Навремето Живков казваше за покушението над папата: „Не сме ние. Ако бяхме ние, щяхме да сме го убили“, припомня той

Проф. Николай Радулов: Не е важно, какво са знаели властите по случая "Гебрев", а какво са направили

10295 | 12 февр. 2019 | 18:11

В аферата с "Новичок"-а се прави една генерална грешка - на някои среди им се иска всичко лошо, което се случва в света, да се дължи на Русия и Путин, а всичко хубаво да се дължи на други държави, посочва експертът по сигурност


Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

- Случаят с отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев, на неговия син и на директора на управляваната от него компания за пореден път постави страната ни във фокуса на шпионски скандал. В петък миналата седмица разкритията на Международната разследваща група „Беллингкат“ и нейния руски партньор „Инсайдър“ хвърлиха бомбата, че третият заподозрян по случая „Скрипал“ е свързан с отравянето на българския оръжеен търговец. Старши офицерът от Руското военно разузнаване, известен засега само с псевдонима си Сергей Вячеславович Федотов, който е бил през март 2018 година във Великобритания по време на покушението с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ над Сергей Скрипал, е пристигнал в България няколко години по-рано – през април 2015-а, дни преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев, синът му и един от неговите директори да се разболеят сериозно заради отравяне с неидентифицирано вещество. Гебрев е собственик на военния завод „Емко“ и кандидат да придобие Русенския оръжеен завод „Дунарит“. Когато започва да се възстановява след отравянето, той се обръща към две известни европейски лаборатории, специализирани в анализ на химически оръжия. Едната от тях – „Верифин“ в Хелзинки – стига до извода, че не може да посочи точния вид на субстанцията, но е открила два вида органофосфати в пробата на урината на пациента. Единият е силен пестицид, а другото вещество е трудно за установяване, но вероятно е свързано с химически оръжия. Според българските власти обаче оръжейният бос бил натровен с пестициди, а не с вещество, сходно на „Новичок“, тоест – ял е повече салата, зелена салата. Каква завеса открехва този случай, след като 4 години по-късно към него бяха насочени прожекторите и предизвикаха ажиотаж в българските власти? Поканих за анализ професор Николай Радулов – експерт по национална сигурност. Добър вечер, проф. Радулов.
- Добър вечер.

- Внушава ли се връзката между „Гебрев“ и „Скрипал“ или четем поредния трилър?
- Аз продължавам да се учудвам на невероятните връзки, които се правят в публичното пространство. Разбира се, модерно е днес да говорим за „Новичок“, за Скрипал, за какво ли не, включая за хибридните войни. Повечето хора, които ги говорят тези неща, не са много наясно точно за какво говорят и какво е това хибридна война, но очевидно тя е заплаха за честните избори. И това го чуваме от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ.

- И от вицепремиера на държавата, г-н професоре.
- Вицепремиерът на държавата, главният прокурор и той е с интересни изказвания. Но, вижте сега, поначало в този случай с „Новичок“ ние правим една генерална грешка, може би понеже ни се иска или ако не нас, на някои среди им се иска всичко лошо, което се случва в света, да се дължи на Русия и Путин, а всичко хубаво да се дължи на други държави. Очевидно е, че светът нито е бял, нито е черен. И при едните има добри хора, и при другите. И обратното. Но да твърдим, изобщо да подозираме, че руските специални служби и особено фантастичното със своята известност като професионализъм Главно разузнавателно управление могат да допускат такива безумно глупави грешки, с каквито е пълно в целия този случай със „Скрипал“. С тези прословути хора, които ходят със специални костюми, пък се оказва, че на първия, който се притекъл на помощ и е имал физически контакт, едно момиченце, което онзи ден наградиха от града и което имало дълъг физически пряк контакт с двамата така наречени „заразени“ с това бойно отровно вещество – нищо му няма. И дори не й е имало и дори не са заподозрели, че може би трябва да е в болница. Всичко това е желанието на някой да създаде в нашия живот генерално политизиране и отново да раздели света на две големи части. Ще ви кажа нещо, което ми се случи в далечната 1992-а година. Тогава за пръв път направихме семинар по разузнаване и контраразузнаване с ръководителя на резидентурата тук на Централното разузнавателно управление – Джон Уайхед, един много ерудиран човек, един изключително голям специалист. Той след това стана съветник на един от президентите на Щатите по национална сигурност, който по време на тази малка конференция, която направихме от МВР с изненада, с втрещение даже изслуша няколко души, които бяха завършили докторантури, тогава аспирантури в Съветския съюз в школите на КГБ, които много усърдно плюеха всичко, което бяха научили и всички специалисти на съветските специални служби.

