Никой не може да спре времето, но може да го изпревари, казва проф. Михайлов

Никой не може да спре времето, но може да го изпревари

Проф. Николай Михайлов стана Доктор хонорис кауза на Тракийския университет

7733 | 21 окт. 2020 | 20:43

„Човекът е незавършен, не несъвършен. Един от най-важните житейски уроци е да оставим сърцето да говори, да мечтаем дръзко и мъдро…Важна е не скоростта, а пътят, който избираме, за да стигнем до целта.“

Никой не може да спре времето, но може да го изпревари, казва проф. Михайлов -1603302403.jpgВажна е не скоростта, а пътят, който избираме, за да стигнем до целта.“ -1603302749.jpgПроф. Николай Михайлов стана Доктор хонорис кауза на Тракийския университет-1603302306.jpgПроф. Николай Михайлов стана Доктор хонорис кауза на Тракийския университет-1603302303.jpg

Човекът е незавършен, не несъвършен. Един от най-важните житейски уроци е да оставим сърцето да говори, да мечтаем дръзко и мъдро…Важна е не скоростта, а пътят, който избираме, за да стигнем до целта.“

Това записа в Почетната книга на Тракийския университет проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов, след като бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза за дългогодишно сътрудничество и значителен принос към подобряването на инфраструктурата на Тракийски университет – Стара Загора.

Проф. Михайлов беше избран по предложение на ректора доц. д-р Добри Ярков, с пълно единодушие от членовете на Академичния съвет.

На церемонията му бяха връчени диплома, медал, плакет, тога и церемониална шапка.

 

"Никой не може да спре времето, но може да го изпревари", е девизът на проф. Михайлов още от 1996 година.

 

Николай Михайлов започва да учи в Строителния техникум в Стара Загора. Продължава  в Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Пътно строителство”. След това  пак в УАСГ  специализира „Проектиране и строителство на летища и автомагистрали”.

През 1991 г. защитава научната степен – доктор на техническите науки. Дисертацията му е на тема „Икономическа ефективност на капиталните вложения в пътното строителство”.

През 1993 г. завършва  Икономическия университет във Варна,  специалност „Мениджмънт и стопански бизнес”. Допълнително специализира „Бизнес и управление на стопанския процес” в Австрийската стопанска камара. През 2001 г.  придобива научна степен доцент в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

 

Професионалната му биография започва в системата на Главно управление на пътищата, като е ръководител на конструкторския отдел, след това и главен инженер в „Пътно управление” – Стара Загора. В периода 1993–2002 г. е изпълнителен директор в „Пи Ес Ай” – Стара Загора.

В същия период поема ръководството и на „ПСК ТРЕЙС” АД в качеството на Председател на Съвета на директорите. Той е един един от учредителите на Приватизационен фонд „Пътища” АД, който е преобразуван в „Холдингово дружество Пътища” АД.

През 1998 г. е избран за председател на Надзорния съвет на Холдинга и заема този пост до 2002 г. От 2003 г. до сега е председател на Съвета на директорите на „Трейс Груп Холд“ АД. Член е на ръководството на Камарата на строителите в България, на ръководството на Българската браншова камара „Пътища”, както и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и на Българската търговско-промишлена палата.

 

Членува в няколко обществени организации като една от тях е Международната информационна академия  на ООН, която през април 2000 г. му присъжда званието академик.

 

Преподавател е в катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища”. Води лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

През 2012 г. оглавява катедрата. Основна цел на мандата му е повишаване на нивото на преподаване и ориентиране на учебния план към съвременните  методи и технологии в строителството, проектирането и управлението на пътната инфраструктура, като част от националното богатство.

 

Сред гостите на новия Доктор Хонорис Кауза Николай Михайлов бяха областният управител на Стара Загора Гергана Микова, заместник – кметът на община Стара Загора инж. Янчо Калоянов, проф. Марин Добрев – директор на Градската художествена галерия, доц. д-р Алексей Стоев – директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, общински съветници, културни дейци, бизнес-партньори, журналисти и семейството му.

 

Проф. Михайлов е събрал трите важни неща в едно: наука, образование, бизнес, подчерта ректорът на ТУ доц. Ярков при представянето на госта. 

 

Темата на лекцията, която инж. Михайлов изнесе, бе „Управление на корпоративни системи“.

 

"В днешното поколение се осъществяват епохални промени. Коронавирусът ни показа, колко крехък е нашият свят. Необходимо е да се излекуваме от нашите страхове, за да продължим напред. Ако искаме да имаме бъдеще, трябва да поспрем, да усетим себе си и да се променим. Мисловно да се адаптираме към промените. За всяко нещо, което поискаш, трябва да си готов да дадеш", подчерта в лекция та си проф. Михайлов.

Той изведе принципите на корпоративното управление:

- автентичност,

- иновативност,

- кураж,

- етичност.

И защити тезата, че на лидера е отредено да дава, че целите в живота трябва да са знание, мъдрост, любов, истина.

А четирите крака на знанието според проф. Михайлов са:

- занаят,

- правно знание,

- икономическо знание,

- психология на групата.

 

Лекцията на проф. Михайлов бе изслушана с изключителен интерес и дълго коментирана от гостите му след това.

 

 


От категорията

Щабът: Затваряме ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти, МОЛ-ове (ВИДЕО)

-1605773533.png

Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. ...

23 ноем. 2020 | 17:07

Борисов e против ново пълно затваряне на страната: С мерките не бива да се прекалява! (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1606140469.jpg

Много от колегите започнаха с локдауна веднага... Може да си го позволяваме ...

23 ноем. 2020 | 16:06

Д-р Александър Симидчиев: И болните са много, и здравната система изнемогва (ВИДЕО)

Д-р Александър Симидчиев Кадър: бТВ-1606151230.jpg

Стигнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, не трябваше ...

23 ноем. 2020 | 19:06

COVID-19 и в Центъра за лица с деменция в Ловеч

-1540880233.jpg

Нараства и броят на починалите. За денонощието битката с коронавируса са ...

23 ноем. 2020 | 19:03