Турция залага на албанския експанзионизъм така, както и в късната Османска империя

Проф. Иво Христов за ситуацията на Балканите: Душа да ни е яка!

32544 | 15 май 2018 | 12:56

Българската политическа каста не носи никаква отговорност за поведението си - руският газ ще ни бъде предоставян като турски със съответната надценка. Америка гледа на Европа като на запазено свое ловно поле, анализира социологът


„Турция бавно се отлепя от западния геополитически кораб. Това рязко вдига българската геополитическа цена, но може и да ни изиграе много лоша шега.“

Това заяви проф. Иво Христов, социолог и депутат от „БСП за България“ на срещата си с пловдивчани, пред които говори за геополитическите реалности.

„Геополитическите реалности през аналитичния поглед на проф. Иво Христов“, бе мотото на разговора в Голямата къща.
„Старите баланси са разрушени, новите не са изградени, а по средата е пропаст”, казва социалният учен за глобалната ситуация и анализира мястото на България между интересите на Русия, САЩ, Турция и Китай на Балканите.

„. Турция се изживява като самостоятелен елемент на сила и постигна успехи. Нейните интереси са на Балканите, в Кавказ, Сирия и Северен Ирак“, казва професорът.

На Балканите Турция, независимо кой управлява в Анкара, поддържа ислямска дъга от Босна през Родопите и Северна Гърция, която буквално прерязва на две полуострова, изтъква проф. Иво Христов.

„На Балканите Турция залага на дългосрочни политики – засилване на мюсюлманските малцинства (Турция, например, инвестира страшно много в Босна – в инфраструктура, пътища). За албанците има „битка“ между регионалния геополитически хегемон Турция и глобалния – САЩ. Албанците са най-бързо растящата демографска маса на Балканите в момент, когато славяните и гърците са влезли в демографска спирала надолу. Затова който контролира албанците, контролира Македония, Сърбия, Албания и индиректно – България. Границата на албанския етнически лимес в момента се намира само на 40 км от западната ни граница, а някога те са били на 300 км.

Град като Струга, където са творили братя Миладинови, в момента е албански град с албански кметове и населени с албанци села наоколо.

Охрид, другата наша гордост, в момента е обкръжен от север и от запад с албански села. Албанците имат добре организирана миграция в Гърция. Не трябва да се забравя и изключително мощната албанска мафия, която контролира пътя на наркотика. А това е мощен ресурс на бързо оборотни пари.
Турция залага на албанския експанзионизъм така, както и в късната Османска империя. Едно от българските въстания – в Ниш, е потушено от албански наказателни отряди. Те са направили пирамидата от черепи в Ниш.
В България вече има два района, които вече са етнически обособени – Делиормана и Родопите“, каза проф. Христов.

Според него обаче този интерес на Турция влиза в директен сблъсък с интересите на САЩ. Затова проф. Христов не изключи Балканите да станат бойно поле за тези интереси. „Душа да ни е яка“, бе неговият извод.

Освен това в нашия регион с пълна пара върви сблъсъкът между англосаксонския свят и Русия.
„Англосаксонците винаги имат особена технология за контрол на света. Докато руският подход е масово контролиране на някаква територия, което означава огромен разход на сили и средства за „цивилизоване“ на тази територия. Само сравнете Узбекистан и Таджикистан и Афганистан. Разликата в цивилизационното ниво е колосална, защото „лошите“ руски колонизатори създадоха болници и училища, писмен език в тези две бивши съветски републики. Англосаксонците не действат по този начин. Те създават точки на присъствие и контролирана клиентела около тях“, каза проф. Христов.


Според него обаче Русия има крайно неадекватна политика на Балканите през последните 25 – 30 години.

„В последно време Русия претърпя тежки геополитически поражения не само в Украйна. Русия беше изхвърлена от Черна гора, влиянието ѝ беше редуцирано в Босна, а с последните събития беше изхвърлена и от Македония. Единствените й опити в момента са да задържи своето влияние в Сърбия. Но въпросът е докога. За Сърбия, която бе бомбардирана от НАТО, е въпрос на време да мине от другата страна“, анализира той.