 

Той след това с много голямо неудобство каза: „Господа, всъщност икономиката спечели войната. Не специалните служби. Ние винаги сме считали руснаците за много сериозен съперник. В повечето операции, в които сме се борили срещу тях, сме загубвали битката. Така че да подценявате по глупашки начин руснаците, значи да обиждате нас – техните противници. Всичко, което сте научили, ако сте научили нещо от руснаците, го пазете, защото е ценно. Ние сме се учили от тях.“

 

Така че в цялата тази история със Скрипал и всичко, което следва след това, има огромно подценяване или желание да внушим на хората, че руснаците са идиоти и особено техните специални служби. Затова аз мисля, че дори и в този пресен случай всичко отново се политизира, всичко се провежда под знака на наближаващите евроизбори и трябва отново да бъде политизирано. А, разбира се, г-н Гебрев се опитва всячески да привлече вниманието върху себе си и своите фирми, тъй като очевидно през последните няколко години нагло се опитват да му ги откраднат. 


- Проф. Радулов, обаче съществува въпрос, който излиза от изследването на „Беллингкат“. Старши офицерът от Руското военно разузнаване с псевдоним Федотов е бил през март 2018 във Великобритания по време на покушението с „Новичок“ и след това е бил и през април 2015 година по време на натравянето на търговеца Гебрев. Едва ли е съвпадение?
- Тук трябва да имаме предвид няколко важни неща. Първо – ние не сме наясно, много е възможно този човек наистина да е работел в специалните служби, но също така е възможно да е бил изгонен и уволнен оттам. Вие знаете, колко много от нашите служители дори от прясно създадения ДАНС се оказаха правонарушители и бяха изхвърлени от ДАНС, дадени на съд и т.н, включая за изнасяне на информация. Никоя световна служба не е ваксинирана срещу подобни провали. И тези хора, които излизат навън, се опитват да се закрепят на гребена на вълната, че има интерес към специалните служби и към разни проблеми, към убийства, към тайни операции. Въртят се около всичко, което се случва, включая понякога поемат и такива поръчки, вследствие на което се получават такива непрофесионални да го кажа опити за убийства. Разбира се, хипертрофирани пък от нуждата за пропаганда. И всичко в крайна сметка не води до целта, която тази пропаганда си поставя – да бъде злепоставен отново политическия противник. Той не само че не бива злепоставен, а самите пропагандатори се излагат с ниското ниво на пропагандата. Все пак живеем във век на информация, на големите данни и всичко трябва да е много балансирано и дори когато искаш да излъжеш хората, трябва да се опиташ да го направиш професионално.

- Ако приемем, че отравянето у нас на оръжейния търговец е частпром – теза, която лансира бившият директор на ДАНС Цветлин Йовчев, как да си обясним присъствието на въпросния Федотов по време на отравянето с „Новичок“ на Скрипал във Великобритания?
- Сега ще ви кажа. Ние знаем или сме получили някаква информация, че лице с такъв псевдоним в било в България. Дали е било същото лице, е друг въпрос, защото никой не казва, че има снимки, лицето е идентифицирано и става дума за един и същи човек, но ако направим, ако имаме достъпа до данните за това, кой е влязъл и кой е излязъл от страната по същото време, ще видите, че в страната са влезли десетки официални служители на руските специални служби. Нещо повече – във всичките тия приказки ние забравяме, че Русия има нещо, което го има във всички страни, където води разузнавателна дейност активно и има възможност да оказва влияние върху местната политика. Тук има сериозна руска диаспора. Само покрай Черноморието живее със сравнително слаб контрол над 300-хилядна армия от такива хора, които е възможно те самите да събират информация, а и да служат като източник на информация на специалните служби. Нещо повече – на няколко места, включая и на пристанището на „Лукойл“ определено са засечени официални служители на специалните служби на руснаците. Така че да говорим за някой, който е бил толкова глупав да го идентифицират, служител на специалните служби, е смешно. Ако са го идентифицирали, да знаете – не е бил служител на специалните служби. Напомня ми за глуповатото, но близко до истината изказване навремето на Тодор Живков по отношение на опита за убийството на папата: „Не сме ние. Ако бяхме ние, щяхме да сме го убили“.

