Стъпките, подготвили Третия райх за нова война

Проф. Искра Баева: Пактът “Рибентроп-Молотов”: Наистина всичко ли е ясно 80 години по-късно?

11908 | 18 авг. 2019 | 13:16

На 23 август 1939 г. в Москва под одобрителния поглед на Сталин е подписан Договорът за ненападение между хитлеристка Германия и сталиновия Съветски съюз


На 3 юни 2008 г. Пражката конференция „Европейската съвест и комунизмът“ приема Декларация, в която се иска 23 август да стане Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма. На 18 септември 2008 г. тя е подкрепена и 40-ото НС, а на 2 април 2009 г. и от Европейския парламент с Резолюцията „Европейската съвест и тоталитаризмът“.

Изборът на датата 23 август не е случаен – на този ден през 1939 г. в Москва под одобрителния поглед на Сталин е подписан Договорът за ненападение между хитлеристка Германия и сталиновия Съветски съюз, по-известен като Пакт „Рибентроп-Молотов“. Това означава еднозначно осъждане на Пакта като заговор на двете тоталитарни държави срещу мира в Европа и като добросъвестни граждани, уважаващи политическите решения, едва ли има какво повече да кажем за въпросното събитие. Но само ако смятаме, че политиците са носители на окончателната истина за историческите събития.

Всъщност, политиците не би трябвало да декретират оценките за историята, както ясно е посочено и в резолюцията на европарламента: „нито една политическа организация или политическа партия не разполага с монопол върху тълкуването на историята и че тези организации и партии не могат да претендират за обективност… официалното политическо тълкуване на историческите факти не следва да бъде налагано посредством взети с мнозинство решения на парламентите… един парламент не може да законодателства по отношение на миналото“.

Аз също съм убедена, че историческите събития трябва да се оценяват не от гледната точка на днешната политическа конюнктура, а в контекста на епохата, когато са станали. Така ще подходя и към Пакта „Рибентроп – Молотов“.

Водещата теза днес е, че Втората световна война е избухнала заради сговора между двамата диктатори – Хитлер и Сталин, поставили си за цел да унищожат мира и да превземат Европа. Тя е много популярна днес, но в нея има един проблем. Как може да се подготви война за една седмица, колкото дели 23 август от 1 септември 1939 г.?

Защото подготовката си за нова война Германия започва не през 1939 г., а през 1933 г., когато Хитлер идва на власт с обещания за реванш. И го подготвя стъпка по стъпка с помощта на западните сили.

На Женевската конференция по разоръжаване (1932-1934), след спор дали не трябва всички изцяло да се разоръжат, Германия получава съгласието на победителките от Първата световна война (Великобритания, Франция, САЩ и Италия) да възстанови редовната си армия.

На 18 юни 1935 г. Англо-германското морско споразумение дава правото на Германия да възстанови и военния си флот (до една трета от британския), както и подводния.

На 7 март 1936 г. Третият райх въвежда войски в демилитаризираната според мирния договор Рейнска област, а Франция и Великобритания не правят нищо. И на 21 март 1936 г. в Хамбург Хитлер тържествено провъзгласява, че духът на Версайския договор е унищожен, а 22 март в Бреслау (дн. Вроцлав) обещава нов ред за Европа.

На 13 март 1938 г. след германски ултиматум родината на Хитлер Австрия е присъединена (аншлус) и става провинция към Трети райх. Изчезването на цяла държава от политическата карта на Европа не предизвиква реакция, защото е прието като „семеен“ германски въпрос.

През май 1938 г. започват вълнения в населената с германци Судетска област на Чехословакия. Великобритания се нагърбва да помогне в спора, като изпраща в Чехословакия лорд Рънсиман с помирителна мисия, която стига до извода, че областта не може да остане в Чехословакия.

Следва Мюнхенската конференция от 29-30 септември, на която премиерите Невил Чембърлейн и Едуар Даладие, дучето Бенито Мусолини и фюрерът Адолф Хитлер в отсъствието на чехословашки представители решават Судетската област незабавно да се предаде на Третия райх.

