Проф. Ива Христова

"Ваксините се разпределят от ЕК. Те са плод на дълги договорки, на цени, на количества", обяснява тя

Проф. Ива Христова: Всички ваксини, одобрени от европейския орган, са безопасни и ефективни

2277 | 19 ян. 2021 | 14:01

Масовата имунизация може да се осъществи може би март-април, коментира заместник директор по диагностично-лечебната и научната дейност на Националния център по заразни и паразитни болести


Проф. Ива Христова, заместник директор по диагностично-лечебната и научната дейност на Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: „Пфайзер“-„БионТех“, „Модерна“, „Астра Зенека“, „Джонсън и Джонсън“, „Кюрвак“, „Спутник V“, „Синовак“ – коя ваксина е подходяща и на коя да имаме доверие? Наш гост е проф. Ива Христова – зам.-директор по диагностично-лечебната и научната дейност на Националния център по заразни и паразитни болести. Как да се ориентираме, коя е най-подходящата за нас ваксина?

Ива Христова: На практика всички ваксини, които са одобрени от европейския орган, са безопасни и ефективни. Няма в самото описание на ваксините, в кратката характеристика на продукта, няма спецификация коя ваксина за кои да кажем възрастови групи или други групи пациенти с различни заболявания е по-подходяща. В тях се казва да не се използва от хора, които са алергични към някои от съставките на ваксината и евентуално при пациенти с автоимунни заболявания след консултация с лекуващия лекар. Така че всички ваксини, които бъдат одобрени, ще можем да разчитаме на техния ефект и на това, че всъщност те няма да ни навредят.

Водещ: Можем ли да степенуваме коя ваксина е по-добра, дали Пфайзер“-„БионТех“, или „Модерна“, или „Астра Зенека“, или „Спутник V“ или „Синовак“, тоест, руската и китайската ваксина?

Ива Христова: В момента са разрешени двете ваксини, които разчитат на информационната РНК – тази на „Пфайзер“ и БионТех“ и тази на „Модерна“. Това е всъщност най-модерният подход и те затова дават най-висока ефективност. Тази тяхната ефективност: на „Пфайзер“ 95%, на „Модерна“ – 94.5, не е достигната от никои от другите ваксинални продукти, които се готвят да искат одобрение. Много надолу са те. Сега, използват се различни ваксини – от най-обикновения тип ваксина – убитите ваксини, които Китай направи много бързо и започна да ваксинира с тях, и в Близкия Изток бе закупено известно количество дози, в Обединените арабски емирства и някои съседни страни, това е убитата ваксина. Там ефективността е най-малка. След това някои от ваксините, които се разработват, разчитат на готов протеин, тоест, протеина на шипчетата, направо с него да имунизират. Това обаче все пак крие риск от известни алергични реакции към протеина. Модерните подходи вече са т.нар. „ДНК ваксини“ или „векторни ваксини“, в които се вкарват само гените, които да кодират, които да доведат до производство до този протеин вече вътре в организма, и тези, които са с информационната РНК, която е модерен подход, защото на практика РНК-то е връзката между ДНК и белтъка. Тоест, ДНК пази гените като консервирани, запазени във времето, тези гени се преписват в информационната РНК, която отива в цитоплазмата и в рибозомите. По нея всъщност се разчита как да се подредят аминокиселините в протеина. Така че тя играе роля на връзката между ДНК и протеина. И по този начин всъщност се избягва изобщо връзката с нашето ДНК. Така че това е най-високо ефективната и би трябвало на теория, а теорията винаги се превръща и в практика, да бъде и най-безопасната ваксина.

Водещ: Проф. Христова, колко е дълъг имунизационния период на ваксината?

Ива Христова: Към момента има проучвания вече 8 месеца откакто е започнало приложението, клиничните изпитвания върху доброволци с „Пфайзер“ ваксината. И да, ефективността е много добра, много добър е имунният отговор за тези 8 месеца. Колко ще продължи още, това времето ще покаже, защото трябва това надеждно да се докаже. Но просто не е минало достатъчното време. Предполага се, поне година ще има, а възможно е да е повече.

Водещ: Какво ще се случи обаче, след като веднъж сме се ваксинирали, и се наложи след година пак да се повтори? Как ще става ваксинирането, дали ще продължи да бъде безплатно? На какъв принцип ще се изпълнява?

