Проф. Мухамет Хамити

По-полезно за стабилността на следващата власт е да има албанско мнозинство в управлението

Проф. Мухамет Хамити: Косово все още е далеч от съставяне на правителство

1500 | 16 ноем. 2019 | 11:36

Създаването на балкански „мини-Шенген” е инициатива, която Косово не трябва да приема изобщо. Изглежда като опит за съживяване на идеята за Югославия, сега (парадоксално!) и с Албания в нея


Интервю на д-р Антон Панчев за Епицентър.бг

Мухамет Хамити е професор по английски език и литература в Прищинския университет, Република Косово. В периода 2002-2006 г. е бил говорител и политически съветник на президента Ибрахим Ругова, а 2008-2012 г. е първият посланик на Косово във Великобритания.

На 6 октомври в Република Косово се проведоха предсрочни парламентарни избори, но официалните резултати все още не са обявени. Двете основни опозиционни партии, Движението за Самоопределение и Демократичният съюз на Косово, които получиха най-много гласове на изборите, продължават да водят трудни преговори за съставяне на следващото правителство на страната.

- Уважаеми проф. Хамити, обявяването на официалните резултати от парламентарните избори в Косово закъснява. Решението на Избирателния панел за жалби и искания от 11 ноември може би промени по драматичен начин състава на следващата легислатура. Ще премине ли избирателния праг коалицията Социалдемократическа инициатива – Съюз за ново Косово – Партията на справедливостта?

- С решението на Избирателния панел вярвам, че тази коалиция изглежда ще премине прага от 5%, което ще ѝ осигури 6 места в парламента. Движението за Самоопределение, което спечели най-големия процент от албанските гласове, малко повече от Демократичния съюз на Косово (ДСК), подаде жалба във Върховния съд на Косово спрямо решението на Избирателния панел за изключване на над 3000 бюлетини, които дойдоха по нелегален начин от Сърбия. Бюлетини, които, когато бяха преброени, излязоха почти 100% за „Сръбската листа” - сръбската политическа формация в Косово, която функционира под патронажа на правителството на Сърбия.

 

Тримата кандидати на Движението за Самоопределение, които ще останат извън парламента, подадоха жалба, искайки включването на тези гласове от Сърбия. Това го правят за своя полза от Движението за Самоопределение, а не от „Сръбската листа”, която в действителност не губи нищо – тя получава 10 места при всеки вариант. Да видим какво ще реши Върховният съд, който има срок от 72 часа, които започнаха да текат от 12 ноември, за да вземе решение. Ако Върховният съд приеме тези бюлетини, вкарани контрабандно от Сърбия, се страхувам, че ще се създаде един опасен политико-юридически прецедент. Правителството на Сърбия и неговите слуги от „Сръбската листа” на следващите избори ще могат да изпратят десетки хиляди такива манипулирани „гласове” в Косово.

- Евентуалното влизане на тази коалиция в парламента ще повлияе ли на преговорите между ДСК и Самоопределение? И трябва ли да се разшири бъдещата управленска коалиция, тъй като в тази ситуация ДСК и „Самоопределение” не биха имали 61 депутати?

- Непременно ще повлияе. „Самоопределение” – ДСК могат да решат да я включат в правителството (за да съберат 63 от 120 депутати в парламента), или да направят коалиция с представителите на сръбското и другите малцинства, които общо имат 20 запазени места в парламента. На мен ми се струва по-полезно за легитимността и особено за стабилността на следващото правителство да има едно албанско мнозинство в управлението.

 

С Конституцията малцинствата и така имат своето гарантирано представителство в правителството. Косово ще се сблъска с големи предизвикателства. Първото е възстановяването на Косово във всички области, защото Косово е лошо управлявано през последните години от тези, които сега ще останат в опозиция. Второто е диалогът със Сърбия за нормализиране, окончателно разрешаване, което трябва да се случи с взаимното признаване на Косово и Сърбия.

- Преговарящите екипи на партиите, победителки на изборите, сближиха своите програми. Само постът на президента ли ги разделя все още?

- Не зная много детайли за това, но доколкото е обявено публично от двете партии, те са сближили позициите си по основните програмни точки. И постът на президента е от значение. Ако няма съгласие по принцип отсега, може да се случи след година и половина правителството на „Самоопределение” – ДСК и останалите партии, да падне, ако не се избере президент в парламента през пролетта на 2021 година.

- Договорено ли е разделянето на министерствата между бъдещите коалиционни партньори?

- Все още не, изглежда. Вероятно неяснотите около окончателните резултати (дали коалицията Социалдемократическата инициатива – Съюзът за ново Косово – Партията на справедливостта – б.пр.) прави такова споразумение още по-трудно сега. Споменати са предпочитанията на Движението за Самоопределение за определени ресори (които се свързват особено с върховенството на закона), но ДСК публично мълчи относно това. Лидерите на двете партии, Албин Курти и Иса Мустафа, вероятно, ще направят това разделяне, което трябва да осигури властово равновесие в правителството между Движението за Самоопределение и Демократичния съюз на Косово, на първо място.

- Според Вас, задължително ли е включването на „Сръбската листа” в правителството или Конституцията и законите позволяват и други варианти за участието на сръбски политици във властта?

- Познавачи на Пакета на Ахтисаари и на Конституцията на Косово, юристи, казват че „Сръбската листа” ще трябва да се включи в правителството. Лидерът на Движението за Самоопределение първоначално беше по-рязък в противопоставянето си на тази идея. Изглежда, че междувременно е смекчил думите си.

- И един въпрос от регионалната политика – как оценявате инициативата за балканския „мини-Шенген”? Уврежда ли интересите на Косово този междудържавен формат?

- Това е инициатива, която Косово в настоящето си положение, непризнато от Сърбия, не трябва да приема изобщо. Изглежда като опит за съживяване на идеята за Югославия, сега (парадоксално!) и с Албания в нея. Чудя се защо министър-председателят на Албания Еди Рама подкрепя тази идея, която, доколкото изглежда, е изгодна най-вече на Сърбия. Но не вярвам, че ще се реализира.От категорията

Защо сега се появи списъкът на Бобокови. Кой кой е?

Защо сега се появи списъкът на Бобокови-1590905420.jpg

Доказани доходи, западни партньори, източни пазари – Бобокови не са били за ...

31 май 2020 | 09:05

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Георги Йорданов: Акад. Лихачов за Кирил и Методий, 24 май и България като „Държава на духа“

Георги Йорданов-1544457900.jpg

Думите на световноизвестния учен „Обичам България – и древната, и съвременната, ...

31 май 2020 | 17:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.