Това са стъпките, подготвили Третия райх за нова война.

Съветският съюз не участва, но не е и безучастен наблюдател. След двустранния договор от Рапало от 16 април 1922 г. на съветска територия германците изграждат военна индустрия и правят маневри. Но това е Ваймарска Германия и сътрудничеството приключва с идването на Хитлер на власт, защото националсоциализмът и болшевизмът са непримирими идеологии, едната залагаща на крайния национализъм, а другата на интернационализма. И една от първите задачи на Хитлер е да обяви комунистите за основни врагове – още с подпалването на Райхстага на 27 февруари 1933 г. Пак по негова идея е подписан Антикоминтерновският пакт от 25 ноември 1936 г., насочен срещу Съветския съюз.

Как при такова противопоставяне се стига до Пакта „Рибентроп-Молотов“?

Нещата са променят след 15 март 1939 г., когато Третият райх окончателно унищожава Чехословакия, като окупира чешките земи и ги обявява за Протекторат Бохемия и Моравия. Това драстично нарушаване на решенията от Мюнхен най-после показва на Великобритания и Франция, че войната е неизбежна.

Въпросът кога и как ще започне се решава в следващите месеци, изпълнени с трескави преговори: англо-френско-съветски (от април чрез послания, а от 12 и 25 август между военни делегации), британско-германски (през юли между германците Дирксен и Волтат и британците Хорас Уилсън и Хъдсън) и германо-съветски (през август).

Най-продължителни са тристранните преговори между Великобритания, Франция и Съветският съюз. Също както и преди Първата световна война те целят Германия да бъде обградена от запад и от изток. Само че преговорите демонстрират англо-френското желание да ангажират Съветския съюз в предстоящата война на Третия райх на изток (Полша), без те да са готови на пълноценен военен ангажимент. А като прибавим и тяхната прогерманска и антисъветска политика до момента, става обяснимо съветското нежелание за такава договореност. Германо-британските преговори за пакт за ненападение също се провалят, вероятно защото от германците ги използват по-скоро за отклоняване на вниманието.

Само германо-съветските преговори завършват с успех, макар да изглеждат най-нелогични. Това се дължи на стратегията на Хитлер в никакъв случай да не допусне антигерманска коалиция, а да бие противниците си поединично. Затова Рибентроп предлага на Сталин нещо неустоимо – бивши имперски територии, загубени след революцията – Латвия, Естония, Финландия (по тайния протокол), както и онези полски земи, които Съветска Русия губи в Полско-съветската война от 1920 г. Тези територии са червейчето на германската въдица, която прави възможен Пакта за ненападение. За морал и дума не може да става, което се отнася и за действията на западните сили.

Каква е моята историческа оценка за Пакта „Рибентроп-Молотов“?

За Хитлер той е огромен успех, позволил му необезпокояван да започне войната – първо срещу Полша, после срещу Дания, Норвегия, Белгия, Холандия, Люксембург и Франция. И всеки път с бърз успех.

За Великобритания и Франция е неприятна изненада, поставила ги в крайно неудобното положение да обявят война на Германия на 3 септември заради Полша, но без да я водят – т.нар. Странна война.

За Сталин на пръв поглед изглежда като успех: отдалечил е войната от границите на СССР и дори ги е разширил с 200 км на запад. Вторият поглед показва нещо друго: тежък удар върху комунистическото движение, но още по-важно е, че Пактът помага на Хитлер да се подготви за войната с истинския си идеологически противник и две години по-късно, на 22 юни 1941 г., да атакува пълномащабно Съветския съюз. Но вече с потенциала на цяла покорена Западна Европа (без Великобритания), което помага на вермахта да стигне почти до Москва.

С две думи – Пактът „Рибентроп-Молотов“ е голяма грешка на Сталин. Но тя не е безпричинна и Западът съвсем не е невинен.

