Абсолютно ненужно беше да се свиква конгрес, но Изпълнителното бюро не е взимало решение как да протече той, твърди неговият член

Проф. Гайдарски: Не е време за избори в БСП! Най-разумно е в неделя да не приемем оставка на Нинова!

17768 | 12 юни 2019 | 21:55

Двете групи, особено тази, която непрекъснато действа срещу решенията на Бюрото и специално срещу председателя, да се примирят и да работим единно за местните избори, призовава той


- Кой е най-големият Ви кошмар за конгреса в неделя, проф. Гайдарски?
- Самият конгрес е най-големият кошмар, защото той изобщо не трябваше да се провежда по това време. Беше абсолютно ненужен!

- За да разберем как се стига до една ситуация, трябва да се върнем в началото. Кое е събитието, което обуслови този резултат – свикване на сесия на 49-ия конгрес на БСП?
- Изборите за Европейски парламент бяха натоварени с прекомерно големи очаквания. Стигна се дотам, че в някой хора се създаде впечатлението, че ако БСП не спечели тези избори, това ще се отрази много зле и на кампанията за местни избори през есента. Това мнение се разпространи като епидемия – започна от едно място, плъзна по партийните организации и накрая цяла България разбра, че БСП се напъва на всяка цена да спечели тези избори. Оттам започна, това е началото! Много хора си мислят, че началото е след изборите, не тук е началото! Да, по принцип една партия в опозиция трябва да се бори да спечели повече места в Европейския парламент. Но едно е да се бориш за повече места в ЕП, съвсем друго е да искаш да спечелиш повече на местните избори. Тук е голямата грешка, която направихме. Това се отрази на изборната кампания и оттам – на резултата.

- Какво очаквате да се случи в неделя?
- О, много неща! Първо, Корнелия Нинова е подала оставката си. Нещо, с което аз лично категорично не бях съгласен. Човек, когато бърза да вземе решение, греши. Никой не й искаше оставката! Нямаше нужда от оставки в ситуацията, която се създаде след изборите. Защо?! Вярно, ГЕРБ ни победи, но ние сме единствената партия, която повиши броя на депутатите си в Европарламента – бяха четирима, сега са петима. Увеличихме гласовете си. Ако се върнем малко назад във времето, в 43-ото Народно събрание БСП имаше 39 депутати. 39! И никой от ръководството тогава не си подаде оставката (лидер на партията през октомври 2014 г., когато се провеждат парламентарните избори е Михаил Миков, но той оглавява БСП същата година през юли – б.р.). Сега имаме два пъти повече депутати – 80, по наше предложение и с наша помощ беше избран президент. И при положение, че сега, на тези избори увеличаваме и получените за партията гласове, и броя евродепутати, защо беше необходимо председателят на партията да подава оставка?

- Но оставката на Нинова е факт. Тя ще бъде ли поставена на гласуване от конгреса?
- Има няколко варианта. Да се предложи да не се приеме оставката й и конгресът да гласува това предложение. Конгресът може да й гласува вот на доверие. Може, обратно, предложението, което се гласува, да е вот на недоверие. Има доста варианти, на самият конгрес ще се разиграят. Изпълнителното бюро не е взимало решение точно как да се постъпи.

- БСП вече е разделена – вчера видяхме писмата на организациите й в Бургас, Русе, Силистра, Стара Загора, Пазарджик, Казанлък, които застават категорично зад Нинова и изразяват подкрепа за водената от нея политика. От друга страна сред критиците й са лидерите на две от най-големите организации – Пловдивската и Варненската Георги Гергов и Красимир Янков. Всяко гласуване няма ли допълнително да разделя партията?
- Ние сме демократична партия, трябва да се вслушаме в гласа на мнозинството. Ако тези, които искат Нинова да не ръководи партията, надделеят – така да бъде. Но, ако повече гласове получи становището, че Корнелия Нинова трябва да продължи да ръководи партията, те трябва да се съобразят.

- Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че има предложение за промени в устава, предвиждащи да се върне възможността за избор на лидера и от конгреса.
- Не може да се разглеждат промени в устава! Това е пето заседание на 49-ия конгрес. БСП има нов устав, който бе приет на първото заседание на 49-тия конгрес (б.р. - конгресите на БСП са постоянно действащи и делегатите им могат да се свикват по всяко време).

