Снимка Кадър БТВ

Политическите партии ги използват като резервоар за гласове, изтъква анализаторът

Проф. Иво Христов за проблемите с ромите: Ще става по-зле! Съжалявам, че съм лош пророк

10319 | 8 ян. 2019 | 17:39

За последните години в България върви отрицателен управленски подбор. Към върховете се изтласкват все по-некомпетентни хора. Затова се движим като хамстери в затворен кръг, смята професорът


Ще става по-зле! Съжалявам, че съм лош пророк!

 

Това заяви социологът и депутат от БСП проф. Иво Христов в предаването "Лице в лице" по БТВ, коментирайки напрежението след побоя над командоса в с. Войводиново.

 

Българският политически елит има вина за ромския произвол, смята той. И припомни, че още миналата година е прогнозирал, че ромите ще станат детонатор за взривяване на държавата.

„Агресията в ромските махали е много сериозен проблем, който българските елити използват за краткосрочни политически цели , те го индуцират и задълбочават, те нямат никакъв капацитет – интелектуален или експертен (да го решат). Нямат и това тъпо клише - политическа воля. Съжалявам, че съм лош пророк, но ще става все по-зле”, бяха точните думи на анализаторът. Всички елити, без изключение, добави той.

 

Политическите партии използват неграмотните цигани като резервоар за гласове и затова нямат воля да решат проблемите, изтъква анализаторът.

 

"Това е много сериозен проблем, който българските елити използват за краткосрочни политически цели. Под краткосрочни дивиденти разбират заиграване с неграмотните цигански маси, с техните тартори и използването им за купуване на гласове", продължи проф. Иво Христов. И по този повод разказа американски виц: "Защо човек не държи в къщи крокодил като домашен любимец? Защото крокодилът не различава храната от този, който му я носи!"

 

Проф. Иво Христов коментира и ситуацията в света.

Той каза, че американският президент Тръмп изпълнява обещанията си. Америка се съсредоточава, концентрира усилия, посочи той.

 

„Тръмп е първият американски президент, който си изпълнява предизборните обещания. Каза, че ще излезе от Сирия – направи го, каза, че ще излезе от Афганистан и контингентът там най-малкото ще бъде редоциран наполовина. Каза, че САЩ ще се преориентира към Далечния изток и го прави – за добро или лошо. Каза, че ще ограничи  мигрантите и ще сложи стена. И го прави. Въпреки че според мен претърпя неуспех на междинни избори, той продължава своя курс. Зад него стоят много силни хора – от политическия и икономическия спектър. В момента Америка изхвърля излишния баласт”, посочи социологът.

 

В момента върви жестока конкуренция между САЩ и Китай и това ще засегне и Стария свят, смята той. Това ни засяга директно - ние сме на предната линия. Засяга ни по две направления - украинско-черноморското и косовското, посочи той.

"България ще се окаже между два огъня. Индиректно - трети, Турция и сирийската афера. Очевидно, че в Черно море ще се засилва напрежението, независимо дали Порошенко ще остане на власт (шансовете му са 50 на 50) или ще дойде друг като Тимошенко, който ще провежда същата политика, но по друг начин", анализира той.

 

В рамките на много по-къс период от време източният албански лимес ще стигне до Кюстендил, прогнозира социологът.

"Македония бива засмуквана буквално от албанския демографски мини-колос. Съчетано с турския колос от другата страна, познайте какво ще се случи с нас в следващите 20 години", продължи Иво Христов.

 

"България си отива. Тази история с циганските и всякакви други апокалипсиси, които сега наблюдаваме, е само външен израз на вътрешни проблеми, за които огромна част от българското население няма нито сетива, нито компетенции, няма и сила и воля да ги обърне. Децата ни са навън", смята политическият анализатор. И отсече: "Когато фактите говорят и най-отчаяните либерали трябва да замълчат!"

 

"Ние сме в активен задгробен живот в много отношения - като общество, като страна, като национална виталност, като енергия", посочи тъжно той. И каза, че във Видинско м.г. са родени, метафорично, толкова деца, колкото в три албански семейства.

 

"Преди време бе поставен въпросът, че България трябва да наваксва - със 7 -8% ръст. Кой сериозен експерт вярва в тези неща, с коя структура, с кои хора, с кои възможности ние ще направим тези неща", попита риторично той.

 

Според проф. Иво Христов не се водят сериозни експертни разговори: "То не бяха ромски включвания, то не бяха стратегии, то не бяха демографски анализи и резултатът е този, който виждаме в момента. Ние сме отново пред счупеното корито."

 

За последните години в България върви отрицателен управленски подбор. Към върховете се изтласкват все по-некомпетентни хора. Затова се движим като хамстери в затворен кръг, смята професорът.

 

"През последните 30 години в България върви отрицателна селекция на управленския персонал. Във всяко едно отношене. Има желязна логика в това на върховете на политическите елити да се изтласкват все по-неграмотни, все по-некомпетентни и все по-невиждащи дълбочината на проблемите хора. Това е само външно, обаче. Много хора си мислят, че това е основната причина. Това е резултат от цялостното състояние на системата, в която България беше вкарана преди 30 години. Не водим, защото той е политически ангажиран, разговор със залози тук и сега и за в бъдеще - какво се случи за тези 30 години, що за страна стана България, каква страна бяхме - отвъд идеологическите превзетости. И  затова ще продължаваме да се движим като хамстери в затворен кръг", бяха точните думи на професора.