 

Източник в. "Труд"

 


От категорията

EДИНЕНИЕ: Държавата се разпада, властта е неадекватна! Почваме действия за спасяване на България

-1543333247.jpg

Сегашната българска демокрация не предлага решения – изборите, все ...

21 ян. 2020 | 14:15

The Times: Доналд Тръмп надхитри световния елит в Давос

Снимка: Фейсбук-1579717279.jpg

Американският лидер смрази стотиците бизнес и политически лидери с думите, че ...

22 ян. 2020 | 20:20

„Лидерът на народа“ срещу „човек от народа“. Кой ще надделее след трите години на "Дондуков" 2?

-1552319015.jpg

Президентът Радев се изгради като алтернативен образ без оперативна власт. ...

22 ян. 2020 | 16:32

Германска тв: Милиони от ЕС потъват в строителство на ненужни стадиони в България

Факсимиле: "Тагесшау"-1579697890.jpg

"Съоръженията са малко посещавани, но за сметка на това се нуждаят от ...

22 ян. 2020 | 14:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


20 авг. 2019 | 23:49Лулчев, прочети този детайлен анализ и всичко ще си дойде на място. http: septemvri23.com 22june1941 saotnoshenie_na_s СССР в началото на войната няма качеството на немските танкове,самолети, стрелково оръжие, мобилност, подготовка на личния състав, боен опит на германците и дори числен състав на запад, време за развръщане, тъй като германците са развърнати, а СССР няма как предварително да го направи без да се разбере от германците.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


20 авг. 2019 | 17:323 ти извод : Дори и с тези ограничения общият боен потенциал на немските изтребители беше по голям около 4 пъти от този на съветските, като се отчита по малката численост на немските изтребители. Превъзходството на немските ударни самолети беше още по голямо.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


20 авг. 2019 | 17:31Лулчев, прочети този анализ и ще разбереш истината: http: septemvri23.com 22june1941 saotnoshenie_na_silite От него се вижда, че независимо от повечето танкове на СССР, то те не представляват никако препятствие, 7000 имат само картечници, повечето са с лоши двигатели и практически с броня,която се пробива от пушки. Няма добра оптика и няма място за 3 ти човек. 1. ви извод в анализа : "Чисто численото превъзходство на силите на Оста, към юни 1941 г., в най важния елемент на военния потенциал, броя на военнослужещите, беше над 1,5 пъти." . Да не говорим за броя автоматично оръжие на германците и скорострелността на пушките им и бойния опит.2 ри извод в анализа: "...При тези условия общият боен потенциал на немските танкове за преодоляване на отбраната на противника надхвърля около 2 пъти съответния потенциал на съветските танкове, като се отчита напълно значително по голямата численост на съветските танкове...".3 ти изво


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Николай Попколев


19 авг. 2019 | 15:10А у у... Върти, сучи госпожата, и пак да я докара до болшевишките подпорки! Неуважаема другарко, договорът от Рапало продължава да се изпълнява и след легалното идване на Хитлер на власт, принос за което има и Сталин по указания на Москва немските комунисти се противопоставят на социалдемократите, а не на националсоциалистите.на 31 август 1946 г. (на процеса в Нюрнберг) Йоахим фон Рибентроп казва: Той (Сталин) не е обсъждал с мен възможността за мирно уреждане на германско полския конфликт, и даде да се разбере, че ако освен половината Полша и балтийските страни, получи още Литва и пристанището Либава, мога да летя обратно. И днес Руската федерация продължава да се съизмерва с другите страни по количеството чугун и стомана на глава от населението, (танкове, самолети, ракети и ядрени бойни глави), а не с качеството и продължителността на живота, процес, започнал в края на 30 те години на миналия век. Както се казваше в един стар виц: &quo


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


20 авг. 2019 | 00:36Правилно!


