Проф. Тодор Кантарджиев

Заразата е най-опасна за възрастни хора с тежки съпътстващи заболявания

Проф. Кантарджиев: Лятото няма да има коронавирус, пикът в Китай премина

78393 | 25 февр. 2020 | 19:57

Мероприятията за 3 март не са отменени засега, само тези на закрито, заяви шефът на ВМА и на кризисния щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски


"Чакаме лятото. Лятото няма да има коронавируси. Слава богу пикът в Китай премина. Истината, е че той не е чак толкова страшен, малко по-страшно е от грипа. Младите хора дори могат да не забележат, че са болни". Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, заместник-началник на създадения вчера кризисен щаб срещу разпространението на коронавируса.

Той припомни, че коронавирусът е най-опасен за възрастни хора с тежки съпътстващи заболявания.

"В момента в България няма българин, болен от коронавирус. Всички проби са отрицателни. Тримата пациенти от Пловдив, които се върнаха от Италия, и един в Габрово - всички са с отрицателни проби", заяви проф. Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Професорът призова "да не плашим хората", като призна, че за нарастването на психозата способства липсата на достатъчно информация за новия вирус.

Проф. Кантарджиев предупреди, че в момента има отделни взривове на грипове от група Б.

От своя страна генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА и началник на кризисния щаб срещу разпространението на коронавируса, заяви пред bTV, че масовите мероприятия по случай 3 март не са отменени, защото у нас още няма екстремна ситуация като в Италия.

"Отменени ще бъдат само онези мероприятия, които ще бъдат на закрито. Разбира се, ако вече възникне реална ситуация, ние ще прибегнем до мерки, които са идентични и се предприемат от всички останали страни, в които има доказани случаи на вируса", увери проф. Мутафчийски.

Той информира, че към момента у нас 10-12 души са подложени на проверка за коронавирус.

"Мога да кажа, че половината от тях не са заразени, а за останалите все още изчакваме резултатите", посочи професорът и допълни, че България разполага с над 2500 теста за коронавируса, като в скоро време се очаква да получим още 5000 бройки.
"Целта е да имаме достатъчно тестове, за да може българите да бъдат спокойни", увери той.

Проф. Мутафчийски опроверга слуховете, че нямаме термокамери.

"Навсякъде има термокамери, дори и на Терминал 1, за който прочетох, че нямало нито една термокамера. Всъщност термокамерата не се различава от обикновената, освен по това, че е малко по-издължена. Те улавят хора с повишена температура", обясни още началникът на кризисния щаб.

Всички пристигащи от Китай и Италия ще получат на летището анкетни форми, в които "да си попълнят данните, да напишат къде ще отседнат в следващите 14 дни, както и да предоставят името и телефонния номер на личния им лекар. Всеки един, за когото има съмнение, че е носител на вируса, ще бъде въведен в болница за 14 дни и там ще му бъде извършен тест", заяви той.

Професорът призова онези, които се прибират в България от Китай и Италия, да си останат вкъщи за 14 дни.

"Препоръчваме да си останат вкъщи и да ограничат всичките си контакти с близките. В случай че са на работа, съм убеден, че ще могат да постигнат договорка със своя работодател, без да е нужно издаването на болничен лист", коментира той.

"От коронавируса умират предимно възрастни хора и засега тази тенденция се запазва. Вирусът се предава по въздушно-капков път и при контакт", разясни проф. Мутафчийски.

"Все още за него няма утвърдено лечение, но се използват същите медикаменти, както при обикновения грип. Но всичко е в сферата на вероятностите и продължава да се търси лек. Основната причина за смърт е дихателна недостатъчност и пневмония - това се случва с възрастни хора и такива с хронични заболявания", посочи проф. Мутафчийски.

 


От категорията

Корнелия Нинова: Мога да допринеса за промяна в Пловдив с конкретни политики и проекти

Снимка БСП-1614408882.jpg

Нашите предложения в областта на икономиката са в помощ на малките и средни ...

27 февр. 2021 | 08:50

Лек спад на новите ковид-случаи - 1 681, рекорд на новите имунизации са 15 927

новите имунизации са 15 927 -1614381442.jpg

Активните случаи се увеличават и вече са 32 005, което е ръст с 832 спрямо ...

27 февр. 2021 | 01:16

След кафе с Борисов изгонената от Слави Росица Кирова ще води листата на ГЕРБ във Видин

След кафе с Борисов изгонената от Слави Росица Кирова ще води листата на ГЕРБ във Видин-1614416629.jpg

„Не съжалявам за кафето с Борисов. Всъщност аз го помолих, за да се уговорим за ...

27 февр. 2021 | 11:03

Андрей Райчев: Предстои да видим много силно ДПС на тези избори

Андрей Райчев: Предстои да видим много силно ДПС на тези избори-1614416167.jpg

"ГЕРБ е лидерски проект и докато на терена няма алтернативен лидер, няма ...

27 февр. 2021 | 10:55