- Какво са знаели българските власти и какво са проспали, ако погледнем така?
- За българските власти – на мен ми се ще много да са знаели, много да са направили, благодарение на тях да не се е стигнало до някакви други престъпления, замислени от противника, но истината е, че специалните служби у нас дори когато пряко им кажеш за предстоящо престъпление, не успяват да се справят. И христоматиен пример е случаят с терористичния акт на летище Бургас. Още през януари им е било казано, че през лятото по Черноморието ще има терористичен акт, свързан с израелски туристи, с рейс. Отново бургаското летище е било оставено, без да се акцентира вниманието, без охрана. И затова се е стигнало до този предизвестен терористичен акт. Така че какво са знаели – може да са знаели много. Въпросът е, какво са свършили. Не е проблемът в знаенето, а в резултата. И вече в целия свят е важно не това как ще го направиш, а да има резултат. Хората трябва да се интересуват от резултата. Иначе ти можеш да положиш гигантски труд и най-накрая да има дефект и да се получи бракуван продукт.

- Главният прокурор твърди, че в България по този случай се работи отдавна, обаче засега властите не казват, какво според тях е правил Федотов и защо в крайна сметка след 4 години се проговаря за този случай.
- По всички случаи, за които попитате властите, те казват, че се работи и, че знаят много, но не могат да го кажат. Подобни заявления се чуваха съвсем наскоро, свързани с въпроси с някои специфични убийства. Например на моделиера преди няколко години, на данъчния, който беше разстрелян насред София. Със загадъчен вид се казва: „Имаме много голям напредък. Спокойно. Работим. Всичко ще излезе“. По такива убийства нямаш ли 24 часа след убийството напредък, никога няма и не можеш да имаш. Тук виждаме едно възобновено разследване 4 години и то не след убийство, където се оставят, тоест не разследване на местопрестъпление, където се оставят конкретни следи, а разследване по документи, които някога са послужили само за това да се закрие едно дело поради това, че извършителят е неизвестен. А що се отнася до изявлението на прокуратурата, аз много уважавам тази институция. Но е факт, че през последните години сме свидетели на пресконференции, на които се говорят неща, които на другия ден се оказва, че не са верни. Пример – петте убийства миналата Нова година с по един куршум 22-ри калибър в главата, заявено от главния прокурор. Това, ако не е изключително невярна информация, не знам какво е. И аз дори не си представям, понеже някой се опита да го представи като оперативна комбинация и да бъде заблуден убиецът, аз дори не си представям в коя глава би могло да възникне подобна кретенска мисъл, че това може да е оперативна комбинация и как това ще доведе до залавяне на извършителя, който най-накрая се самоуби със заглушител, за да не ни тревожи отново.

- Проф. Радулов, а възможна ли е версията, че ГРУ са използвали бившите български мрежи на КГБ, за да елиминират Гебрев като източник на неприятности на войната в Украйна? Той е износител на големи количества оръжия за Украйна.
- За разлика от другите държави, в България руските специални служби имаха минимализирана версия на такива мрежи по простата причина, че те присъстваха навсякъде, официално съществуваха в службите за сигурност. Те бяха съветници. Не минаваше съвещание по нито един въпрос, в който те да не участваха и да не съветваха, кое как да става. Така че такива мрежи, за които говорим, може да има в Унгария, може да има в Чехия, където е имало бунтове срещу тях, но в никакъв случай спрямо най-тичащия пред вятъра и по-правоверен от папата сътрудник – българските специални служби. Няма такава вероятност това да е бивша мрежа на специалните служби. Това може да е някой криминален елемент, бивш служител на специалните служби. Между другото, многократно е ставало дума за това, че в България, особено по черноморските курорти, се укриват лица, които издирват руските официални власти. Тъй като около 300 000 са постоянно живущите, но лятото тази монолитна група от хора достига близо 1 милион.

