Проф. Николай Овчаров

В него категорично се твърди, че Самуил и наследниците му са български царе

Проф. Николай Овчаров: Ахилесовата пета на македонизма е Битолският надпис

7277 | 28 февр. 2019 | 17:06

Българските учени от смесената комисия трябва много да внимават, за да не допуснат грешки при работата си, твърди археологът


Археологът проф. Николай Овчаров в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с представена от него пресконференция на тема "Подводните камъни" за постигането на желаното споразумение между България и Република Северна Македония по въпроса за общата история" .

Фокус: Проф. Овчаров, на 27 февруари представихте пресконференция тема "Подводните камъни" за постигането на желаното споразумение между България и Република Северна Македония по въпроса за общата история". Каква беше целта на тази среща?

Николай Овчаров: Първо искам да кажа, че това, което ме провокира да дам тази пресконференция бяха две неща. Едното беше проведената на 19 и 20 февруари среща в Скопие на българо-македонската комисия, от която излязоха много откъслечни данни, че се е взело решение за общо честване на св. Климент Охридски, св. Наум и цар Самуил. Другото нещо, буквално в последния ден, беше смъртта на Краси Узунов, чиято кауза беше именно Македония и запазването на българщината в сегашната Северна Македония. За мен най-правилното име беше Вардарска Македония, но това е един друг въпрос. Кончината на Краси е нещото, което допълнително ме стимулира за пресконференцията.

Първо искам да кажа, че аз съм запознат с археологическите проучвания на Перперикон, Татул, Преслав, Уворич, но всъщност едно десетилетие от моя живот премина в проучванията на Вардарска Македония. Голямата ми дисертация за доктор на историческите науките е за Вардарска Македония през ХIV век. Това са 13 експедиции в много тежки времена, сега е много лесно да се отиде. Тези мои проучвания започнаха преди падането на Тодор Живков от власт и в най-тежкото време на разпад на Югославия аз трябваше да проучвам Вардарска Македония, да обикалям, благодарение на мои много добри приятели, и да откривам паметници, които хвърлят светлина върху много исторически въпроси, между които и произходът на македонците – те българи ли са или не са. Това излезе и в книги, т.е имам основание да говоря по темата, ми се струва. Конкретното обаче е, че искам да предпазя комисията от възможности, които мисля, че може да се случат, при които българската страна да допусне грешки в тази насока.

Фокус: При кои събития според Вас биха се допуснали тези грешки?

Николай Овчаров: Нещата са много, но аз извадих няколко конкретни проблема. Разбира се, говоря за Средновековието, където е моята област, не за по-новата история. Става дума преди всичко за нещо, което се просмуква. Не е казано, че македонската комисия е склонна да приеме, че по времето на цар Самуил през Х-ХI век става дума за българска държава, и че цар Самуил е български цар. Това дали е вярно или не, защото това официално не е обявено, но такива неща се появиха донякъде. Точно тук аз алармирах за ситуацията, която е позната от преди 20 години.

Преди 20 години излезе книгата на един македонски историк – Милан Бошковски „Македония през ХI-ХII век“ се правеха всякакви опити да могат да се премахнат от историческото разглеждане такива факти, които говорят директно за българщината през това време. Трябва да кажа, че византийските хронисти никога не говорят нито за македонци, нито за нещо друго, те говорят за българите и българското царство. Трите грамоти на император Василий II, които излизат след 1018 г., след падането на България под византийска власт, навсякъде говорят за преразпределението на българските области, за създаването на Българската Охридска архиепископия и т.н.

Но, ако тези неща могат да се поставят под някакво съмнения, най-главното нещо, нарекох го даже ахилесовата пета на македонизма, това е Битолският надпис. Той беше открит в Битоля преди много години, дълго време го криеха, после го изложиха и се започна цяла кампания да се обясни какво означават няколко думи в него. Надписът е от 1015-1016 година, има някои дребни спорове една година назад -напред, но това не е толкова важно.

Той е направен от преките наследници на цар Самуил след неговата смърт. В него три пъти се споменава за българи, и то по един много интересен и характерен начин. Преди всичко в него става дума за св. Йоан, самодържец български, откъдето е възприет от всички учени в света, почти няма такива, които да го отричат, че това е Иван Владислав, племенникът на цар Самуил. Нататък се казва, че той е родом от България, че е българин. Още един път се споменава, че той изгражда крепостта Битоля, за да брани българите. На пръв поглед това не може да бъде поставяно под съмнение.

В книгата Бошковски, в една бележка под линия, дълга около 5 страници, заявява, грубо представено, следното: „Ние сме си македонци, бунтът от 969 г. на комит Никола е срещу българската власт, за създаването на македонска държава, но защото никой в тогавашния свят не е знаел, затова, че има Македония, и така цар Самуил възприема титлата български цар, за да може по този начин македонците да се легитимират пред света. Т.е., те са си македонци, но за да се легитимират пред света, приемат понятието „българи“.

Аз дадох много груб пример, но това е все едно да каже, че Тереза Мей днес, за да може да води по-добре преговорите за Брекзит да каже, ще се наричаме известно време французи, за да се легитимирам пред света. Това е безумно нещо. В интерес на истината в последно време македонските историци поомекотиха тази тема, но пак се поставя въпросът така: Етнически ли е терминът или политически? Ако приемат да се каже, че е политически, какво означава да кажеш, че политически си българин. Ето това беше едно от нещата, които поставих на срещата.

Вторият въпрос беше за Второто българско царство, периодът от ХIV-ХV век. Там има доста спорни моменти. Аз винаги съм казвал и съм се противопоставял на някои крайни тенденции в българската историческа наука, които казват, „Македония винаги е била българска“, което не е вярно. През първата половина на ХIII век по времето на цар Калоян и Иван Асен II, това е българска област и никой не го отрича, включително и македонистите.

По това време присъства и още един цар, който днес е малко позабравен, това е цар Константин Тих Асен, които управлява от 1257-1277 г. Той по произход е от Вардарска Македония, знае се, че неговият баща е болярин и една от задачите му, когато идва на власт, е била да отвоюва Вардарска Македония - своята родна земя. И в една от малкото запазени грамоти от този период е за този цар. След като отвоюва земята, той дарява един скопски манастир и земи в цяла Вардарска Македония.

Много е интересен начинът, по който започва грамотата: Той е отишъл в долната земя и е направил тези дарения. Забележете, имало е долна земя, значи е имало и горна. В средновековната българска топонимия така се е разгъвала територията. Горните земи са били на север от Дунав, а долните земи - Македония, надолу. Поне така са си го представяли българските царе от българското царство. В края на ХIII век, за съжаление след татарските нашествия и пропадането на българската държава, тази област влиза в границите на Византия и целия ХIV век тя е под византийска власт. Въпреки че България губи тези територии, съществуват един надписи от времето на Василий II, на които на гръцки език пише - Никола, архиепископ на България и Константин, архиепископ на България. Това са архиепископи на цялата България.

 


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59