Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините

Проф. Мира Кожухарова: Възможно е да се стигне до тотален локдаун

4480 | 1 ноем. 2021 | 08:07

Всичко спира, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда, каза съветникът на здравния министър


Възможно е да се стигне до тотален локдаун. Всичко спира, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда. Интервалът между 6000 и 8000 болнични легла заети за не интензивно болни е приемлив. Повече от тази граница вероятно нашата система не може да приеме, защото няма толкова персонал. Не става дума за легла, а за персонал. Това каза пред БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ зеленият сертификат е въведен навреме.

 

"С въвеждането на зеления сертификат се цели ограничаване на циркулацията на вируса към момента. Тази вълна сега е най-високата от всички наблюдавани в България. В същото време много малко хора са ваксинирани. Затова правим така, че контактите между тези хора, да са по-малко. Затова се правят и толкова антигенни тестове", заяви проф. Мира Кожухарова.


Много често започвам да чувам напоследък - как може да се въвежда зелен сертификат в България, след като има 20% ваксинирани. Това обаче, противоречи на логиката, защото така излиза, че в тази ситуация няма нужда да правим ограничения и да взимаме мерки, и трябва да оставим вируса, който така и така ще се разпространява, добави специалистът по епидемиология и обществено здраве.

"Безспорно, въвеждането на зелен сертификат, не от септември, а сега, доведе до ваксиниране на повече хора, увеличи се и интереса към ваксините, поне такива са моите наблюдения. Ваксините не са икони и няма нужда да вярваме в тях, но че трябва да се ваксинират хората - трябва, категорично!

Локдаун какво е? Ако се заключиш за 2-3 седмици, няма да се заразиш. Но после пак влизаш в обществото, нали? Това не разрешава проблема. И това не е последната вълна. Ако беше, щеше да е добре, но не е така.

Всъщност локдаун вече е въведен. Ако прочетете заповедта на министъра, това става ясно. Надявам се да не се случи пълен локдаун, защото тогава няма да има значение дали имаш или не зелен сертификат, и дали си, или не си ваксиниран.

По отношение на сертификатите, издадени на основата на установени антитела, проф. Кожухарова коментира така: "Европейската комисия не признава сертификати, базирани на антитела. Това означава, че хората ще престанат да се тестват, а вируса ще си се разпространява по естествен път, а ние ще платим с жертвите, които ще донесе".

Да, ваксините може да доведат до нежелани реакции, както и всяко друго лекарство. Милиарди вече се ваксинираха по целия свят. Нека не се сравняваме със страните, които са с висок процент ваксинирани и там това не е било принудително действие.

 

Тя подчерта, че проблемът може да бъде разрешен единствено на база на ваксинация, защото това не е последната вълна.

"Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинален обхват", каза още проф. Мира Кожухарова.


От категорията

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат-1642575800.jpg

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията

-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Европедупати скептични към резултатите от визитата на Петков в Скопие

Трябва да има заложени гаранции за правата на българите в западната ни съседка, смята Илхан Кючюк.-1642576553.jpg

Те не смятат за пробив изпращането на вербалната нота до ООН, с която западната ...

19 ян. 2022 | 09:13

Акад. Николай Денков: Доц. Мангъров отдавна трябваше да бъде изключен от БЛС

-1635230599.png

Здравните мерки се вземат от здравното министерство. Ако то реши, че трябва да ...

19 ян. 2022 | 08:44