Освен традиционните играчи Русия, Турция и САЩ, на Балканите в последно време се изявява и друг глобален играч – Китай, обръща внимание Иво Христов. И подчертава големите инфраструктурни проекти, чрез които Китай навлиза на полуострова.

За Пекин Балканите са вход към Европа. Америка се опитва да пререже китайското развитие по море, но Поднебесната империя отвръща с опит за изграждане на сухопътно трасе за своите стоки по древния Път на коприната.
„Америка гледа на Европа като на запазено свое ловно поле“, обръща внимание проф. Иво Христов.

 

Той се спря и на т.нар. руски проекти. Според него анализаторите, които преди пламенно са ни обяснявали колко лош проект е АЕЦ "Белене", сега със същия план ще ни обясняват колко е мъдро решението на правителството да го строи.

Иво Христов припомни и съдбата на "Южен поток", който бе спрян. Сега се реализира "Турски поток", но президентът Ердоган е дал да се разбере, че от него газ към Гърция няма да тече. Можело да има малко "ручейче" към България.

 

Българската политическа каста не носи никаква отговорност за поведението си - руският газ ще ни бъде предоставян като турски със съответната надценка, анализира социологът. И припомни, че преди години ние сме продавали руски газ на Турция.

 

Очаквайте продължение!


От категорията

Ето интервюто на ген. Румен Радев в "Преса", което Цветанов размаха от парламентарната трибуна

Интервюто на Румен Радев като зам.-командир на ВВС от 18 декември 2012 г., публикувано във в. "Преса".-1547738939.png

Най-добре е правителството да купи нов "Ф/А 18 Супер Хорнет“ или ...

17 ян. 2019 | 17:42

Как Цветанов предизвика буря във фейсбук с интервю във в. "Преса"

Снимка "Канал 3"-1547733531.jpg

Ако някой се чуди защо са ни вестници - ето за това - за да има памет, за да ...

17 ян. 2019 | 15:57

Велизар Енчев: Кога ще ги стигнем сърбите?

Велизар Енчев: Кога ще ги стигнем сърбите? -1547725933.jpg

Путин е в Белград. Посрещат го като като цар, а той ще направи царски подаръци ...

17 ян. 2019 | 13:51

Георги Йорданов Горбачов ни критикуваше, че сме искали да превърнем България в мини ФРГ, мини Япония

-1546853664.jpg

При конкретните обществено-политически условия у нас успешно се прилагаха ...

16 ян. 2019 | 19:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Симо


15 май 2018 | 21:42ДУША дупе ДА НИ Е ЯКА,,!!!...Ма то ,,ДУША,, вече НЯМАМЕ....та остава заместителят....При тези ПАЗАРНИ критерий и коню'ктура само героите на АЛЕКО И ХАЙТОВ ТУРЧЕВ оцеляват.....не и БЪЛГАРИЯ.А за разликата от Руския и Английският метод само СТАРИТЕ ще направят разлика...Само ТЕ помнят как с ,,целувка се строяха заводи и се доставяха суровини и се осигуряваше пазар!!!!!И така имаше ДЪРЖАВА сувереннна ,с армия,болници ,училища,администрация,култура,история,ЦЕЛИ ,СТРАТЕГИЯ,БЪДЕЩЕ ...Сега виждаме англометода,,точки посолства,приеми на присъствие ,,и мутри покрай тях...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


15 май 2018 | 19:04Четох наскоро в руски материал, изказване ако не на Путин, то на някой от приближените му. Та там се казваше, че "... те разрушиха Южен поток(ние, България!), сега ние строим Турски поток. И ще го построим до турско гръцката граница, т.е. до границата на ЕС! Оттам нататък всеки да си прави, да си взима газ както знае и може!" Та ми се струва, че "хъбчето" на Бочко така и ще си остане, на хартия.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


tibia


15 май 2018 | 18:28Проф.Иво Христов Дебилов, да се произнася като Петров Водкин или Немирович Данченко, казва се "дупе да ни е яко"!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


15 май 2018 | 18:50Айде сега и ти! Професорът се е изразил по така... цивилизовано. Иначе смисълът е същия!