Той призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите

Проф. Кантарджиев: Болните от морбили у нас вече са петима

650 | 14 февр. 2019 | 09:07

В Референтната лаборатория бяха доказани три случая на деца между 1 и 2-годишна възраст с морбили. Те лежат в болницата на Гоце Делчев. Другите два случая са на деца на възраст 3-4 месеца, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болес


Пет са вече случаите на морбили в България. Това съобщи в ефира на "Здравей, България" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

„Вторият случай на 3 годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Вчера излезе резултата – положителен е . Това е детето, което е в Инфекциозна болница. Не коментирам защо не е ваксинирано. Освен това вчера в Референтната лаборатория бяха доказани три случая на деца между 1 и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев", коментира проф. Тодор Кантарджиев.

 

И трите деца са от малките населени места около град Гоце Делчев.

 

Другите два случая са на деца, които са на 3-4 месеца.

 

„Морбилито е най-опасно за най-малките преди те да бъдат ваксинирани на 13 месеца. Тези деца, които са техни братчета и сестричета имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтна лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата”, каза още

 

Той обясни, че когато майката е ваксинирана и има антитела за някоя инфекция, тя ги предава в три пъти по-голямо количество на новороденото. Това са антителата, които пазят детето през първата година на неговия живот.

 

„В момента стискаме палци тези антитела от майката да са достатъчни и децата да не се изприщят”, каза още проф. Кантарджиев.

 

Кантарджиев призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта.

 

По думите му има няколко неща, които е необходимо да се направят.

 

„Първо всички лични лекари да си направят една хубава сметка – деца, които не са ваксинирани, защото тези, които са над 1-годишна възраст трябва да са ваксинирани, веднага да бъдат ваксинирани. Второ – да се мобилизират т.нар. „здравни медиатори” – това са 150 образовани човека от ромски произход, които правят връзката между здравните и други власти и местно о население. На майките от ромски произход като се каже, че в Румъния по-миналата година имаме 60 умрели деца, които не са ваксинирани – отиват и си ваксинират децата”, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

 

Той припомни, че през 2010г. - 2011г. в България е имало множество случаи на заболели деца, въпреки огромния ресурс, който тогава е похарчила държавата.

 

„Най-опасно е за неваксинираните деца, които са по-малки от 1-годишна възраст. Опасно е за малките деца, които са неваксинирани и са над 1-годишна възраст. За възрастните не е толкова опасна тази инфекция”, кометира още проф. Кантарджиев.

 

Инкубационният период на повечето такива вирусни болести е до 3 седмици. „Не е опасно ако детето е в контакт със заразен, ваксинира се и изприщи от заболяването – не е опасно”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

 

 


От категорията

Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре! (ВИДЕО)

Снимка Кадър БТВ-1576079049.png

"Ако този нов независим прокурор, който трябва да разследва главния, ...

11 дек. 2019 | 17:37

Борисов за Радев: Защо е тази злоба? Вместо да работим за държавата, той само омраза показва (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-1576087433.jpg

"За 40 минути не е казал една дума за държавата. Левски не си е позволявал ...

11 дек. 2019 | 20:03

Данаил Кирилов: Магистратите не трябва да говорят политически

Данаил Кирилов-1557932691.jpg

Не можем чрез правна норма да дадем хапче на един или друг съдия или прокурор, ...

11 дек. 2019 | 22:17

Хасан Адемов: Сотир Цацаров е сериозен професионалист, нямаме основания да се притесняваме (ВИДЕО)

Хасан Адемов Снимка: Канал 3-1576095169.jpg

Нашата позиция за субсидиите е за публично финансиране на политическите партии, ...

11 дек. 2019 | 22:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.