Докладите на ДАНС са формални и чиновнически написани, подчертава експертът по сигурност

Проф. Николай Радулов: Има опасност специалните служби да се капсулират

3773 | 2 авг. 2018 | 15:15

Гражданите знаят, че са дали 100 милиона за службите, без да знаят за какво са ги дали, защото в отчетите липсва конкретика, категоричен е бившият секретар на МВР


Има опасност специалните служби да се капсулират и да са неконтролируеми.

Тази теза разви в интервю за БНР проф. Николай Радулов, преподавател в НБУ, бивш секретар на МВР.

 

"Докладите за дейността на ДАНС за 2016-а и 2017 година са еднотипни, стават все по-формални, чиновнически написани, голяма част от отразените неща в тях се повтарят. Като ги прочетеш, оставаш с впечатлението, че този доклад може да означава, че ДАНС се справя перфектно с работата си, а може и да значи, че нищо не се върши, т.е. докладите са много безлични", каза за предаването „12+4“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

„И в двата доклада е обяснено, че ДАНС се контролира перфектно от структурите на НС, което не е вярно, защото многократно имаме изявления в публичното пространство, че докладите са без конкретика. Най-човешки написаният и даващ най-много информация доклад е първият за дейността на ДАНС през 2015 година. Доста по-информативен. Това е доклад, който отговаря на целите на писането на тези доклади. Той не е просто отчетен материал, а начин да бъдат контролирани специалните служби“, коментира експертът.

Проф. Радулов обясни, че в повечето случаи в методическите указания на докладите е описано, че липсата на конкретика в докладите е, защото информацията е класифицирана или е държавна тайна, а това от своя страна води до капсулация на специалните служби, което им позволява да останат неконтролируеми.

„Всъщност се обяснява защо този доклад е толкова постен, но не се обяснява защо е необходим. Гражданите знаят, че са дали 100 милиона, без да знаят за какво са ги дали. В докладите, например, има четири случая на доловена шпионска дейност или дейност в полза на чужди разузнавания, на хората им е забранено да влизат в държавата, изведени са от страната – тогава защо не са съобщени имената, като очевидно няма последващи следствени или процесуални действия. Чуждите специални служби, чиито членове и агенти са тези хора, много добре ги знаят кои са. Всъщност от кого крием тази информация – от работодателя си, от българския народ. Нищо тайно няма в това. Този подход обаче е много показателен за опасността отново, както преди 1989 година, специалните служби да се капсулират и обвият в една тайнственост, която им позволява да останат напълно неконтролируеми“, подчертава проф. Николай Радулов.

 


От категорията

Валерия Велева: Сложната дилема на Борисов за властта. С патриотите - зле! А без тях?

-1495117440.jpg

Едно обаче е ясно - повече така управлението на държавата не може да ...

16 авг. 2018 | 18:46

Кеворк Кеворкян: Хиени фалшифицират и народа

-1460718675.jpg

Все плещят за „фалшивите новини“, все се зверят в тях – това е новата ...

15 авг. 2018 | 23:23

За Турция и САЩ вече няма връщане назад

Боян Чуков. Снимка: Архив-1533757830.jpg

Конфронтацията между Вашингтон и Анкара е на много широк фронт, който е ...

19 авг. 2018 | 10:40

Das Handelsblatt: Ще се обединят ли Ангела Меркел и Владимир Путин срещу Доналд Тръмп?

Снимка: kremlin.ru-1534599199.jpg

В края на юли Меркел и министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас са ...

18 авг. 2018 | 16:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.