Димитър Степанов


19 авг. 2019 | 16:33А мюнхенски сговор в 1938 а е нямало. За него забравяте, нали. А договор на Полша с Хитлер в 1934 та също нямало, така ли. А нежелание на Франция и Англия за договор със СССР в 1939 та също нямало, така ли? СССР подписва този договор по неизбежност и отлага войната с 1.5 години, като отдалечава западната си граница с нацистите с 200 км. на запад. Вие какво искате? СССР да стои и гледа как Англия и Франция тласкат Хитлер срещу СССР? Германците са настъпвали в началните седмици срещу СССР със скорост 35 км. в денонощие. И какво щеше да се случи с Ленинград ако Балтика не бе съветска и ако границата на СССР на запад бе старата. Тези територии от 200 км са окупирани от Полша в 1 та световна война и са белоруски и украински. Вие не берете грижата Русия с какво се съизмерва, те са велика държава и нека се оправятбез наши напътствия. Вие вижте как загива България с вашите герберастки мутри!


Димитър Степанов


19 авг. 2019 | 12:55Повечето нови образци танкове, самолети, реактивни установки в 1941 ва са били единични образци. Нямало е масово серийно производство. 90% от съветските самолети са унищожени в първите дни на войната на самите летища, въпреки, че са били бавни и от стар тип. Сталин е получил точната дата на нападението още през април 1941 ва от ген. В. Заимов, а по късно няколко дати от Зорге. Проблемът е, че СССР въпреки тези данни, почти не взема решителни мерки, понеже Сталин се е считал велик стратег и е налагал тезата, че Германия няма да воюва на два фронта и първо ще довърши Англия на запад. Той е издал заповед, че който развърне войски на западната граница го очаква разстрел, защото така предизвикват германците. Така че главен виновник за неподготвеността на СССР е Сталин и неговото лакейско обкръжение!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


20 авг. 2019 | 21:54СССР Е БИЛ ОТЛИЧНО ПОДГОТВЕН, НО ЗА ДРУГ ВАРИАНТ НА ВОЙНА...


Лулчев


20 авг. 2019 | 20:32https: www.youtube.com watch?v gmR3PF4iNiM&t 4s


Лулчев


20 авг. 2019 | 20:31https: www.youtube.com watch?v cBrq2TlhzF8


Лулчев


20 авг. 2019 | 20:31https: www.youtube.com watch?v KD8mLxzG6ys&t 68s


Лулчев


20 авг. 2019 | 20:29https: www.youtube.com watch?v XcebrvQFgHk&t 88s&has_verified 1


Лулчев


20 авг. 2019 | 20:28Изгледай това видео и следващите части.


Димитър Степанов


20 авг. 2019 | 16:44Ако СССР превъзхожда с техника Германия, то тогава обясни защо немските танкови армии се движеха в 1941 в а със скорост 34 км. в денонощие, защо над 1 милионна армия при Киев попада в обкръжение и спират немците чак при Елня и Елец и най вече Москва. Защо се стига толкова бързо до Ленинград и Сталинград. Коя е причината тогава и кой е виновен за това?


Димитър Степанов


20 авг. 2019 | 16:41Лулчев, 90% от руските самолети са унищожени още на летищата в първите дни на войната. Танковете КВ и Т34 се появяват чак на фронтовете при Москва и Ленинград в по големи количества. Да не говорим за Катюшите. Ако са ги имали на западния фронт в началото щяха ли германците да настъпват с 34 км. в денонощие. Руските части са спирали немските танкови дивизии основно с недостатъчно артилерия, противотанкови пушки и запалителна смес Молотов. Скоро даваха Те се сражаваха за родината и се видя реалната картина. Германците в началото на войната са имали абсолютно превъзходство във въздуха. Това твърди в спомените си и Жуков. Руснаците в началото на войната са нямали качествени изтребители срещу Месершмит. Тези данни , които показваш не се знае колко са верни, защото руските източници по времето на Елцин написаха милиони глупости. Ако СССР превъзхожда с техника Германия, то тогава обясни защо немските танкови армии се движеха в 1941 в а със скорост


