Снимка Кадър БТВ

Конвенцията и пренаписването на историята превръщат народа в стадо, предупреди той

Проф. Иво Христов: Истанбулската конвенция дава шанс на БСП! Да тръгне с народа! (Видео)

26459 | 2 февр. 2018 | 17:27

Идва ми малко в повече децата на комунистическата номенклатура да ни учат на демокрация, посочи депутатът от БСП


Истанбулската конвенция и пренаписването на историята превръщат народа в стадо и докарват страната в точката на невъзвръщане.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от „БСП за България“ проф. Иво Христов.

Според него тези два въпроса са свързани.

 

„България се намира в точка на незавръщане, метафорично казано. Точка на незавръщане е, когато сноп от различни по своя характер събития, разнопорядкови, в един момент се събират в една точка, след което системата преминава в друго качество или престава да съществува като система“, каза в началото на участието си в предаването „Лице в лице” проф. Иво Христов.

„Ще ви го кажа така: преписването на учебниците по история и Истанбулската конвенция – на пръв поглед несъвместими неща, а всъщност са абсолютно съвместими, две страни на един и същ процес – превръщането на народа в стадо за по-лесна манипулация”, каза още той. И продължи: „Това не е пренаписване, а тенденциозно преобръщане на представите, за да могат по този начин бъдещите поколения да бъдат манипулирани по един или друг начин!“

 

По повод на новите програми по история, проф. Христов каза: "България съществува благодарение на остатъците на "лошия" комунизъм. България съществува благодарение на това, което са изградили нашите майки, бащи, баби и дядовци. Това, което се опитват да направят сега, е тенденциозно и подмяна на историята!" 

 

По думите му има изкривени факти – „когато пишете за лагерите в Белене, напишете, че България е била 28-ма индустриална сила в света. Напишете едното и другото, а умният човек ще си направи изводите. Разбира се, че историята не е черна и бяла, тя е всякаква. А това е тенденциозно прецеждане на факти, то е ясно с каква цел”.

 

„Това е тенденциозно обръщане на представите за историята, за да бъдат манипулирани предходните поколения. Напишете и едното и другото, историята е черна и бяла“, повтори проф. Христов, коментирайки новите програми в учебниците по история за Х клас.

Според него тези нови програми са част от разчистването на сметки след Втората световна война.
Запитан нима не признава, че след 9 септември 1944 г. е имало репресии, професорът отговори: "Аз мога да говоря, че в България е имало репресии след 9 септември. 30 000 са убитите, най-много в Източна Европа, имало е разчистване на сметки. Това е факт, но ми писна децата на червената номенклатура да се борят за истината и да ме учат на демокрация. Писна ми комунисти да се борят срещу комунизма. Крайно време е да погледнем на нашата история общо. Не трябва да има пристрастия. Не може хора, които са участвали в онзи режим, участват и сега в управлението. Те не могат да ни учат на морал. Тяхната цел и тогава, и сега е била да са на върха на хранителната верига за сметка на нас!"

 

"Светът влиза в много тежка форма на турболенции. Има опасност от точка на незавръщане, чисто физически, има огромна опасност нацията да спре да се възпроизвежда. Българите са основната жертва на тази трагедия", добави той.

"България е изправена пред исторически въпрос - дали въобще ще съществуваме като нация и народ. Дали това ще бъде страната на българите. Проблемът е в това, че на нас ни се съобщава, че българската нация е съвкупност от общности. Отнемат историческата ни памет и ни превръщат в отделни части, а тях - в стадо, защото то се управлява по-лесно. Освен прости, ще ни направят и извратени. Качеството на образованието е паднало рязко. Питайте всички за това. Трябва да бъдем стреснати от тези процеси. Те могат да бъдат видяни в културата, на улицата, на гресия в училище, на агресия на учителите", продължи проф. Христов.

 

Качеството на образованието спада непрекъснато, непрекъснато се увеличават хората, които не разбират нищо, което изисква някакъв "багаж", посочи той.

 

Президентът каза на глас, че царят е гол, каза проф. Христов по повод на речта на Румен Радев. В България има сериозни тенденции за създаване на тоталитарни авторитарни режими, смята той.

"Българският парламентаризъм деградира от времето на Иван Костов. Непрекъснато пада качеството на дебата в Народното събрание. Пада качеството на дебата в парламента. За малко щеше да мине такова чудо като Истанбулската конвенция, защото никой не я е прочел", каза професорът.

 

Запитан дали БСП трябва да промени становището си по Истанбулската конвенция, проф. Христов каза: "Това е шанс за БСП да получи втори живот. Ако тя тръгне с народа си, има шанс! Тръгне ли да се подвежда по някакви чужди заповеди - ще загуби"

 

 

 Проф. Иво Христов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Идва ми малко в повече децата на комунистическата номенклатура да ни учат на демокрация, посочи депутатът от БСП

От категорията

Василев: Вицепремиерите ще са петима - двама от ПП, всяка партия ще има свой човек в министерствата

-1638605436.jpg

Идеята е правителството да се конституира максимално бързо, подчертава той

8 дек. 2021 | 13:22

Калина Константинова потвърди: Номинирана съм за вицепремиер на ефективното управление

Калина Константинова потвърди: Номинирана е за вицепремиер на ефективното управление-1638860922.png

Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, ...

8 дек. 2021 | 13:08

Предпоследно: Закрива се Държавната петролна компания, МЗ ще отговаря за всички държавни болници

Снимка: бТВ-1638995131.jpg

Агенцията по храните преминава към Министерския съвет, а Българската банка за ...

8 дек. 2021 | 22:24

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков докара у нас

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков искаше да внася у  нас-1638993660.jpg

Припомняме, че докато беше служебен министър на икономиката Кирил Петков ...

8 дек. 2021 | 21:58