Проф. Михаил Константинов

Темата за интеграцията на Западните Балкани се оказа много подходяща и навременна, заяви той

Проф. Михаил Константинов за председателството: Пиша му петица, поздравления!

4792 | 3 юли 2018 | 18:05

Правилно е, че българското общество протестира, правилно е, че хората не остават нещата да затихнат и си гонят правата, категоричен е анализаторът


Проф. Михаил Константинов в интервю за обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Европредседателството на България свърши. Каква е равносметката за него? Следва анализът на проф. Михаил Константинов. Проф. Константинов, в сравнение с Естония, Малта и Словакия, които бяха преди нас, как се справихме?

Михаил Константинов: Аз не съм запознат в детайли с тяхното председателство. Мога да говоря за нашето. Нашето е определено положително. Има и малък недостатък, но за него – по-късно. Да започнем с плюсовете. Първо, няма нито един голям фал. Това не е малко, защото много хора предричаха преди председателството, че ще се издъним, едва ли не ще прокапе НДК, ще падат плочки върху главите на европейците и т.н. Нищо такова не стана. Изключително добре се справихме. И това личи по липсата на всякакви скандали и разправии. Справиха се добре и службите по сигурността, и по обслужването, и по поддръжката. Изобщо фактът, че нищо не се чу за технически проблеми, показа, колко добре сме ги решили. Това първото. Второ, темата която се избра като лайтмотив, а именно интеграцията на Западните Балкани, се оказа много подходяща и навременна, въпреки че до окончателни решения и споразумения не се стигна, въпросът е повдигнат и рано или късно ще бъде решен. И на този фон все пак успехът – договорът с Македония, който беше подписан и който е част от този процес. Така че – едно изцяло положително председателство. И сега вече шеговитият недостатък. Вие знаете там онзи дребен скандал за младежите, които се бяха изпонапили и съответно западняците останаха потресени от количеството алкохол, който се пие в България и пак така, продължавайки да се шегуваме, те се оказаха малко джендъри в това отношение и така се ужасиха от това, че примерно човек може да пие концентрат. Е пием, пием малко. Това да ни е кусурът. Така че приключи се с тази смехотворна история, смятам че успехът е положителен. И освен това нека да чуем какво казват другите. Защото ние обичаме много да видим „западът така, западът онака“. Няма нито една съществена критична бележка. Нещо повече, западните ни европейски партньори казват, че председателството е определен успех. И аз искам да поздравя всички българи с това. Това е факт. Аз също смятам, че това председателство беше успешно.

Водещ: Проф. Константинов, какви дивиденти ни донесе европредседателството?

Михаил Константинов: Трудно е да се говори за кой знае какви трайни дивиденти. Бяхме поставени в европейския дневен ред, убедихме своите партньори, че сме сериозна държава и можем да се държим адекватно. И даже бих казал, че българската позиция по много въпроси е много по-точна от европейската, която в момента е хаотична и предизвиква недоумение и критики. За голямо съжаление след 2015 г. поведението на Германия, германското политическо ръководство е най-малкото странно. Плодовете от това неадекватно ръководство ги виждаме в момента: цялата мигрантска криза, която впрочем продължава. В същото време България от 2015 г. и от по-рано, предлага верни и точни решения, до които Западът едва сега достига. Да започнем само с това – затваряне на външните граници, запечатване на външните граници на Европа. Не може някой да пресича границите в нарушение на закона. Това е, което е най-страшното, което се случва. Тук не става въпрос дали приемаме мигранти, дали приемаме бежанци и т.н. Който иска помощ и подслон от Европа да спазва законите, както ние винаги сме ги спазвали. Когато беше комунизмът тук и българите се опитваха да напуснат България, много от тях нелегално, на Запад попадаха в лагери, стояха по 6 до 12 месеца там. Техните случаи се проучваха, в много случаи това бяха български специалисти, които отиваха да работят и оставаха да живеят на Запад, спазвайки всички правила за имиграцията. В момента Западна Европа е един разграден двор. Някакви десетки, стотици, даже хиляди хора, без документи, с криминално минало, някои с терористично минало, се разхождат из Европа и направо европейците са се побъркали от тази работа. Виждате, че традиционно добрите чувства на гостоприемство и на съчувствие се изчерпаха на запад. Защото хората, които дойдоха тук, изобщо не оценяват гостоприемството. Въпреки че между впрочем според мюсюлманския етикет гостоприемството е нещо много важно и с него не трябва да се прекалява. Ще ви дам един пример. Пустинните племена, бедуини и други знаят, че ако пристигне сам, дори враг някакъв, те го приемат и три дни го хранят. На четвъртия ден той трябва да си отиде. Ако не си отиде, му се случва случката. Има много неща написани по този въпрос. Гостоприемство – да, помощ на човека – да, но не и да прекалява с гостоприемството. Ако въпросният гостенин е тръгнал да посяга на стопанката, моментално му откъсват главата. Докато тук нашествениците си позволяват да посягат на белите жени в Европа. Това е нещо абсолютно недопустимо, а нищо не им се случва. Надявам се да им се случи вече, защото това безобразие в Кьолн, когато изнасилиха 1000 жени, според моите критерии за изнасилване, това е изнасилване, и какво стана? Свободната западна преса мълча 10 дни, което е също феноменално безобразие. Европа се събужда, но малко късно. Това е, което имам да кажа.

