Знаково е и оповестяването – в църквата „Св. 40 мъченици” в старата столица Търново

Проф. Искра Баева: Независимостта като отговорност

3453 | 22 септ. 2019 | 09:27

Освобождението и Съединението предизвикват големите промени в живота и самочувствието на българите, докато Независимостта има значение преди всичко за политическата класа и дипломатите


Исторически погледнато, независимостта и суверенитетът са относително нови, докато винаги най-важна е била държавата.

 

Отбелязваме началото на нашата история със създаването на Първата българска държава от 681 г. от хан Аспарух и продължаваме да проследяваме историческото си развитие според държавността – Първа, Втора и Трета българска държава, та до днес. А периодите, в които държавота ни е изчезвала, просто изпадат от националното съзнание на българите.

 

Ако се вгледаме в по-старата си история, ще видим, че там не става дума за независимост, а за държавност. Идеята за независимост се ражда в Европа едва в зората на модерната епоха, когато се появява и принципът на държавния суверенитет с Вестфалския договор през 1648 г. Независимостта окончателно се утвърждава като важен елемент от международните отношения през ХIХ в. По същото време, когато на Балканите на мястото на Османската империя една след друга се появяват християнските държави, една от които е и възстановената в нов облик българската държава.
Под независимост се разбира признатото от водещите държави, наречени тогава велики сили, право на съответната държава да решава самостоятелно всички въпроси от външнополитическо и вътрешнополитическо естество. Но това право на самостоятелност не е подарено, а трябва да се извоюва – то може да се постигне чрез дипломатацията на международната арена, но често се налага използването и на военни средства. Това последното е валидно с особена сила за модерните държави, получили право на самостоятелно съществуване, след като са се откъснали от големите континентални империи в Европа, а и от колониалните империи по света. Достатъчно е да си припомним Войната за независимост от британската корона на Съединените щати.


В нашия край на Европа виждаме повтарящ се модел на създаване на независими държави – войни на великите сили, най-често Русия, срещу Османската империя, след които на съответните национални територии е дадена автономия или са създадени непълноправни нови държави, все още свързани с Османската империя, преди при следващ конфликт да получат своята независимост. Такъв е и българският случай. Като всички останали, нашата държава е очертана на европейската политическа карта в момента, когато е отделена, макар и запазила трибутарна (Княжеството) или по-тясна зависимост (Източна Румелия) от бившия си поробител.


Това по-общо въведение ми беше необходимо не само, за да поставя българската независимост в контекста на историческото време, а и за да обясня, защо важната за държавността независимост остава в сянката на Освобождението и Съединението. Те предизвикват големите промени в живота и самочувствието на българите, докато Независимостта има значение преди всичко за политическата класа и дипломатите, а в съзнанието на редовите българи не оставя ярки следи.
Но върху българските политици и дипломати от началото на ХХ в., когато държавата вече е навлязла в третото си десетилетие, продължава да тежи невъзможността да бъдат равноправни в контактите си с другите държави. А и останалите европейски държави очакват България да обяви независимост. След появата ѝ през 1878 г., след отхвърлянето на наложеното от Берлинския договор разделение на Княжеството от Източна Румелия независимостта е естествената следваща стъпка.

 

Въпросът е единствено кога и как ще стане това.

 

Начинът, по който е обявена Независимостта на 22 септември 1908 г., показва колко много са израснали българските политици в сравнение с предишната акция за утвържадаване на държавността – Съединението от 6 септември 1885 г. Тогава, когато държавността е едва на 7 години, българските националреволюционери, водени от Захари Стоянов, са готови да се изправят сами срещу целия свят, защото са убедени, че справедливостта е на страната на българите. Оказва се обаче, че промените зависят повече от международните правила, отколкото от справедливостта и самостоятелната акция се оказва толкова рискована, че е на ръба да се провали, ако не беше чудото на националния ентусиазъм на българите и готовността им за саможертва в Сръбско-българската война.


Много по-различни са действията на вече опитните български политици 23 години по-късно. Те подготвят обявяването на Независимостта внимателно, съобразявайки се с международната ситуация и с интересите на другите държави. Внимателно наблюдават ставащото в Османската империя, възползват се от Младотурската революция, която отклонява вниманието на империята от статута на отдавна отделилата се българска държава, съобразяват се и с желанието на Австро-Унгария да присъедини окончателно Босна и Херцеговина. И предприемат координирана акция, благоприятно обстоятелство за което е и произходът на княз Фердинанд, който ще стане цар (втори след руския).

 

С други думи, българските политици доказват своята готовност за независимостта.
Внимателно е намерен и поводът – непоканването на българския дипломатически представител в Истанбул на прием, използва се и стачката в турската железницата на барон Хирш в Южна България, за да бъде тя присвоена от българската държава. Знаково е и оповестяването на акта – в църквата „Св. 40 мъченици” в Търново, столицата на старото българско царство.

