Прокуратурата трябва да си върши работата и до известна степен трябва да е бухалка, каза професорът

Проф. Герджиков: Законът за здравето е в нарушение на Конституцията, не случайно Радев сезира КС

6159 | 30 май 2020 | 12:53

Много неща убягват на законодателите. Правото в последните години не е на почит в България. Парламентът го показва.Получават се непрекъснато едни недомислия, коментира бившият премиер


Проф. Огнян Герджиков коментира пред БНТ ситуацията с приема в университетите без изпит заради пандемията с коронавируса, как се справихме с извънредното положение и  казуса с футболния "Левски".

„Не е важно колко влизат студентите в университетите, а колко и как излизат от тях – анализира проф. Герджиков ситуацията с приема без изпити. - Имам 42 години преподавателски стаж. Преподавал съм и в София, и в провинцията. Там нещата по правило са на изключително ниско равнище. Много е страшно. Жестоко е за нашето образование. Причината за това е пазарното разбиране във всички области, включително и образованието.

Системата е разбрала, че студентът е касичка и няма желание да го пуска. Студентът трябва да завършва, защото до края трябва да си плаща лептата. Пазарният принцип обаче е противопоказен в образованието. Същото е и в медицината, в икономиката – също. Разбирането ми е, че има нужда от повече държава.

Правото в последните години не е на почит в България. Парламентът го показва. Човек просто се чуди как е възможно това. Непрекъснато се вижда как парламентът нарушава Конституцията. Така и не разбрах защо извънредното положение трябваше да се промени.

Законът за здравето също е в нарушение на Конституцията и не е случайно, че президентът е сезирал Конституционния съд. Много неща убягват на законодателите. Преди месец с акт на Народното събрание везеха заплатите на депутатите. Това няма как да стане. Това е личен акт. Одържавиха хазарта. Не може обаче по този начин. Не съм за хазарта и не защитавам Божков. Може да се отнеме лиценза, но в случая става одържавяване на една дейност, което е срещу Конституцията. Получават се непрекъснато едни недомислия”.

Проф. Герджиков анализира и доколко властта се справи с извънредното положение.

„До голяма степен властта се справи – категоричен бе той. - Това не може да се отрече. Това се дължи на действията на властта, но вероятно и на други неща. Много е вероятно пандемията да ни подмина и заради масовото ваксиниране с БЦЖ-ваксината преди време”.

За съдебната система проф. Герджиков каза, че има положителни сигнали.

„Въпросът е колко бързо това може да се завърти като машина – каза той. - Защото нашата правосъдна система е претоварена. Това са проблеми на съдебната система. За мен претовареността на съдилища е голям проблем.  В малките градове може и да не е така, но в големите положението е тежко. Ще ми се да мисля, че вярата в правосъдието се възстановява. Има такива наченки.

Може и главният прокурор да изпълнява обещанията на политиците. Той е доста активен, което прави добро впечатление поне на мен. Това е хубаво. Върши си работата, за което заслужава поздравления. Прокуратурата трябва да си върши работата и до известна степен трябва да е бухалка. Би било признание за България да не ни следят от Европа, но като че ли си заслужаваме следенето. Имаме още много път и това е видно”.

Проф. Огнян Герджиков взе отношение и по темата за завишаване на наказанията за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

„За завишаване на мерките за пияни шофьори, хората искат колкото се може по-тежки наказания – коментира той. - Наказателно-правната наука, етимологията сочи, че завишаването на санкциите няма този ефект, който хората си мислят. Ако се знае, че всеки, който е нарушил ще бъде санкциониран ще има много по-голяма превенция от това дали ще е 10, 20 години или до живот в затвора.

 

Ако се питат хората, много ще кажат и да се върне смъртното наказание. Може би има стигане до някакъв предел на търпимост за това сред обществото.

 

Изненадан съм от предложението да се конфискува автомобила. Какво е виновен автомобилът? Ми, ако е друга собственост? Нека на извършителя да се отнема книжката до живот, щом си позволява да кара и да убива. Автомобилът няма вина за това. Това е моето разбиране”.

Проф. Огнян Герджиков коментира и казуса около футболния „Левски” и акциите на клуба.

„Определено този казус ще влезе в спортната история – заяви той. - Много мнения има. В тази област смятам, че доста разбирам, защото съм се занимавал през годините. Вече си казах мнението. Сега остава да видим дали джирото ще бъде направено както трябва. Дано нещата се развият за доброто на "Левски" и за футбола.

 

Има битка, която дори не е тиха около този казус между държава и Божков. Колкото и да е умен Божков, държавата е по-могъща. Това ми е разбирането и така трябва да бъде. Би било много страшно, който и да е да е по-силен от държавата. Едва ли Божков ще се върне в България. Много ме съмнява, че ще се върне. Не само той, но и някои други – Веска Меджидиева, КТБ и др”.


От категорията

Гешев за Радев: Объркал се е, мафия има в политиката! Няма да има прошка! Няма да подам оставка!

Иван Гешев за Радев: Объркал се е, мафия има в политиката!-1594358834.jpg

Трябва да разберат – това време свърши, няма да има прошка, няма да има двоен ...

10 юли 2020 | 08:21

Борисов към Радев: Когато свиеш юмрук, ще получиш юмрук! (ВИДЕО)

-1593346286.jpg

Според него НСО трябва да остане да пази тримата - президента, премиера, ...

10 юли 2020 | 08:51

ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха измененията в закона за НСО

Снимка "Канал 3"-1594365634.jpg

До половин час проектозаконът за НСО ще бъде изпратен за становище на службата, ...

10 юли 2020 | 10:10

Акад. Петрунов: Колкото повече изследвани, толкова повече положителни проби

Снимка БТВ-1594364386.png

Страната ни по площ е малка, следователно и границите между отделните клъстъри ...

10 юли 2020 | 09:58