 

А на въпроса дали вярва в теорията за световната конспирация или ние сами сме си виновни, отговори така: "Не! Това е комбинация от външни и вътрешни фактори. Външните фактори индуцираха вътрешни предпоставки. Но аз не виждам съпротива в България. Не виждам промислена съпротива в България – за защита на децата си, за защита на семейството, за училището, за защита на някаква що-годе базова почтеност. Какво направиха два милиона и половина българи? Просто се махнаха оттук, не дадоха битка за страната си! Това е истината. Те няма да се върнат въпреки приказките. Това е загубен капитал за страната ни!"

 

Запитан има ли в парламента воля нещо да се случи, Иво Христов каза: "Не! Има воля да издрапаме мандата - сред управляващите. Има колцина люде, които много добре си дават сметка за драматизма на ситуацията, но количеството не е качество, за съжаление. Има и едни други, които много добре знаят, че са там в качеството на количество."

 

Според него проблемът на Отечеството не е дали този парламент ще завърши мандата си. И се пошегува, че проблемит бил "защо краде той, а не аз".

 

 

 

 


От категорията

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията!

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията-1560456636.jpg

Елена не показа политическа мисъл. Тя се държеше като разследващ журналист и ни ...

14 юни 2019 | 09:52

Кеворк Кеворкян: Откраднаха Гоце от слънчасалите

-1460633929.jpg

Македонците биха обесили на площада в Скопие онзи, който каже „Майната му на ...

16 юни 2019 | 09:26

Светлана Шаренкова: За лидерството и промяната в БСП

-1532442676.jpg

Корнелия Нинова след конгреса се утвърди като национален лидер – решителен, ...

16 юни 2019 | 19:34

The Wall Street Journal: Французите прибраха жълтите жилетки

-1545487983.jpg

В събота едва 7000 демонстранти излязоха по улиците на страната

16 юни 2019 | 17:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дядо-Ми


8 ян. 2019 | 22:47И този и който и да е тип управление зависи САМО И ЕДИНСТВЕНО,от това аморфно образУвание,наречено "народ",което си мисли,че някой друг му е виновен за дереджето и не вижда това,което е под носа му вече толкова години и се нарича...самият "народ"!!! Така,този "народ" си мисли,че някой друг(политици,Брюксел,САЩ,Русия,Турция,Израел...марсианците),по цяла нощ не спи,обзет от тотално българолюбие,за да го "оправи",а той по стара ,отколешна традиция,седи на скамейката на представлението,наречено "оправяне на великия български народ",гледа,чеше се по главата и ташаците и коментира усилено "оправящите" го,че все не успяват да го оправят,мерзавците му ниедни,но той ВЯРВА,че ще се намери МИТИЧНИЯ ОПРАВЯЩ,който накрая(на безкрайния край),ще го оправи!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


8 ян. 2019 | 22:13"проблемите с ромите" алоу епицентърчето какови са тези РОМи уа, дан са ДЖИНове, а може би УИСКИ та бре ВАЩА МАМА ПОЛИТКОРЕКТНАЯ СЛИОВОБЛУДСКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


8 ян. 2019 | 20:51Професор Христов е прав. Диагнозата му за състоянието на обществото и държавата е ужасяваща, но е нещо ново и неочаквано.България с този тип управление си отива.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


8 ян. 2019 | 22:11Да, управлението остава. България загива!


Иванов


8 ян. 2019 | 19:37Това е най МЪДРИЯТ политически анализатор за мащабите на Б я, а може би и за Европа . Неговите оценки съвпадат с тези на най известните независими световни медии. Проф. Христов има десетки интервюта в Youtube, четете за да се уверите в горното. За съжаление тое е само един редови депутат, а хората у нас не искат да знаят, да четат. Затова загиваме, в тъпота , подлост и безхаберие.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


8 ян. 2019 | 19:20За да не е ужасяваща прогнозота и да не се сбъдне единственото решение са "жълтите жилетки" и на улицата а не да си пилим пръстите по клавиатурите! А стане ли тока 44 стотинки да видим шайката как сама ще допринесе за излизане на "жълтите жилетки"! те имат опит с тока! И сега днешните сценки с тока са просто прелюдия към поскъпването му но не са оценили времето много рано я почнаха и това ще даде възможност да се организираме!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


8 ян. 2019 | 18:55Абсолютно прав е професорът. По зле ще става. И не просто по зле, а много по зле. Токът за домакинствата също ще бъде ''либерализиран''. Това е задължение на местните представители на ЕС по смисъла на Третия Енергиен пакет. Цената му ще се ''конвергира'' към средноевропейската, а тя е 22 евро цента или около 44 стотинки за киловат час, т.е. 2 пъти по висока от текущите нива. Шокът ще е бърз, в рамките на няколко месеца след ''реформата''.Това което става с вече ''либерализирания'' пазар за ел.енергия е показателно за това, което очаква всички щастливи евро кокошки в региона България...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


8 ян. 2019 | 22:13Колко още по зле?!?!?!...с тъпаците на боку тъпото е очаквано.


Ilieva


8 ян. 2019 | 18:36Прогнозата е ужасяваща !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.