Проф. Искра Баева

Британците позволяват на Хитлер да се въоръжи и подготви за световния конфликт

Проф. Искра Баева: Защо и как започна Втората световна война

9438 | 31 авг. 2019 | 14:01

Преди 80 години, на 1 септември 1939 г., избухна най-кръвопролитната война, отнела живота на над 50 млн. души


Проф. Искра Баева, в. "Труд"

Миналата есен отбелязахме 100 години от края на Първата световна война, тази – 80 години от началото на Втората. Близостта на двете годишнини не е случайна. Защото според мен и други историци, Първата и Втората световна война не само са взаимно свързани, а и са два опита за разрешаването на един конфликт, който само изглежда преодолян с капитулацията на Германия на 11 ноември 1918 г. Тогава е само приглушен, за да избухне отново с пълна сила на 1 септември 1939 г. и да отнесе живота на над 50 млн. души.

Когато се питаме защо само 20 години след края на Голямата война се разразява още по-ожесточената Втора световна война, трябва да се вгледаме не само в неудачните решения на Парижката мирна конференция от 1919 г., а и в дълбоките противоречия преди войната, които така и не са разрешени след края ѝ.

Ще припомня: последният общоевропейски конфликт е от края на XVIII и началото на XIX в. (Наполеоновите войни). Той довежда до реорганизация на европейското пространство, осъществено на Виенски конгрес от 1814-1815 г. И този ред просъществува цял век – чак до Първата световна война.

Ако погледнем зад хода на събитията, ще открием, че големите войни рядко избухват по желание на държавниците или на военните. Това става, когато настъпят съществени промени в развитието и съотношението между потенциалите на големите държави. С други думи – когато е нарушен балансът на силите, осигурявал мирното им съжителство.

Така става в края на ХIХ в., когато бързо развиващата се обединена Германия надминава Великобритания – водещата световна сила. А когато Великобритания започва да отстъпва по дял в световното промишлено производство, когато е изправена пред опита на Германия да създаде колониална империя и да изгради могъщ военноморски флот, тя прави всичко възможно да спре конкурента. Или по думите на Ейър Кроу от 1 януари 1907 г.: „Съединяването на най-голямата сухопътна армия с най-силния флот в една държава ще принуди света да се обедини, за да се отърве от подобен демон”. И Великобритания, Франция и Русия се обединяват в Антантата, за да спрат германския „демон”.

Желанието на Германия да поведе Европа, а на Великобритания да не го допусне довежда до сблъсък на старите сили срещу новата и до Голямата война. Тя продължава не няколко месеца, както са смятали всички, а 4 години, като донася унищожение и изтощение за всички европейски държави. Победата в края на краищата е за Антантата, но е резултат от изтощението на Германия, а не на поражение на армията ѝ.

Мирът е не по-малко странен, тъй като победените не са поканени при обсъждането му. Французите, след като не успяват да победят германците на бойното поле, се опитват да ги сразят с мира. И макар че американците и англичаните да не им позволяват да го направят изцяло, Версайският мир от 28 юни 1919 г. се възприема като непомерно тежък не само от германците, а и от повечето участници в конференцията. В резултат, чувството за унижение ражда германското желание за реванш, а чувството за вина тласка британците и американците към отстъпчивост.

Това е тектоничната почва, върху която се развива Европа през следвоенния период, превърнал се в междувоенен.

Все пак в началото незабравените ужаси от войната съдействат за утвърждаването на мира чрез отстъпки за победените с цел да се включат в общите усилия. През 20-те години те са приети в Общество на народите, в опита да се обяви войната извън закона с Пакта „Бриян – Келог” от 1928 г. и др. под. Тази мирна еволюция, съчетана с движението за мир, можеше и да даде трайни резултати, ако в края на десетилетието не беше настъпила Голямата депресия.

Американската финансова и икономическа криза бързо се разпространява по света с най-тежки последици в развитите държави, повечето от които са европейски. Десетки милиони европейци остават без работа и в отчаянието си търсят нови решения, обръщат се към нови доктрини, най-ярка от които е фашизмът на Мусолини и възникналият на неговата основа националсоциализъм на Хитлер. Кризата на демокрацията извежда на преден план привържениците им в цяла Европа, а в Германия дава властта на Хитлер.