- Когато подаде оставка и обяви това пред медиите, Нинова очерта следната пътна карта – оставка; конгрес, който я констатира и одобрява правила за избор на председател от цялата партия; вътрешнопартийни избори до края на юли; новият лидер поздравява социалистите на събора на Бузлуджа. Как ще стане това?
- Единият вариант за развитие на конгреса е такъв - конгресът констатира оставката и избира временен председател. Но колегите, които внесоха поправките в устава, имат друг вариант – променя се уставът, връща се старият устав - конгресът да избира председател. Но новия устав временният председател на партията трябва да бъде един от заместниците на сегашния. Но, ако гласуваме по стария устав, може да се избере и някой друг.

- Ако остане сегашният устав, този изпълняващ длъжността, трябва да организира вътрешнопартийните избори, така ли?
- Точно така.

- Смятате ли, че могат да се организират честни, прозрачни вътрешни избори за месец и половина?
- Може, но е много трудно. Лято е, хората тръгват на почивка, голяма част от членовете на партията са по селата, в малките градове. Имат си работа през лятото, не им се занимава с глупостите, които ние правим тук. А, за да бъде проведен правилно изборът, има критерии. Ние сме над сто хиляди – членовете на БСП. Представете си, че гласуват само 20 000 – 30 000. видяхме какво стана на евровота, активността беше малко над 30%. За да бъде валиден изборът за председател на БСП, в него трябва да са участвали повече от половината от членовете на партията.

- Как ще се гарантира, че всеки член на партията ще може да гласува? Ще отворите секции навсякъде, където по време на избори има секции – на последните избори секциите бяха 12 081?
- Не. Общинските партийни организации ще организират изборите.

- А хората от селата как ще стигнат до общинския център, ще ги извозват ли?
- Не е лесна работа, особено в такъв сезон. Според мен има възможност конгресът да спре това. Ако в самото начало конгресът гласува „За“ председателя, се спират нещата. Но разбира се, трябва и Корнелия Нинова се съгласи. Защото, както казах, има и друг вариант – тя казва „Не!“ и почваме наново.

- Това няма ли да е действие на инат?
- Казвам какви са вариантите. Спомнете си заседанието на Националния съвет, на което тя каза, че няма да поеме отговорност при загуба на европейските избори. Но сега, понеже е чувствителен човек, каза, че ще поеме отговорността и го прави като подава оставка.
Но според мен времето за търсене на отговорност с оставки е след местните избори, ако ги загубим.

- Ако БСП избере нов лидер на вътрешни избори, но после загуби местния вот, може да се иска оставката и на този лидер, нали така?
- Да.

- Но тогава ще влезете в спирала на непрекъснати вътрешни битки, как може да очаквате, че народът би ви поверил властта в страната?
- В демократичните партии е така, има я тази опасност. БСП е демократична партия, не сме ГЕРБ, където щом не харесваш лидера си вън. Там всеки един може да си отиде, само лидерът – не. Въпреки че непрекъснато ни наричат комунисти, те действат по комунистически, не ние.

- Какво е вашето желание за развой на конгреса в неделя?
- Двете групи, особено тази, която непрекъснато действа срещу решенията на Изпълнителното бюро и специално срещу Корнелия Нинова, да се примирят и да изчакаме изборите. Местните избори са много важни. Дали ще имаме пет, шест или седем депутати в Европейския парламент не е толкова важно, но дали ще имаме сто или сто и петдесет съветници и кметове в страната е изключително важно!
Трябва да мислим за местните избори! А ако партията не е единна, как ще ги спечелим?! Защото който и да изберем сега, той няма да бъде избран с голямо удоволствие и любов. Затова, без да съм говорил с Корнелия Нинова, смятам, че най-разумното, което трябва да се направи е оставката й да не бъде приета и всички заедно да работим за спечелване на местните избори!

- Проф. Гайдарски, оптимист ли сте? Смятате ли, че може да има помирение между двете групи?

- Да, оптимист съм!

 


От категорията

Акад. Сендов, 2017: Погромът над парламента през 1997-а бе добре организиран, Костов го дирижираше

Акад. Благовест Сендов, 2017: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт-1579517735.jpg

Обществото трябва да може да издига тези, които могат да водят със собствения ...

20 ян. 2020 | 12:35

Антон Гицов: Законопроектът за хазарта на Валери Симеонов и депутати от НФСБ не е национализация

-1574966412.jpg

Националните лотарии са държавен монопол в страни като Франция, Белгия, ...

20 ян. 2020 | 12:33

„Независимая газета“: Светът балансира на ръба на катастрофа

-1470225867.jpg

Пътниците от сваления украинския лайнер са само поредните жертви на ...

20 ян. 2020 | 13:46

Арестуват Живков, 1990: Съдете ме! Но идва времето, когато народът ще остане без хляб и без чест!

Арестът на Тодор Живков преди 30 години. Вижте как го отвежсат на "Развигор" 
-1579275034.jpg

Още в самото начало на съдебното разглеждане на делото Тодор Живков заявява, че ...

