Проф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван

Изобретение на колектива на доц. Димчева пък грабна бронзов медал със сертификат от Taiwan Innotech Expo

Проф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван

1006 | 16 окт. 2019 | 13:38

Изследванията са част от научна програма на център по компетентност по персонализирана медицина (ПЕРИМЕД) и ще послужат като база за разработване на технологии за получаване на нови биоматериали, биосензори и включването им в нови продукти

Проф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222455.jpgПроф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222501.jpgПроф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222495.jpgПроф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222489.jpgПроф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222482.jpgПроф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222476.jpgПроф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222468.jpgПроф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222461.jpgПроф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222449.jpgПроф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222444.jpgПроф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ получи златен медал за научно изобретение в Тайван-1571222375.jpg

На официална церемония на Taiwan Innotech Expo, състояла се на 28.09.2019 г., изобретение на авторския екип на проф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“ беше удостоено със златен медал със сертификат, а изобретение на колектива на доц. Димчева получи бронзов медал със сертификат.


Двете изобретения са резултат от многогодишна съвместна научно-изследователска работа на екипите, като част от изследванията са финансирани по проекти на ФНИ на ПУ „Паисий Хилендарски“.

 

Авторите на изобретенията са членове на научно-изследователския екип по проекта за изграждане на център по компетентност по персонализирана медицина (ПЕРИМЕД) и работят по по четири от работните пакети: РП 6 Молекулярни биомаркери на микробиота на гастроинтестиналния тракт; РП 10 Биокатализатори и природни биологичноактивни вещества; РП 11 Биополимери и нови материали; РП 12 Биосензори.

 

Проведените изследвания са част от научната програма на центъра и ще послужат като база за разработване на технологии за получаване на нови биоматериали, биосензори и включването им в състава на нови продукти.

 

ПУ „Паисий Хилендарски“ получи покана за участие в Taiwan Innotech Expo от Тайванския съвет за външно-търговско развитие (TAITRA) и с любезното съдействие на фирма IP Консултинг ООД, България организира самостоятелен щанд на изложението.

 

Директорът на Центъра по технологии към университета проф. д-р Илия Илиев представи четири изобретения на различни екипи от ПУ „Паисий Хилендарски“, защитени с патенти и полезни модели:


1. Инструмент за определяне на вътрешното съпротивление и напрежение на батерии с автори Невена Милева, Сотир Сотиров, Сергей Милев и Михаил Милев;


2. Био-електрохимичен метод за количествен анализ на L-аскорбинива киселина (витамин С) с автори Нина Димчева, Елена Хорозова, Тотка Додевска;


3. Получаване на водонеразтворим глюкан посредством траснферазна ензимна реакция с автори Илия Илиев, Тонка Василева, Веселин Биволарски, Теменужка Йовчева, Мария Марудова, Ася Виранева, Иван Бодуров;


4. Универсален лазерен микрорефрактометър с автори Иван Бодуров, Теменужка Йовчева и Симеон Съйнов.


Две от изобретенията бяха избрани за участие в конкурс на изложението за най-иновативно изобретение в област Биохимия, Биофизика и Медицина, а именно Био-електрохимичен метод за количествен анализ на L-аскорбинива киселина (витамин С) с авторски колектив на доц. Нина Димчева и Получаване на водонеразтворим глюкан посредством траснферазна ензимна реакция с авторски колектив на проф. Илия Илиев. Двете изобретения бяха представени по време на изловението пред международна комисия на Taiwan Innotech Expo.

 

В периода от 26.09.2019 до 28.09.2019 г. в Тайпе (Taipei), Тайван, в сградадата на Световния Търговски Център се проведе международното изложение за иновации и технологии – Taiwan Innotech Expo.

 

Организатори на събитието са Министерство на икономиката, Министерство на науката и технологиите, Министерство на отбраната, Министерство на образованието, Съвет на земеделие, Тайвански съвет за външно-търговско развитие (TAITRA) и Институт за индустриални технологични изследвания (ITRI). Представени бяха изобретения на близо 600 изложители, представители на университети, научни институти, компании, асоциации за интелектуална собственост.

 

Свои иновативни разработки – продукти и технологии представиха световни фирми като Нисан, Майкрософт, Мерк и др. Изложението беше посетено от над 45 000 посетители.

 

Области, в които бяха представени изобретения са: Продукти и технологии, Процеси на дигитализация на данните за електричеството, Оптика и информационни технологии, Биохимия и медицина, хранителни технологии, Биотехнологии, неорганична и органична химия, Химия на полимерите, Инженерство, Оптоелектроника и течни кристали.


От категорията

"Трейс Груп Холд" е удостоена с приза "Най-щедър дарител"

"Трейс Груп" АД е удостжена с приза "Най-щедър дарител" -1574352567.jpg

Дарителството не означава да дадеш финансови средства, а да имаш осъзнат подход ...

21 ноем. 2019 | 17:36

Николай Нанков: За водния режим в Пернки са виновни кметовете: бившият и настоящият

Николай Нанков: С евросредства ще бъде рехабилитирана ВиК мрежата на Перник и Радомир -1574347964.jpg

В предишния програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ 2007–2013 ...

21 ноем. 2019 | 16:51

Караниколов: България е подобрила позицията си по "свобода на икономиката" с 11 места

-1572005473.jpg

С приключена верификация по окончателни искания за плащания са 1569 договора. ...

22 ноем. 2019 | 16:12

Наредиха на концесионера незабавно да спре изземването на пясък от плажа край Созопол

Наредиха на концесионера незабавно да спре изземването на пясък от плажа край Созопол -1574431590.jpg

Местните жители излязоха на протест и поискаха дигата, натрупана от багера на ...

22 ноем. 2019 | 16:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.