- Проф. Радулов, прави впечатление нещо много сериозно. Когато има разследване, то все пак се прави на спокойствие, а не в телевизионните студия. Това е другото, което прави впечатление не само на мен, а и на колегите.
- Проблемът е, знаете ли кое? Не, че може да се попречи на едно разследване с разговори в телевизионните или в радиостудията. Проблемът е в това, че най-вероятно освен в телевизионните и радиостудията, никъде другаде не се прави разследване, а само се симулира извършване на такава работа. Съгласете се, че след като държавата също имаше пръст в опита да бъдат национализирани или откраднати промишлените комплекси, които Гебрев по един или друг начин е придобил, едва ли от днес ще очакваме да търси някой, който може би със същата цел е искал да отрови Гебрев.

- Е, добре, на какво ви прилича срещата при министър-председателя с британския посланик, главния прокурор?
- Единствено като една предизборна шумна конференция, която трябва да покаже как ръководството на държавата е много загрижено за всички, включително и за хора, които само преди няколко месеца обявяваше за противници. Тоест в България всичко е прекрасно, демокрацията е истинска, ние се борим срещу всички престъпления, дори когато те засягат хора, спрямо които ние не сме имали положително отношение, дори сме се опитвали по някакъв начин да ги засегнем. Това са едни отново предизборни театри, с привличането на британския посланик, който най-вероятно е блестящ дипломат, но по отношение на всичко, което каза по случая „Скрипал“, можем да си сложим голям резерв за това, какво разбира от тези работи въобще.

- Добре, как да вържем това, което се случва у нас, с разследването на „Беллингкат“?
- Всеки си прави разследване и поначало всяко разследване, което не е на специалните служби, вероятно е спонсорирано от някого. От кого, не се наемам да кажа, но има много интереси. Във всеки един от тези случаи, които се опитаха да бъдат навързани със случая „Скрипал“, с всички тези многократни експертизи, най-различни експертни места и лаборатории, които даваха противоречива информация. И при това, въпреки че информацията колко страшно е това оръжие „Новичок“ и как се произвежда в Русия, произлизаше от авторите на това оръжие, които са избягали в страни от Западна Европа и Щатите, и които задължително, когато са стигнали в страните, в които живеят, са предали цялата им известна информация на съответните специални служби. Така че да твърдим, че там, където те са го измислили това оръжие и там, където са го произвеждали, продължава да се произвежда, но това не се случва там, където те са отишли и са заслужили гражданството си, е смешно. Смешно е и не е коректно, защото всички знаем, че няма специална служба, която да не се заинтересува от цялата информация, която един специалист може да им даде. Прави са. Събира се цялата информация и дори такива хора, които са физици, химици и т.н. биват използвани до последно. И това нещо се е случвало и по време на Втората световна война. Знаете колко нацисти, които са избивали хората в концлагерите, в края на краищата се оказа, че тихо и кротко на по 90 и няколко години починаха в Щатите и в други държави от свободния свят.

- Е, да, но това разследване вече е препечатано. Започва да се препечатва във влиятелни световни медии.
- Ще продължава да се препечатва, защото влиятелните световни медии се стараят да са отгоре на вълната на информационните интереси на хората и ще продължават да го препечатват. След това като има опровержение, ще продължават да препечатват и опровержението. И ето така пет години едно издание ще задоволява своите читатели, колкото и да е авторитетно то.

- Как все ние се намираме в центъра на шпионските скандали?
- Защото ние сме центъра на света. Така мисли министър-председателят, очевидно, че и другите.

- И затова стреляме по папата?
- Ами стреляме по папата, ама не сме ние. Защото, ако бяхме ние, щяхме да го улучим.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37