Лулчев


20 авг. 2019 | 01:09( Пакт Молотова ?? Риббентропа )...https: history.wikireading.ru 267354


Лулчев


20 авг. 2019 | 01:08Подписанием «пакта Молотов ?? Риббентроп» Гитлер получил полную свободу рук в развязывании войны с Польшей и на какое то время выводил СССР из числа своих потенциальных противников. Кроме того, в Берлине уже 21 августа 1939 года был подписан немецко советский торговый договор, предоставлявший СССР крупный кредит и открывавший Германии доступ к стратегическому сырью и материалам из СССР. Сталин считал, что получил от Гитлера то, в чем ему упорно отказывали западные демократии, ?? обширную буферную зону на своих западных границах и свободу действий в ее пределах. Его выигрыш состоял в предотвращении или отсрочке германского нападения на СССР. В действительности в 1939 году Гитлер не планировал такое нападение, да и не мог осуществить его из за военной слабости и отсутствия общей границы с СССР. Германия имела в 1939 году 52 дивизии, 30 тысяч орудий и минометов, 3,4 тысячи танков и 4,3 тысячи самолетов. СССР располагал 147 дивизиями, 55,8 ты


Лулчев


20 авг. 2019 | 01:07заради тези факти проф. Искра Баева може спокойно да си изяде документа, с който са и дали професоството, а не да лъже, че пактът ??Рибентроп Молотов ?? е голяма грешка на Сталин.


Лулчев


20 авг. 2019 | 00:58Состав и группировка сухопутных войск Советского Союза. В условиях все возрастающей угрозы войны советское правительство принимало серьезные меры по усилению Красной Армии. Так, с 1 января 1939 г. до момента нападения Германии численность личного состава поднялась с 2485 тыс. до 5 434 729 человек, или на 119 %. Соответственно возросло и количество боевой техники. Так, число орудий и минометов с 55,8 тыс. увеличивалось до 117 581, или на 111 %, а танков и танкеток ?? с 21,1 тыс. до 25 482, или на 21 % ...http: www.razlib.ru voennaja_istorija iyun_1941_zaprogrammirovannoe_porazhenie p8.php


Лулчев


20 авг. 2019 | 00:56(ВЕРМАХТ И КРАСНАЯ АРМИЯ НАКАНУНЕ ВОЙНЫ )...http: www.razlib.ru voennaja_istorija iyun_1941_zaprogrammirovannoe_porazhenie p8.php


Лулчев


20 авг. 2019 | 00:53(Обеспеченность Красной Армии вооружением и боеприпасами накануне Великой Отечественной войны )...http: www.soldat.ru doc mobilization mob chapter2_5.html


Лулчев


20 авг. 2019 | 00:52(Война моторов: оружие Красной армии перед началом Великой Отечественной войны )...https: topwar.ru 97412 voyna motorov oruzhie krasnoy armii pered nachalom velikoy otechestvennoy voyny.html


Лулчев


20 авг. 2019 | 00:50АРТИЛЛЕРИЯ По советским данным, накануне Великой Отечественной войны армия имела почти 67,5 тыс. орудий и минометов. Считается, что по боевым качествам советская полевая артиллерия даже превосходила немецкую.


Лулчев


20 авг. 2019 | 00:48ФЛОТ К началу Великой Отечественной войны советский флот имел в общей сложности 3 линкора и 7 крейсеров, 54 лидера и эсминца, 212 подводных лодок, 287 торпедных катеров и множество других кораблей. Предвоенная кораблестроительная программа предусматривала создание "большого флота", основу которого составляли бы крупные надводные корабли линкоры и крейсера. В соответствии с ней в 1939 1940 годах были заложены линкоры типа "Советский Союз" и тяжелые крейсера "Кронштадт" и "Севастополь", в Германии приобрели недостроенный крейсер "Петропавловск", однако планам о радикальном обновлении флота не суждено было осуществиться. В предвоенные годы советские моряки получали новые легкие крейсера типа "Киров", лидеры эсминцев проектов 1 и 38, эсминцы проекта 7 и другие корабли. Бурно шло строительство подводных лодок и торпедных катеров.