Водещ: Успяхме ли като председател да отиграем темите на деня в ЕС? Да съумеем да ги менажираме?

Михаил Константинов: Да, определено успяхме, защото това, което току-що казах, е именно, че Европа постепенно прие идеите на българското правителство от 2015 г., което то последователно излага и през останалите години. Това хич не е малко. Така, разбира се, никой не ни призна приоритета, то не е и нужно. Тук не е важно, кой го е измислил това, важно е да се свърши работата. Да, България се представи добре, да, всички европейски ръководители се отнасят абсолютно единодушно към това, което се случи. Те одобряват нашето председателство и смятат, че България се представи добре. Сега друг е въпросът, как се справяме на вътрешния фронт, но това е тема на друг разговор.

Водещ: Доказа ли България, че може да ѝ се вярва?

Михаил Константинов: До този момент нямаме никакво доказателство за обратното. Т.е. трябва да приемем, че на България действително може и трябва да се вярва. И това стана между впрочем. Европейците в момента се радват, че има страни като България, където има стабилност и където, като се каже нещо, то се прави.

Водещ: Проф. Константинов, защо премиерът Борисов и правителството превърнаха председателството в сърцевината на управлението си през тези 6 месеца?

Михаил Константинов: Това, първо, се случва за първи път на България и е много важно, тъй като знаете, че и България, и Румъния, и други държави бяха подложени на критики за начина, по който прилагат закона, за нивото на престъпност, за корупцията и т.н. Т.е. България беше представяна в негативна светлина много дълго. Сега за тези 6 месеца, не че сме счупили тенденцията, но поне показахме, че има и друга България. И аз се надявам това да продължи. В този смисъл беше много правилно, че беше поставено в центъра това председателство, защото то трябваше да покаже и на българите, и на западняците, че ние можем да си гледаме работата и на нас може да се разчита.

Водещ: Какъв ще бъде политическият развой вътре в страната след председателството? Не бяха ли неглижирани вътрешнополитическите проблеми за сметка на европейските?

Михаил Константинов: Кой знае какви неща в България не са се случили. Има един, разбира се, обществен протест, който е почти постоянен и който би трябвало да бъде приветстван, защото българските власти, както и всички власти действат тогава, когато бъдат подложени на натиск. Само ще добавя приказката „става тази работа“. Виждате, и превозвачите, и майките на деца с увреждания, всички тези групи хора в крайна сметка ще постигнат част от своите цели в резултат на натиск. Но така е и на Запад. И ако мислите, че западните общества са си извоювали правата по мирен и кротък начин – не, не е вярно. Преди да кажем близо век, за да извоюват тези права, които днес имат западняците, се е ляла кръв. Така се постигат правата, с борба. Никой не дава „кокала“. Звучи много грубо това изказване, но правилно е, че българското общество протестира, правилно е, че хората не остават нещата да затихнат и си гонят правата. Аз смятам, че така трябва да бъде.

