Проф. Ива Христова Кадър: БНТ

Място за оптимизъм има и вярвам, че след седмица стойностите на заболелите ще са още по-ниски, посочи тя

Проф. Ива Христова: Пандемията ще бъде ограничена след ваксинацията

1978 | 4 дек. 2020 | 20:01

По-строгите мерки дават добър ефект и това е доказано във всички страни, в които бяха приложени, обясни заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.


По-строгите мерки дават добър ефект и това е доказано във всички страни, в които бяха приложени. Уточнена е зависимостта между затягането на мерките и намаляването на броя на заболелите и това е много важно предвид задъхващата се здравна система. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Място за оптимизъм има и вярвам, че след седмица стойностите на заболелите ще са още по-ниски, посочи тя.

Ваксинирането е много важна стъпка за ограничаване на пандемията и дори и ваксините да са с 95% ефективност, дори да е наложително всяка година да се ваксинираме - определено това е изходът от пандемията.

Повторни заболявания са възможни, но те са много редки, отбеляза проф. Христова и допълни, че след като се ваксинират основните рискови групи, ще има голямо снижение на заболелите.

След Нова година се очаква да пристигнат първите ваксини, производство на "Пфайзер".

Що се отнася до рисковете от ваксинирането - усложненията са минимални и са несравними с огромната тежест на заболяването.

Ваксината на "Пфайзер" е изпитана на 43 000 души. Следващата ваксина - на "Модерна", е поставена на 20 000 души.

По думите на проф. Христова това е достатъчна бройка, за да се видят и опишат рисковете, които са минимални в сравнение с това, което те предотвратяват.

Ваксинирането определено ще намали заболеваемостта, но не бива да се разчита само на него. Трябва да се спазват известни мерки.

"Огромна част от хората ще бъдат защитени и това е много важно", подчерта зам.-директорът на НЦЗПБ и увери, че която и от ваксините да изберем, защитата й ще е сигурна.

Проф. Христова обясни какви са условията за съхранението на ваксините, които се очаква да пристигнат в България. Тя уточни, че в началото ваксинирането ще започне в големите областни градове и постепенно ще се стигне и до малките населени места.

"Първите ваксини ще бъдат поставяни от лекари, за да се изпълнят точно препоръките на производителите и да се отстранят всякакви възможности за неспазване и поради това опорочаване на ваксината", каза тя.

За да е ефективна ваксината, необходимо е да се осигурят два приема, като различните видове ваксина трябва да се поставят през различен интервал от време - от две до три-четири седмици.

Проф. Христова беше категорична, че, ако се покрият рисковите групи - това до голяма степен ще ограничи разпространението на вируса.

Според нея колебание сред рисковите групи относно ваксинирането няма. По-скоро то съществува там, където хората смятат, че са защитени поради възрастта си и са на мнение, че ще изкарат леко заболяването.

Ваксините трябва да се поставят на абсолютно здрави хора "и се препоръчва преди заболяването, а не в началната фаза на заболяването", каза в заключение тя.

 


От категорията

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец-1642320997.jpg

Никога не съм водил разговор с представители на американското посолство за ...

16 ян. 2022 | 10:11

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде
(Видео)

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде-1613576996.png

Според бившата външна министърка премиерът трябвало да изчака поне да бъде ...

16 ян. 2022 | 09:27

Проф. Радка Аргирова: Пандемията ще приключи още тази година
(Видео)

Не е ясно колко бустерни дози ще са необходими, обясни проф. Радка Аргирова-1590213463.png

Според нея всички решения, свързани с управление на пандемията, които се взимат ...

16 ян. 2022 | 12:05

Петър Петров, "Възраждане": Няма да влизаме в МС, търсим общо решение
(Видео)

Петър Петров, "Възраждане": Няма да влизаме в МС, търсим общо решение-1642326737.jpg

Не сме се отказали от протести, ако този сертификат не отпадне, каза Петров. ...

16 ян. 2022 | 11:51