Николай Хайтов бе мъж с мисия - не се изкуши да излъже, не се предаде!

Всичко, излято изпод безпощадното му перо, е откъртено от душата

Проф. Ивайло Христов: Николай Хайтов бе мъж с мисия - не се изкуши да излъже, не се предаде!

7355 | 15 септ. 2019 | 01:00

Животът на Николай Хайтов е въплъщение на мисълта на Хемингуей, че човек може да бъде унищожен, но не може да бъде победен. Хайтов е типично българско явление.

Николай Хайтов бе мъж с мисия - не се изкуши да излъже,  не се предаде! -1568386933.jpgПроф. Ивайло Христов-1568387115.jpg

Николай Хайтов е писател, драматург, публицист, роден на 15 септември 1919 година в родопското село Яворово, Пловдивско. От малък опознава различните страни на живота: бил е камериер, келнер, общ работник в кариера, чирак при дузина различни майстори. Успява да завърши гимназия като частен ученик в Асеновград, а по-късно се записва в Лесотехническия факултет на Софийския университет, където като че ли най-после намира своето призвание. След дипломирането си като инжинер-лесовъд работи в горски стопанства из Родопите и Рила. Но не успява да се спогоди с началниците си и бива уволнен. Николай Хайтов започва да търси наново пътя си в живота. Минава време, докато го открие в в писането. Вече е на 36 години, когато първите му очерци и статии виждат бял свят.

 

През 1960 година излиза първата му книга. Тя е озаглавена „Хайдути“ и в нея писателят, историкът и краеведът взаимно се допълват. Веднага проличава пристрастието на Хайтов към изкушението на документалната истина. Следват „Жени хайдути“ (1962), „Родопските комити разказват“ (1972), „Капитан Петко войвода“ (1974) и още много очерци,

изследвания и истории, свързани със селищата и бита в Родопите.

 

През 1965 година се появява „Шумки от габър“ - естетична книга за Родопите, в която история, съвременност, природа и човешки съдби си дават среща, за да покажат планината в нов образ.

 

Две години по-късно излиза и малък сборник, който превръща Хайтов в един от най-значителните автори на съвременната българска литература – „Диви разкази“. Историите в него са по истински случки. В тях писателят умело извлича суровия житейски материал, за да направи художествени обобщения, приравнявайки таланта му до тези на добрите европейски литературни творци.

 

Сборникът „Диви разкази“ достига огромен за размерите на България тираж и досега има десетки издания както у нас, така и по света.

Творчеството на Николай Хайтов е изключително популярно. По неговите книги и разкази са направени много филми, някои от които истински върхове на родното кино : „Козият рог“ (1972), „Краят на песента“ (1970), „Дърво без корен“ (1974) , „Мъжки времена“ (1977) , Орисия (1983)...

Николай Хайтов  умира на 82-годишна възраст на 30 юни 2002 г. от левкемия и е погребан в Централни гробища – София.

 

Проф. Ивайло Христов


Николай Хайтов е един от стожерите на националния ни дух.

През целия си живот той запази достойно и честно поведение в обременения от лъжи и предателства съвременен свят.

 

Към Николай Хайтов и преди, и след смъртта му не престанаха да валят обвинения, кое от кое по-абсурдни, преследващи една - единствена цел: колкото се може по-бързо да се забрави името му и да нява голям автор на полето на патриотизма.

Стана точно обратното. Колкото повече години минават откакто го няма сред нас, толкова творчеството му става все по-актуално и по-търсено от читателите. Даже проблемите, които го занимаваха приживе като: екологията, чистотата на българския език, отродяването на българите мохамедани, гробът на Васил Левски, пренареждането на българската цивилизациона матрица и пр. са още по- значими и фундаментални днес.


Вероятно звучи силно, но срещата ми с личността и творчеството на Николай Хайтов се превърна в мое трайно изследователско и човешко пристрастие.

 

Запознах се с Николай Хайтов случайно и веднага ме порази неговата естественост, отсъствието на каквато и да било предвзетост и грандомания. Никога не съм бил близък на Николай Хайтов, общувах пряко с него през последните шест месеца от живота му, и едва след време разбрах, че срещата ми с този човек, бе подарък от съдбата.

 

Насочих се към Николай Хайтов не от желанието да “правя литературознание” под сянката на едно голямо дело, независимо че обикновено сполучливите изследвания се раждат от съприкосновението с известни писатели, а за да си отговоря на два измъчващи ме в последните години въпроса: защо така бързо, светкавично дори рухнаха ценности, отстоявани столетия наред, оголвайки неподозирани страсти в националния ни характер, и каква ще бъде съдбата на нашия народ в наченатия ХХI век.

В съвременната българска литература има творци, надарени с не по-малко забележителен ум и талант от Николай Хайтов, но няма автор с толкова ясно и силно изразено национално съзнание, автор, който така затрогващо и страстно да обича своята родина и да отстоява националните ни идеали.