Лулчев


20 авг. 2019 | 00:48Штурмовик Ил 2 Бронированный штурмовик Ил 2 ?? самый массовый боевой самолет в истории. Всего было выпущено более 36 тыс. машин. Его называли "летающим танком", руководство вермахта "черной смертью" и "железным Густавом". Немецкие летчики прозвали Ил 2 "бетонным самолетом" за его высокую боевую живучесть.


Лулчев


20 авг. 2019 | 00:45АВИАЦИЯ К началу Великой Отечественной войны советская авиация имела на вооружении множество типов боевых самолетов. В 1940 м и первой половине 1941 года в войска поступило почти 2,8 тыс. современных машин: Як 1, МиГ 3, ЛаГГ 3, Пе 2, Ил 2. Также имелись истребители И 15 бис, И 16 и И 153, бомбардировщики ТБ 3, ДБ 3, СБ (АНТ 40), многоцелевые Р 5 и У 2 (По 2). Новые самолеты Военно воздушных сил РККА по боевым возможностям не уступали самолетам Люфтваффе, по ряду показателей даже превосходили их.


Лулчев


20 авг. 2019 | 00:43По данным на 22 июня 1941 года, Красная армия имела 25 621 танк.(а Германия 4000 танка!!! ) Самыми массовыми были легкие Т 26, которых насчитывалось почти 10 тыс. машин, и представители семейства БТ их было около 7,5 тыс. Значительную долю составляли танкетки и малые плавающие танки на вооружении советских войск находилось в общей сложности почти 6 тыс. модификаций Т 27, Т 37, Т 38 и Т 40. Самых современных на тот момент танков КВ и Т 34 насчитывалось около 1,85 тыс. единиц. .Первое боевое применение КВ 1 относится к Советско финской войне: опытный образец танка был задействован 17 декабря 1939 года при прорыве линии Маннергейма. В 1940 1942 годах было выпущено 2769 танков. До 1943 го, когда появился немецкий "Тигр", КВ был самым мощным танком войны. В начале Великой Отечественной он получил у немцев прозвище "призрак". Стандартные снаряды 37 миллиметровой противотанковой пушки вермахта не пробивали его броню.


Сергей Серафимов


19 авг. 2019 | 09:55Както винаги много точно и с конкретни факти Проф. Баева показва глупостта на нашите и европейските политици. Как звучи само "Европейска съвест...." Просто няма как да се досети човек. Бих допълнил, че и много други актове на Германия през 30 те години са игнорирани от "Великите демокрации". Още 1935 година напълно е денонсиран Версайския договор. Реакция никаква. Ами "Стоманения пакт". Пак нищо. На 17.08.1939г. се прекратяват преговорите между САЩ и СССР. Поради липса на правомощия. Глупости. А на 03.09.1939 г. се обявява война на Германия и нищо. Известна "Скучната война". Защо не настъпиха от френска територия срещу Германия, която водеше война в това време срещу Полша. И какво гарантираха на Полша? Нищо. И след 22.06.1941г. пак нищо. Вторият фронт е открит на 06.06.1944! 3 години. На един загинал американски войник има 182 загинали руски войници. Толкова ли е трудно да признаем, че Русия спечели в


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


19 авг. 2019 | 14:53Грешка! Русия победи във войната! САЩ спечели!


