва към историята - с антинаграда за цялостно творчество!

-1593267964.jpg

България е парламентарна или фейсбук-република? Откъде накъде промените в ...

5 март 2021 | 14:18

Експерт: Медиите не могат без Гугъл и Фейсбук, защото осигуряват жизненоважен трафик

-1572360961.jpg

Ако те няма в Гугъл, значи не съществуваш. Тази стара „максима“ вече важи и за ...

5 март 2021 | 13:29

Изследователски център "Спектър": Джипката на Борисов задържа ерзията в доверието към ГЕРБ

-1614959808.png

Извън лидерското присъствие на Нинова в БСП липсват ярки партийни и граждански ...

5 март 2021 | 17:54

Мирела Костадинова: Литературният критик Нешо Бончев показва правилата на превода

Нешо Бончев-1614955700.png

Той критикува превода на "Илиада" направен от Григор Пърличев, който ...

5 март 2021 | 16:43