Проф. Огнян Герджиков Кадър: Bulgaria ON AIR

Не мога да го повярвам, звучи ми нереално, коментира юристът

Проф. Огнян Герджиков: Парламентаризмът не е стигал такова дъно, "500 К" е много грозно

11689 | 8 септ. 2021 | 13:21

Бившият служебен премиер и бивш председател на парламента Герджиков е убеден, че 46-ото НС няма време и право да променя и приема повече закони, включително този за закриване на спецправосъдието


Твърдение за бележка със съдържание "500 К" взриви държавата. Прокуратурата се самосезира заради изнесени данни от "Има такъв народ", че депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" Татяна Дончева е предлагала подкуп на народния представител от ИТН Радостин Василев с намерението да разцепи най-голямата парламентарна група.

"Не мога да го повярвам, звучи ми нереално. Нормално е "500 К" да означава пари. Това е много грозно, ако се докаже. Слага се тежко клеймо върху депутатството, та това е съмнение за подкупване на депутати. Много е тежко, много е грозно, дано не е вярно", заяви проф. Огнян Герджиков в студиото на "Денят ON AIR".

Според юриста доказването на евентуален опит за подкупване на депутат би било много трудно, защото в резултат само на свидетелски показания трудно може да има присъда.

"Парламентаризмът не е стигал такова дъно. Този крах, който виждаме в българския парламент, отваря широки врати за нов политически проект, той се е задал. Според мен вероятно президентът стои поне мислено зад този проект", коментира проф. Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че бъдещ политически проект на част от служебните министри би имал успех и лично той би го подкрепил.

"Ако се явят на избори, могат да вземат гласове отвсякъде. Включително от хора, които не са ангажирани с някоя конкретна партия. Те са носители на висок професионализъм - нещо, което ни липсваше през годините", уточни председателят на 39-ото Народно събрание.

Герджиков е убеден, че 46-ото НС няма време и право да променя повече закони, включително този за закриване на спецправосъдието.

"Те се провалиха поради простотия, некадърност и негодност. Непрекъснато се променят законите през последните години. И всяко правителство се хвали колко стотин закона са променили. Така те самите си пишат слаба оценка, не знаят какво гласуват и го поправят веднага - това видяхме и днес", каза проф. Герджиков.

Той открои едно основно предимство на избори 2 в 1 - ще се спестят пари. И е убеден, че страната ни е много далеч от промяната към президентска република.

"Много е сложна процедурата, за да се стигне до това. То е толкова нереално и хипотетично към днешна дата. Но ако не се стигне до редовно правителство, хората ще се уморят да ходят непрекъснато до урните. Вече започват да се разколебават за кого да гласуват", добави юристът.

 


От категорията

Валерия Велева: Радев свали юмрука. И трудното започва

-1619525109.jpg

Дертлиев, който учеше новопроходците в демокрацията, казваше, че най-добрият ...

26 ноем. 2021 | 14:56

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

-1557828259.png

Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували ...

26 ноем. 2021 | 13:17

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Проф. Искра Баева:Украйна e обект на сблъсък между две концепции за глобално разпределение на силите

-1599648689.jpg

Крим беше анексиран, защото едно примиряване с промените в Украйна за Русия ...

27 ноем. 2021 | 12:03