Лулчев


18 авг. 2019 | 18:14Потенциалът на цяла покорена Западна Европа работи за Хитлер благодарение на пакта Рибентроп Молотов , който е подписан от Вячеслав Молотов по указания на Сталин.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


19 авг. 2019 | 23:56zmei15, нежеланието на Франция и на Великобритания да подпишат пакт за взаимопомощ със СССР е исторически факт.Не съм пропуснал този факт нарочно, тъй като предполагах, че четящите форума знаят това.Хората, които са били запознати с идеологията на нацистите са могли да предполагат, че той е в състояние да води война на Изток, но недалновидността им ги е подвела жестоко, защото Германия е много по_вероятно търси вариант да си възвърне загубените територии в Европа след Първата световна война, а чак след това да търси територии на Изток, респ.от СССР.


Лулчев


19 авг. 2019 | 23:40Степанов, Германия може и да е била страшна сила, но най_кратко казано, Сталин не е имал моралното право да дава свобода на действие на Хитлер, защото пактът от 1939 г. е осигурил тила на Хитлер от Изток.Ако го нямаше този пакт и материалната подръжка със суровини от СССР в МНОГО ГОЛЕМИ количества, армията на Хитлер нямаше да превземе Европа на един дъх.Второто важно нещо е секретния протокол към този пакт, който фактически дава право на Сталин да вземе доста територии от европейски държави с благословията на Хитлер.Какво излиза на практика? Излиза това, че Хитлерова Германия и Сталинския СССР действат като съюзници, воюват, превземат и...не си пречат.Ако това не е престъпен съюз, здраве му кажи.


Димитър Степанов


19 авг. 2019 | 12:44Лулчев, потенциалът на цяла Европа и без подписването на пакта Рибентроп Молотов пак щеше да работи за Хитлер, тъй като никой нямаше първи да се изправи срещу него. Германия е била страшна сила тогава. А защо не говорят за Мюнхенския сговор в 1938 ма? Може този договор за СССР да не е морален, но е наложителен, за да се отложи войната на Изток и тя се отлага с около 1.5 години, което дава възможност да се започне производство на нови оръжия от СССР. Освен това прибалтийските репблики, които влизат в СССР са съвсем близо до Ленинград, а западната граница на СССР се измества на запад с 200 км. Лулчев, знаеш ли с каква скорост в 1941 се е предвижвала немската армия в началото на войната? С 35 км в ДЕНОНОЩИЕ. Помисли си тогава колко по рано германците щяха да са пред Ленинград и Москва и какво би последвало. По добре морален укор към СССР, отколкото завзети Ленинград и Москва от германците.


zmei15


19 авг. 2019 | 00:35Лулчев, ти си интелигентен човек!Надявам се ще ме разбереш!Към твоето изречение задължително трябва да добавиш, ако искаш да си коректен и точен Следното:"А Сталин даде благословия за подписването защото на неговото настояване на 19 август в Москва да пристигнат външните министри на Франция и на Великобритания за подписване на пакт за взаимопомощ ,те не приеха неговото предложение и изпратиха секретарите си от легациите си, с което показаха че нямат интерес от противохитлеристки пакт, надявайки се Хитлер да насочи армиите си на изток."Извинявам се , че те допълвам , но историческата истина е такава!


Лулчев


18 авг. 2019 | 18:10Кой е виновният и кой е невинният е невъзможно да се отговори, защото не иде реч за разправия между хлапета, а за подялбата на Европа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


18 авг. 2019 | 18:07Тзи исторически факти са доказателство неоспоримо, че още в началото на 30 те години на миналия век СССР се е готвел за война.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


18 авг. 2019 | 18:06В конце 20 х и начале 30 х годов на основе научной теории ракетостроения, разработанной К. Э. Циолковским, советские ученые добились значительных успехов в конструировании ракетных двигателей, ракет и реактивных снарядов. Ученые конструкторы В. А. Артемьев и Н. И. Тихомиров создали такие ракеты снаряды на твердом топливе и в 1928 г. провели первые испытания {831}. В 1932г. группа во главе с Б. С. Петропавловским сконструировала реактивный противотанковый снаряд калибра 65 мм. Коллектив под руководством Ф. А. Цандера создал тепловой реактивный двигатель ОР 1. Ленинградская газодинамическая лаборатория и группа по изучению реактивного движения (ГИРД) сконструировали две первые советские ракеты на жидком топливе, которые были запущены в августе и ноябре 1933 г. При повторных пусках одна из них поднялась на 1,5 км. Испытания [259] всех этих ракет имели чрезвычайно важное значение. Они показали, что советские ученые находятся на верном пути. Пр