Водещ: Очаквате ли сгъстяване на политическото напрежение като свърши председателството?

Михаил Константинов: Винаги може да стане някаква издънка и от нищо нещо да стане – това да, възможно е. Но виждаме и тези вотове, които опозицията повдига периодично, че се оказаха ялови, което е тъжно, защото една здрава държава има нужда от здрава опозиция. За съжаление българската опозиция в момента не се държи адекватно. Този вот беше изключително лошо подготвен. То се каза и от представители на БСП, много от тях са силно критични към начина, по който стана този вот. Да се надяваме, че българската опозиция ще се държи по-адекватно и ще пробие с теми, които са наистина важни. И най-важното ще си отстоява по достоен и аргументиран начин, не както досега. До края на тази година впрочем не очаквам нищо фатално да се случи, освен ако, разбира се, не се влоши рязко така нареченото международното положение, а там шансовете са високи. Много разчитам аз лично на това, което ще се случи в момента на 16 юли, знаете че е срещата тогава между Тръмп и Путин и тя дано да бъде в традициите на едни други срещи, когато пак двама президенти – Рейгън и Горбачов решиха много важни въпроси. Сега може би чак такива фундаментални решения няма да се вземат, защото няма съответна подготовка. Но поне могат като хора да се разберат, какво ще правят в Сирия, какво ще правят в Корея, какво ще правят помежду си. Така че целият свят очаква с нетърпение тази среща.

Водещ: Каква оценка по шестобалната система давате на Българското европредседателство?

Михаил Константинов: Аз съм преподавател, както знаете.

Водещ: Да, затова ви задавам този въпрос.

Михаил Константинов: Отлична бележка аз пиша на Господ Бог. Обикновено пет пиша на себе си. В случая си позволявам да пиша пет и на Българското председателство. Във всеки случай оценката е много добра. Така 4.50 или 5 в крайна сметка се записва в книжките – 5, смятам че тя е обективната оценка. Отново ще повторя – отлични действия може да има само Всевишният. Ние сме грешни хора, за нас оценка 4 или 5 е всъщност отлична. Да, българското правителство заслужава пет.

Цоня Събчева

 


От категорията

Първан Симеонов: Разберете, България се разпада

-1534313702.jpg

Ако България продължи да се развива така, скоро интелигентното младо поколение ...

8 ноем. 2018 | 13:54

Да поискаш имунитета на Елена Йончева в този момент, е повече от рисков ход!

Да поискаш имунитета на Елена Йончева в този момент, е повече от рисков ход!-1541702242.jpg

нес колко граждани на ЕС ще повярват, че поисканият имунитет на Елена Йончева ...

8 ноем. 2018 | 20:35

Първан Симеонов: ГЕРБ може да пусне нов играч, който после да стане патерица

-1512500011.png

Бойко Борисов ще търси инерция от евровота, за да слее местните избори с ...

12 ноем. 2018 | 17:49

Зорница Илиева: За Димчо Дебелянов и Първата световна

-1537883568.jpg

Дали в Париж геополитическите играчи ще се сетят за значението на слова като ...

12 ноем. 2018 | 16:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


4 юли 2018 | 08:38Професоре, дали и със студентите сте толкова " дашен" в оценките си, както с тази за европредседателството на правителството на ГЕРБ. За него оценка се дава поне след 6 месеца, когато се разбере дали каузата, по която то е работило, е печеливша или мимолетна. Струва ми се, че премиерът играеше ролята на поне половината министри и тичаше по балканските и европейските столици , иззел функциите на МВнР, МРРБ, на вицепремиерите и т.н. Сигурно е, че шестте държави ще влезат в НАТО и ще се окичат с военни бази, но за ЕС това не е така. А премиер пожарникар да бъде в толкова роли не би било полезно за България.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


3 юли 2018 | 22:55Платиха ли ти?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


3 юли 2018 | 21:26Ех, професоре, никога не е късно човек да стане за резил!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


3 юли 2018 | 20:06И ти си на хапчета. Все едни и същи облъчени ви дават. Аман


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Обонго


3 юли 2018 | 18:56наври си я в газът тази петица , изплющял дъртак


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.