Ива Христова: При всички случаи ще продължи да бъде безплатно така, както за грип за лицата над 65 години беше безплатно, защото тук този проблем засяга общественото здраве. Това е много отговорен въпрос – здравето на нацията. Така че тук компромиси няма да има откъм това, кой ще може да си позволи да плати ваксини.

Водещ: Можем ли да се разболеем от ваксина? Или ако вече сме заразени с Ковид и се ваксинираме, има ли опасност?

Ива Христова: Абсурдно е да се разболеем от ваксиниране. А ако сме вече заразени - няма да имаме реалната защита, но това по никакъв начин няма да се отрази на нашето заболяване, защото всъщност ваксината имитира донякъде заразяване с част от вируса, но тази част не може да се размножи след това и няма как да се намеси в някакъв процес на разболяване.

Водещ: Във времето кога би била възможна масовата имунизация? Задоволителни ли са темповете на ваксиниране у нас?

Ива Христова: Масовата имунизация може да се осъществи може би март-април, когато „Пфайзер“, който сега предупреди, че намалява количествата, които може да достави заради оптимизиране на производствените мощности, това ще трае около месец, а след това обещава да даде дори повече дози, отколкото са договорени. Така че в края на февруари-началото на март ще започват да пристигат по-голямо количество дози, и следователно в края на март-април ще има вече големи количества. Освен това, на практика дозите, които са договорени, които се очаква да получим, са достатъчни цялото наше население абсолютно от пеленачето до възрастния да може да се имунизира с 2 дози.

Водещ: Питам ви ненапразно за времето, тъй като на 4 април ще се състоят парламентарните избори. Дали недостатъчното ваксиниране може да повлияе на активността?

Ива Христова: Аз не мога да се изкажа като политик как би могло да се използва ваксинирането с политически цели, но организация, така че в етап на пандемия да може да се направят избори има, така че това няма да повлияе.

Водещ: Проф. Христова, може ли всеки пациент, тоест, всеки българин, всеки сънародник да избере ваксината за ваксиниране?

Ива Христова: В следващите месеци, ако всичко върви по план и тези ваксини, които в момента са в трета клинична фаза, завършат успешно, както се очаква, и получат одобрение, това ще означава, че те веднага ще започнат да доставят на части дозите, които са договорени с тях. А ние имаме милиони дози договорени с ваксини, за които хората дори още не са чували. Това са 7 някъде ваксини. И в един момент, в който има достатъчен брой различни по вид ваксини – да, хората ще могат да избират. Кога ще се случи, зависи от бързината, с която те получат одобрение. Вероятно ще е към лятото.

Водещ: Съществува ли лобизъм при избора на ваксините за страната ни? Възможно ли е да се предпочете ваксина от дадена фирма заради някакви други условия, но не медицински?

Ива Христова: Ваксините са разпределени на територията на Европейския съюз според това, производителите какво могат да предоставят. Това е разпределено спрямо хората. И аз не мисля, че тук някоя нация нещо може допълнително да промени вътре в Европейския съюз.

Водещ: Тоест, не може да има спекулации за политически интереси при поръчките на ваксини или предпочитанието между тях?

Ива Христова: Не, не мисля, че изобщо може така да седят нещата.

Водещ: Кой разпределя? Те се разпределят в Европейския съюз, така ли?

Ива Христова: В Европейския съюз се разпределят, да.

Водещ: От Европейската комисия?

Ива Христова: Да, от Европейската комисия. Те са плод на дълги договорки, на цени, на количества. И отсега, дори за ваксините, които още не са получили одобрение, се знае за нас спрямо разпределението, спрямо хората, нашето население, какво количество можем да очакваме.

Водещ: Благодаря за тази подробна информация. Със сигурност ще ви търсим и по-нататък, защото знаете, слушателите се вълнуват и въпросите, които ви зададох, са всъщност въпросите на нашите слушатели.

Ива Христова: Благодаря ви. Ще се радвам, ако съм била полезна.

Цоня Събчева

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи -1614409067.jpg

Първият министър на правосъдието на НФР Македония Павел Шатев и ...

27 февр. 2021 | 08:55

Владимир Перев: Нашата цел трябва да бъде борбата за демокрация в Македония и в България

-1607077358.jpg

В Македония скоро няма да спре процесът, който осъжда хората, които показват ...

25 февр. 2021 | 11:12