Политическата радикализация променя и външната политика. Опитите на правителствата да изнесат свръхпроизводството си навън водят да търговска война. Националният егоизъм взема връх над междунардното сътрудничество и всички приглушени проблеми отново изникват. В Германия през 1933 г. само за няколко месеца Хитлер успява да наложи фашистка диктатура и да обяви създаването на „хилядолетния” Трети райх. Целта е Германия да си върне загубеното и да извоюва водачеството в обединената Нова Европа, а по-късно и в света.

От този момент можем да говорим за начало на предвоенния период, защото целите на Хитлер могат да се постигнат само с война. При това, за съжаление, той се оказва и един от последователните политици както в изпълнението на дадените обещания, така и в преследването на крайната си цел.

Въпросът е дали повечето европейски сили, които не искат нова война, могат да предотвратят намеренията на Хитлер. Както знаем от историята – оказва се, че не могат. Въпросът е защо, при положение, че победителите от Антантата са значително повече и по-силни от Германия?

Проблемът е, че 15 години след победата си над Централните сили от Антантата не е останало много. Италия вече е фашистка и Мусолини предпочита да помага на ученика си Хитлер, а не на бившите италиански съюзници. Икономическото и политическото отслабване на Франция продължава и тя попада почти изцяло под влиянието на британската политика.

Френската неспособност да защити съюзниците си от Централна Европа пред германските претенции е толкова видима, че на френския външен министър му са налага да чуе от един от тях думите: „вие не можахте да защитите себе си, как ще защитавате нас срещу агресора”.
Великобритания все още е водеща европейска сила, макар и не световна (това място вече е за САЩ), но в много по-сложна конфигурация, тъй като в Източна Европа са възникнали много нови държави, а Съветският съюз се е утвърдил и започва да играе роля на континента. Свидетелство за последното са договорите му с Франция и Чехословакия от май 1935 г.

При това положение британският премиер Невил Чембърлейн предпочита да изостави един от основните външнополитически принципи: винаги да се подкрепя по-слабия на континента, за да може Великобритания да играе ролята на балансьор. Вместо това, Чембърлейн подкрепя въздигащия се Трети райх.

Британско-германската ос, наричана и политика на умиротворяване на агресора, може да се обясни и с идеологическия фактор – големия страх от Съветския съюз като символ на комунизма. Така или иначе, фактът си е факт – британците позволяват на Хитлер да се въоръжи и подготви за война (с Англо-германското морско споразумение, ремилитаризацията на Рейнска област, Аншлуса и Мюнхенската конференция), без да подозират, че тази военна машина ще се обърне и срещу тях.

И когато през проретта на 1939 г. става ясно, че войната предстои, усилията на Великобритания и Франция са да я отдалечат от собствените си граници. Започват преговори със Съветския съюз, дават гаранции на Полша, но и в двата случая не за да търсят съюзници, а за да възпрат Хитлер. В резултат му отстъпват инициативата.

И Хитлер прави своя избор: първо да се подсигури, че кампанията срещу Полша няма да го вкара в тресавище на Изток (с Пакта „Рибентроп – Молотов”), и второ, да започне да бие противниците си един по един в „малки” войни.

Така една след друга са подчинени редица европейски държави, преди през лятото на 1941 г. войната да стане наистина „голяма” с включването на СССР и САЩ и четири години по-късно да доведе до краха на Третия райх.

 


От категорията

Здравка Евтимова с разтърсваща реч за обесването на Левски: Някой помни ли името на предателя?

Здравка Евтимова с вкаменяваща реч за обесването на Васил Левски -1582184257.jpg

Аз си мисля за корумпираните, онези, които късат плът от плътта на България, ...

20 февр. 2020 | 09:36

Симеон Николов: Разбирам гневните коментари на управляващите при такава мощна подкрепа за президента

-1472586819.jpg

Коктейлът от гняв и лъжи, с който реагираха представители на управляващите на ...