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


18 авг. 2019 | 18:04В июне 1930 г. РВС СССР утвердил уточненный план строительства РККА. В качестве первоочередной и главной задачи в нем предусматривалось полностью перевооружить армию и флот новейшими образцами военной техники; исходя из требований современной войны, создать и совершенствовать новые рода войск (авиацию, бронетанковые войска), специальные войска (химические, инженерные и другие), повысив их удельный вес в системе Вооруженных Сил страны; модернизировать старую технику; моторизовать и организационно перестроить пехоту, артиллерию, кавалерию; осуществить массовую подготовку технических кадров и всему личному составу армии овладеть новой техникой. В январе 1931 г. РВС СССР утвердил календарный план строительства РККА на 1931 1933 гг. Это завершило разработку научно обоснованного плана военного строительства, положенного в основу всей работы по технической реконструкции армии.Вся работа по выполнению этого плана проходила под непосредственным рук


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


18 авг. 2019 | 18:02Техническая модернизация вооруж нных сил СССР перед второй мировой войной...Первая конкретизация была сделана в постановлении Политбюро ЦК ВКП(б) от 15 июля 1929 г. «О состоянии обороны СССл, где предлагалось «усилить взятый темп работ по усовершенствованию техники Красной Армии; наряду с модернизацией существующего вооружения добиться в течение ближайших двух лет получения опытных образцов, а затем и внедрения их в армию, современных типов артиллерии, всех современных типов танков, бронемашин и пр.». В области авиации считалось первоочередным «скорейшее доведение ее качества до уровня передовых буржуазных стран» {828}. Необходимым условием являлось создание своих, советских научно конструкторских кадров, особенно в моторостроении. В области организационного строительства ЦК ВКП(б) предлагал продолжить курс на дальнейшее увеличение удельного веса технических войск и уменьшение вспомогательных и обслуживающих частей. В период подготовки к XV


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


18 авг. 2019 | 17:58"Что касается затрат, то на первую военную реформу 1923 1926 годов было потрачено 1660 млн рублей, а на реформу 1937 1941 годов 154,7 млрд рублей."(Реформы Красной армии 1920 30х годов )...http: sssr my.ru reformy krasnoj armii 1920 30x godov


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


18 авг. 2019 | 17:55"Как може да се подготви война за една седмица, колкото дели 23 август от 1 септември 1939 г.?"_пита проф. Баева.Жалко за проферската и титла, много жалко!Една обикновена лъжкиня с проферска титла. "Так, в целях повышения централизации и установления единоначалия в высших звеньях руководства вооруженными силами в июне 1934 года был упразднен Реввоенсовет СССР, а наркомат по военным и морским делам был преобразован в Народный комиссариат обороны. В 1935 году Штаб РККА был переименован в Генеральный штаб. В 1937 году вместо Комиссии обороны при СНК создается Комитет Обороны и одновременно выделяется самостоятельный наркомат Военно морского флота. При каждом из военных наркоматов учреждались Главные Военные Советы. По результатам рассмотрения в течение лета и осени 1937 года более семи вариантов развития Красной Армии, было принято решение о полном отказе от территориально милиционных и национальных формирований и переходе к един


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незнакомов


18 авг. 2019 | 16:34Да не говорим, че най настървените критици на пакта, поляците, сами подписаха договор за ненападение с Хитлер още през 1934 г., а англичаните (и жабарите) протакаха действена антихитлеровска коалиция с СССР чак до 1943 г., като видяха, че ще изпуснат (заедно с краварите) баницата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.