17 ян. 2020 | 18:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Валентин


13 юни 2019 | 11:46По важното е да се проведат анализи и избори на нови ръководства в общините.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pp


13 юни 2019 | 11:03Моля конгреса да не приема оставката на Нинова!Направете го господин професоре!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българионъ


13 юни 2019 | 10:49В БСП има две крила, които се борят кое ще превземе властта в партията. Едните са олигархсоциалистите като Гергов, Станишев, Миков, Дъбов и прочие. Другите се опитват да съхранят някакви ценности за идеите и да бъдат реална социалистическа партия, а не само по име такава. Затова и са толкова безпомощни не могат войната вътре в партията да я загърбят, за да се борят с ГЕРБ. Пътят на БСП може да бъде само един към властта, като начин за друг тип управление, което може да повиши жизнения стандарт на българина . Това заяви евродепутатът от БСП Петър Витанов Илияна Йотова заедно с Татяна Буруджиева и Мая Манолова подкрепиха Истанбулската конвенция срещу отказа на Корнелия Нинова да я подкрепи. И сега Боруджиева е на барикадата срещу Нинова. Гергов получил едни 43 милиона, за да съсипе БСП... Долу ръцете от Корнелия Нинова! От тук насетне следва, клановете на Георги Герговци, Станишевци, Миковци, Ангел Найденовци, Атанас Мерджановци, Кр


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Експерт


13 юни 2019 | 10:46И друго,каква е тази партия,чиито ръководни органи се опитват да бламират лидера си.Пленум,конгрес и прочие и прочие.Какво ръководно място заемат младите хора в БСП. И понеже все управляващите са им на устатата,преобладаващата част от министрите на ГЕРБ са млади хора.Кога ще видим такова нещо в БСП?!Съмнявам се,че доживея да го видя.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Експерт


13 юни 2019 | 10:33Винаги,когато наближат избори и възникват партийните битки в БСП.А иска да управлява държавата.Нека първо да си оправят вътрешните боричкания,защото се раздират от вътрешнопартийни боричкания.Докато така наречените "партийни опозиционери" не кажат какво всъщност искат няма как БСП да е алтернатива на управлението на страната.Нека припомня спора,който се разрази около това,кой да води групата на социалистите в евро парламента.Избора на младото момче Петър Витанов и последвалата ирония от Георги Гергов,че едва ли не не знае къде се намира Брюксел,а ще води групата на социалистите там.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


чичо Косьо


13 юни 2019 | 09:21Ама, разбира се! Че то кой иска оставката на Нинова? Нали това означава да заемеш мястото . Лошото е, че означава да поемеш и отговорност! Например за това, че партията ще се свие за нула време до онези тридесетина хиляди чугуна, гласували с преференция за Станишев. Също и за това, че оттук нататък на избори борбата ще е за третото място. Е, кой е този луд? Освен да понаквасят бай Мишо ... Измислиха си и алиби подаването на оставка било грешка. Хем вземала еднолични решения, хем допускала грешка след грешка, хем ги водела от провал към провал, хем оставката била грешка! Пълни нещастници ... Борбата няма да е за това да бъде свалена, а да бъдат вързани ръцете да провежда своята политика. Доколкото е възможно и да бъде наложено да провежда тяхната. А пък те ще стоят отзад, ще критикуват и ще я обвиняват за всичко.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


13 юни 2019 | 08:00Професор Гайдарски, вашето мнение е правилно, защото е в полза наБСП и всички желаещи ГЕРБ да си отиде. НО!!!то не съвпада с мнението на "вътрешната опозиция". Те искат незабавна смяна на Нинова с един от тях.Една чяст искат да се върна в парламента (друго не могат да работят). Гергов и Янков ,за да осигорят на Борисов една "беззъба" опозиция.,цел лична облага (при 1 лев субсидия БСП ще зависи от тях) А Найденов да осигори избор и безпроблемно кметуване на М.Манолова в София .Както виждате интересите .са напълно противоположни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


13 юни 2019 | 08:00Професор Гайдарски, вашето мнение е правилно, защото е в полза наБСП и всички желаещи ГЕРБ да си отиде. НО!!!то не съвпада с мнението на "вътрешната опозиция". Те искат незабавна смяна на Нинова с един от тях.Една чяст искат да се върна в парламента (друго не могат да работят). Гергов и Янков ,за да осигорят на Борисов една "беззъба" опозиция.,цел лична облага (при 1 лев субсидия БСП ще зависи от тях) А Найденов да осигори избор и безпроблемно кметуване на М.Манолова в София .Както виждате интересите .са напълно противоположни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.