20 февр. 2020 | 09:54

Валентин Радомирски: „Триморие“ увеличава разногласията „изток-запад“. България е пред труден избор

-1547111355.jpg

Макрон е рожба на „клана Ротшилд“, който разбира, че „нещо“ май много „се ...

20 февр. 2020 | 20:38

ГЕРБ имат тежък комуникацинен проблем. Обществото вече не вярва на дежурните им говорители

-1505743367.jpg

Филипиките на Тома Биков и Спас Гърневски срещу "комунистите" няма да ...

20 февр. 2020 | 16:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


2 септ. 2019 | 23:19Статията на проф. Искра Баева е озаглавена: "Защо и как започна Втората световна война". И тя точно по тази тема абсолютно вярно и точно прави своето изложение, без да прикрива никакви основни факти. А някои тук искат да ни убедят, че тази война започва заради пакта Рибентроп Молотов, което не е причината. Причината е противоречието между старите колониални империалистически държави и младите неколониални такива. Или най вече казано за разпределението на суровините и пазарите. А Мюнхенския сговор и пакта Рибентроп Молотов са само стъпки към постигане на целите. Проф. Баева ясно е написала, че Германия се подсигурява с пакта и това е така. Дори да не е имало този пакт Хитлеристите пак щяха да започнат тази война, защото са чувствали силата си и причините са си стояли.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


1 септ. 2019 | 21:41Ще отклоня дискусията. ВСВ започва не на 1.09.39 г. в Европа, а години по рано с агресията на Япония в Китай.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


31 авг. 2019 | 20:19Разгромът на Полша е извършен от Германия с пълната подкрепа на Сталин. Това означава, че двете най големи тоталитарни държави в света са станали партньори. Съветското ръководство е било съгласно с войната и е искало да печели от нейните плодове. Вестник "Известия" публикува статия, озаглавена "Война в морето" относно обещанието СССР да доставя на нацистка Германия суровини. Отговорът на съветското правителство към морската блокада на Германия от страна на Англия е съставен от дръзки изрази . Германците остават доволни от изразената позиция на СССР , а министърът на пропагандата Джоузеф Гьобелс нарежда да докладват за съветската позиция в първите страници на всички германски вестници. И това ако не е партньорство във войната, здраве му кажи, Баева!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


2 септ. 2019 | 23:23а нищо не говорят за близо 1 милион загинали червеноармейци в полски лагери след 1 та световна война. Това се нарича двойни стандарти.


Димитър Степанов


2 септ. 2019 | 23:02Лулчев, като пускаш откъслеци от Интернет какво доказваш? Че СССР се е възползувал. Да възползувал се е. А Англия и Франция какво правят с мюнхенския сговор? Тогава Полша завзема също чужди територии. А СССР си връща загубените от бресткия мир територии. Аз съвсем не съм фен на сталинистите и считам сталинизма за дълбоката причина за разгрома по късно на социализма и неговата дискредитация от мракобесния сталинистки режим. Но в онези смутни времена всеки явно е гледал себе си. Всеки се е стремил да избегне сблъсък с Германия, която е била тогава най развитата държава. А СССР пратил ли е свои военни и техника в Испания и воювал ли е с нацистите там? Да воювал е още в 1936 та. Някои считат това за начало на втората светивна война. Защо непрекъснато западът говори за Пакта Рибентроп Молотов в 1939, а съвсем "забравя" Мюнхенския сговор в 1938. Говорят гръмогласно за 20000 убити в Катин полски офицери, а нищо не говорят за близо 1 ми


Лулчев


1 септ. 2019 | 13:22ЯЖ МИ ХЕЯ, ДИМИТРОС!


