В случая Гебрев май става дума за нещо, градено върху подозрения и разсъждения по принципа „може би”

Проф. Искра Баева: България и фалшивите новини, които навремето се наричаха дезинформация

4584 | 12 февр. 2019 | 13:15

Ако Цветанов има сведение, че Русия ще се намеси на изборите у нас, не е ли по-добре властите да предотвратят това, вместо да го обявяват на всеослушание


Не ми се иска да повтарям римския принцип за хляба и зрелищата, но какво друго да помисля за новините в днешна България?

 

Във време, когато българите са загрижени за състоянието на здравеопазването, за междуетническите отношения, за качеството на живота на хората с увреждания, а и на здравите граждани, ни облъчват с новини, които май най отговарят на определението фалшиви или поне непроверени.

Вчера гръмна съобщението, че България е помагала на Мадуро „да изнесе активи на държавната петролна компания на Венецуела PDVSA”. Съобщиха ни го всички медии в България в контекста на кампанията за сваляне на президента на Венецуела Николас Мадуро, в която участва и българското правителство.

Вярно е, че малко по-късно се оказа, че както българското външно министерство, така и финансовите експерти обясниха, че такова нещо не е било възможно. И едва тогава стана ясно, че обвинението идва от опозиционния венецуелски депутат Карлос Папарони, отправено в социалната мрежа Туитър. Там той дори се е похвалил: „Успяхме да спрем незаконната сделка на узурпаторите, които искаха да продължат плячкосването на PDVSA чрез брокерска къща в България. Ще продължим борбата за защита на имуществото на страната”.

Българските медии продължават да ни убеждават, че против Мадуро е едва ли не целият свят. Който при преброяването се оказа от около 40 държави. Докато в ООН членуват 193. Замесването на България в подобна очевидно фалшива новина може и да обслужва противниците на Мадуро във Венецуела, но при всички случаи нанася ущърб на образа на България. И няма как да не си зададем въпроса защо България я ретранслира? Вероятно в името на някаква по-важна демократична цел, а вредата за България очевидно е приемлива цена.

Ето още една новина: „руска връзка при отравянето на български бизнесмен”. Британската разследваща група Bellingcat идентифицирала трети служител на руското военно разузнаване (Сергей Федотов), замесен в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Той обаче посетил България през април и май 2015 г., ergo, замесен е и в опита за отравяне и на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Оставям настрана факта, че всички отровени слава Богу са живи и че в българския случай проверката на световни химически лаборатории така и не открива забранено химическо вещество. Въпросът ми е какво е това? Истина, сензация, скалъпена журналистическа новина? Това едно време май се наричаше дезинформация, градена върху подозрителни съвпадения, подозрения, разсъждения по принципа „може би”.

Последиците и в този случай са в полза на британската теза за опита за убийство на Сергей и Юлия Скрипал три години по-късно, но в ущърб на образа на България. Това обаче очевидно не пречи нито на българското правителство, нито на българските медии.

Третият случай е още по-интересен, защото дори не се отнася за нещо станало, а за бъдещо. След завръщането си от САЩ зам.-председателят на ГЕРБ обяви: „Убеден съм, че Русия ще се намеси на изборите у нас!”

Дори и да има някакви тайни сведения, не е ли по-логично българските власти да вземат мерки това да се предотврати, а не да го обявяват на всеослушание? Затова мисля, че изказването е ярък пример на хибридната война, срещу която изтъкнатият политик уж толкова се бори.

И няма как да не се съглася с карикатурата на Христо Комарницки, в която на въпроса на Бойко Борисов откъде е научил за предстоящата руска атака, Цветанов отговаря: „Закусвах с руския агент Тръмп”.

 

Статията е публикувана в "24 май", препечатваме я със съгласието на автора

 


От категорията

Петрова нива преди 116 години - непобедимият възроден български дух

Героите на Илинденско-Преображенското въстание-1566023773.jpg

Въстаниците наричат своята освободена земя „Странджанска комуна“. В крайна ...

17 авг. 2019 | 09:30

Кеворк Кеворкян: Всички чуми

-1520884212.jpg

След новите изборни правила, как ще преглътнем тази пък чума? ББ ще си остане ...

15 авг. 2019 | 15:31

Евростат: 25 души са се удавили у нас само за първите 5 месеца на тази година

-1548501838.jpg

Чисто математически това означава, че при 7 млн. души население, у нас през ...

17 авг. 2019 | 09:46

Лий Камп: Военните на Тръмп хвърлят по една бомба и убиват хора на всеки 12 минути!

Лий Камп-1565876925.jpg

По времето на Джорд Буш военните хвърлиха 70 000 бомби върху пет държави, но ...

15 авг. 2019 | 16:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


12 февр. 2019 | 19:22То по голяма фалшива новина от самия цвъки на дали има по света пък дори и у нас!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


12 февр. 2019 | 14:01Съвсем нормално за колонизирана територия. Местните представители на колонизаторите маскират липсата на реално политическо овластяване чрез махленски обвинения, слухове и скандали, като всичко това трябва да минава за оживен, демократичен дебат по ''истинските проблеми'' на народа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.