Николай Хайтов е сред малцината български писатели, които са с мисия в културата. Творец, който от първата до последната си книга отстоява своите убеждения, последователен и в успехите, и в грешките си!

 

След Иван Вазов Николай Хайтов е най-българският писател. Той пишеше само за България и българите, никога не се изкуши да излъже в литературата и да тръгне по пътя на съглашателите. Няма негов текст, който да не е свързан със съхраняването на духовната и физическата цялост на Родината.

Животът на Николай Хайтов е въплъщение на мисълта на Хемингуей, че човек може да бъде унищожен, но не може да бъде победен. Хайтов е типично българско явление. Писател, който идва от социалните низини, пробива в литературните среди и се превръща в автор от национална значимост. За кратко време той извървява пътя от неизвестността до славата, от “тръните до звездите”, както казват древните. Това не може да бъде обяснено. Само оня, който физически преживее този път, физически го усети и почувства, може да разбере цената на подобен успех. Николай Хайтов е автор с биография.

 

В едно интервю той признава: “На мене в живота ми сладни само онова, което съм извоювал в борба. Аз идвам от гората, където са ме кастрили с брадва.”

 

Личности като Николай Хайтов са многостранни и е трудно да бъдат определени с една дума и по един начин. При всички положения обаче фигури като неговата няма да се появят скоро в националната ни култура. Не че няма да имаме по-талантливи и по-надарени писатели. Напротив, ще има и това е и нормално, и естествено. Но чисто и просто бъдещето е на хора по-скептични, по-резервирани, по-компромисни дори. В този смисъл с Николай Хайтов завършва един етап от духовния ни живот.


И неслучайно на 3 юли 2002 г. на опелото на писателя в софийската църква “Св. Седмочисленици” Никола Радев каза: “Днес в този православен Господен храм, смълчани от скръб, ние се прощаваме с големия син на България Николай Хайтов. Със светото си обречение на словото като истински Апостол той ни показа как трябва да се работи за отечеството и ни остави непреходни книги. Всичко, излято изпод безпощадното му перо, е откъртено от душата, от нейните злачни и божествени недра и носи изутробната цялост на човека.

 

Николай Хайтов беше храбър мъж и никога не предаде своите духовни крепости, остана плътно до своя народ. Без да го лъже. Без да го щади. През целия си достоен живот той не преклони глава пред никого и до последния си дъх отстояваше българските национални идеали, заветите на духовните ни първенци. България бе неговата радост, неговият горък поплак, неговото изковано заглавие.

 

И народът го дари с любов. Няма български дом, в който да е наредена лавица с книги и между тях да няма томче от Хайтов. След Дядо Вазов той е единственият български писател, който се радва на всенародна слава. Тази слава ще расте от ден на ден и ще бъде наша утеха, надежда и вяра, че ще пребъдем като народ. Там, горе на небето, той ще ни гледа, неукротимата му душа ще ни милее и ние ще търсим упование в светлото му име, а безсмъртното му слово ще го нареди сред сред великите писатели и мъже на двайсети век. Амин!”


Радетел на българската кауза, патриот и родолюбец, авторът на “Диви разкази” никога не е принадлежал към онзи слой от българската интелигенция, която гледаше безучастно, с предателско пренебрежение на физическия и духовния геноцид, на който е подложен нашият народ. Николай Хай­тов е от малцината щастливци, които изживяха живота си гордо и истински, с презрение към опакованите, изисканите, излъсканите, измитите и скучни сноби и с очи, отворени към доброто.


От категорията

EДИНЕНИЕ: Държавата се разпада, властта е неадекватна! Почваме действия за спасяване на България

-1543333247.jpg

Сегашната българска демокрация не предлага решения – изборите, все ...

21 ян. 2020 | 14:15

The Times: Доналд Тръмп надхитри световния елит в Давос

Снимка: Фейсбук-1579717279.jpg

Американският лидер смрази стотиците бизнес и политически лидери с думите, че ...

22 ян. 2020 | 20:20

Полско издание: НАТО трябва да отвърне на действията на Русия в Европа

-1506513649.jpg

Москва провежда неоимперска политика в различни региони, като същевременно се ...

23 ян. 2020 | 10:14

„Лидерът на народа“ срещу „човек от народа“. Кой ще надделее след трите години на "Дондуков" 2?

-1552319015.jpg

Президентът Радев се изгради като алтернативен образ без оперативна власт. ...

22 ян. 2020 | 16:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


15 септ. 2019 | 09:27100 години от рождението на Николай Хайтов Разбрал е пълния текст на Докладът Ран и Ът във вида, в който е бил разпространен през есента на 1990 година сред депутатите от седмото велико народно събрание и висшата държавна администрация на Република България подготвен от: Ричард Ран САЩ, Роналд Ът САЩ, и от National Chamber Foundation USA. ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ! БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


15 септ. 2019 | 07:04Поклон пред автора на тази Статия .И Главата ми да отрежат пак ще викам да живей България Николай Хайтов .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.