Dimitrov


1 септ. 2019 | 12:16Джоузеф си ти, бе! Гьобелс си има имена Паул Йозеф Paul Joseph Goebbels


Лулчев


31 авг. 2019 | 20:18На 9 септември 1939 г. народният комисар Ворошилов и началника на Генералния щаб Борис Шапошников подписват директива, която заповядва на съветските войски през нощта на в нощта на 12 срещу 13 септември да преминат в настъпление и да разгромят полската армия в. Но се оказало, че Варшава все още държи. Офанзивата на Червената армия била отложена, защото поляците отчаяно защитавали столицата си.На 10 септември 1939 г. народният комисар по външните работи Молотов поканил германския посланик Шуленбург и го предупреждава, че Полша се разпада, а Съветският съюз е принуден да се притече на помощ на украинците и беларусите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


31 авг. 2019 | 20:06Баева, прочетете! Не кога да е, а на 8 септември 1939 г. Молотов преждевременно поздравява германското правителство за влизането на германски войски във Варшава...Кой друг освен Молотов е поздравил Хитлер за началото на Втората Световна война освен съветския нарком по външните работи Вячеслав Молотов?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


31 авг. 2019 | 20:03Тогава Великобритания блокира Германия по море и информира СССР за налагането на блокада на Германия и намерението й да инспектира и задържа кораби, които ще превозват товари, укрепващи германския военен потенциал.Британците вярвали, че военноморската блокада ще бъде чувствителен удар за нацистите.Но Хитлер успокоил генералите си, казвайки им :"Не трябва да се страхуваме от британската блокада. Изтокът ще ни снабдява със зърно, добитък, въглища, олово, цинк." Всички немски товарни кораби, плаващи в посока към пристанищата на Германия били изпратени в съветското пристанище Мурманск. На 8 септември(!) съветската страна се съгласява да прехвърли стоките с железопътен транспорт до пристанището на Ленинград. В същото време Съветският съюз отказва да разреши транзит на Полша през своята територия, позовавайки се на заплахата да не бъдат по този начин въвлечени във войната.На 8 септември 1939 г. Молотов преждевременно поздравява германско


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


31 авг. 2019 | 19:56След войната германските служители открили микрофилм от секретните протоколи на пакта Молотов Рибентроп и ги предали на САЩ. Въпреки публикуването на протоколите в медиите, дълги десетилетия СССР отричаше съществуването на секретен протокол. През 1992 г., след разпадането на Съветския съюз, документът е разсекретен .Седмица след подписването на пакта Молотов Рибентроп Германия нападна Полша на 1 септември 1939 г., а на 3 септември 1939 г. Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Франция, в изпълнение на задълженията си към Полската република, обявяват война на Германия. При това положение Германия се оказала в икономическа изолация.Влизането във войната на Франция и Англия отрязва Германия от доставките. Вносът на най важните суровини нефт, желязна руда и мед спаднал до кризисно ниски нива. Германската икономика, напълно зависима от вноса е била на прага на пълен крах. Германската военна машина е спасена благодарение на икономическо сп


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


31 авг. 2019 | 19:51Възпитаници на тези съветско германски училища са бъдещите нацисти Валтер Модел, Хайнц Гудериан, Ернст Волкхайм, Вилхелм Ритер фон Тома, Вернер фон Бломберг и Херман фон Лиет Томсен.През август 1939 г. в Москва пристига немска делегация, водена от министъра на външните работи Рибентроп, а на следващата вечер пактът Молотов Рибентроп е подписан от Вячеслав Молотов в присъствието на Сталин. Десетгодишният пакт за ненападение потвърждава постоянния ангажимент на двете страни към Берлинския договор (1926 г.), но договорът е допълнен от секретен протокол, който разделя Източна Европа на германска и съветска зона на влияние.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


31 авг. 2019 | 19:47Тази Баева стана вече досадна с това кой какво е правил тогава.Да, Баева, Сталин е пил чай през цялото време и си е чешел джобовете, и изведнъж Германия го напада, докато той мирно строял социализма.Това ли е историческата истина, Баева? Кой наистина помогна на Хитлер? Съгласно условията на Версайския договор на Германия е било забранено да строи и изпробва самолети, и танков,е и да произвежда химическо оръжие. Но в средата на 20 те години германците създават авиационно училище в Липецк, танково училище в Казан и две аерохимични станции в близост до Москва и близо до Волжск в СССР. Сътрудничеството на Червената армия и Райхсвера с кодовите имена Липецк , Кама и Томка е осъществено в противоречие с Версайския договор, но съветската страна получава материална компенсация за използването на тези съоръжения и правото да участва в немски тестове и разработки.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.