 

Манифестът за независимостта, прочетен от княз Фердинанд, е дело на министър-председателя Александър Малинов и в него има поне три знаменателни фрази.


Първата припомня Освобождението: „По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, подданиците на Негово Величество Румънския Крал и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 год., сломи робските вериги що през векове оковаха България, някогаж тъй велика и тъй славна”.
Втората отговаря на въпроса защо: „Фактически независима, Държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция”.
А третата е очертава новото положение: „Въодушевен от това свято дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния, ПРОВЪЗГЛАСЯВАМ СЪЕДИНЕНАТА НА 6 СЕПТЕМВРИЙ 1885 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕЗАВИСИМО ЦАРСТВО и заедно с народа Си дълбоко вярваме, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите сили и съчувствието на целия просветен свят”.

 

Добрата подготовка осигурява международното утвърждаване на независимостта. След известна съпротива Турция се съгласява с нея, макар и срещу огромна и непосилна за България компенсация. Русия се намесва в българска защита, като анулира задълженията на Турция от Руско-турската война. Вярно е, че за сметка на това България се задължава да изплати дълга, но за огромния период от 75 години, което така и не става.

 

С обявената българска независимост обаче идва голямата отговорност – българският политически елит трябва да покаже, че може да я използва за развитието и просперитета на държавата и народа. И тук нещата се объркват, защото само пет години по-късно България преживява първата си национална катастрофа, а след още пет години – и втората.

 

Оказва се, че отговорността да си независим е по-голямо предизвикателство от извоюването ѝ.

Материалът е публикуван във в. "Труд", поместваме го със съгласието на автора


От категорията

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя пребивава в целия политически спектър

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя  пребивава в целия политически спектър-1582485588.jpg

Той подчерта, че българският приватизационен модел е възпроизвел съветския и е ...

23 февр. 2020 | 21:18

Димитър Недков: "Приватизираният" Левски

-1546534547.jpg

Капитализирането на “търговската марка” Левски прозира зад високопарните ...

23 февр. 2020 | 09:15

„Супер вторникът“ e най-важният ден в предварителните избори на Демократическата партия

Кадър: MSNBC, YouTube-1582625291.jpg

Надпреварата при демократите привлича цялото внимание тази година, защото ...

25 февр. 2020 | 12:07

Сградата "Златен век" е законна, заповед за събарянето няма да бъде издадена

Сградата "Златен век" е законна, заповед за събарянето няма да бъде издадена -1582549522.jpg

Арх. Мирянова заявява, че искането за служебно изменение на ПУП с оглед ...

25 февр. 2020 | 11:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


22 септ. 2019 | 17:41Днес цигани колят българи посред бял ден, изнасилват ги, грабят ги и....... нищо. Населението гласува за някаква си турска мутра 12 пъти под ред, за да може кражбите и потурчванията да продължат, при това си плаща за гяволъка. Моля ви, ние нямаме нищо общо с онези българи, нека не си приписваме заслуги! Българите са били съвсем други!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


22 септ. 2019 | 12:02Благодарим Ви за хубавата лекция, професор Баева!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


22 септ. 2019 | 10:29Днешният ден е най комичния ""празник"" на подмандатната територия: Да си спомним доказателствата, дадени от колониалната администрация за ""независимостта"": сенаторът Джон Сидни Маккейн III (John Sidney McCain III) отменя Южен поток... затварянето на I IV блок на АЕЦ "Козлодуй"... нарязването на СС 23 и ликвидирането на Българската армия... подаряването на ТЕЦ "Марица Исток" на американците от драгалевският Мангал и изкупуването на ток на безумно високи цени... подаряването на чичо САМ на повече от 2 000 000 000 долара за 8 те музейни експонати Ф 16 ("В Турции после пилотажа Су 35 американский F 16 назвали "мусором"" https: topwar.ru 162692 v turcii posle pilotazha su 35 amerikanskij f 16 nazvali musorom.html) ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


22 септ. 2019 | 17:52Който е гласувал за тези от т.н. елит да си посипе главата с пепел.А кавкво би станало ако никой не гласуваше? Щеше ли да ги има "елитните" изроди? Нямаше да ги има! Сега реват за Манолова, бялата гълъбица, чиста и невинна...но все пак лукава мутреса , че щяла да оправи София. Ще я "оправи" както и Фандъкова я оправи.Наивници!


Visitor


22 септ. 2019 | 12:00Това че днес ни управлява, както казваш "колониална администрация ", си е наша заслуга. Ние си ги избирахме и тихомълком се съгласявахме със стореното от тях! Примирявахме се, сами се убеждавахме че така трябва, налага се... Докато не стана късно. Така нареченият ни елит е на чуждо подчинение и контрол и не съм сигурен дали ще сме в състояние да свалим хомота!