Проф. Пламен Киров: Чудя се как патриотите и ДПС ще се подпишат под този текст на Конституцията

ОП си подписват смъртната присъда с този проект, казва конституционалистът пред Валерия Велева

Проф. Пламен Киров: Чудя се как патриотите и ДПС ще се подпишат под този текст на Конституцията?

115842 | 18 авг. 2020 | 17:09

Според проекта на ГЕРБ Ахмед Доган, Константин Тренчев, Емил Кошлуков никога да не могат да се кандидатират, ако решат, разбира се, защото са били осъждани по време на комунистическия режим за престъпления от общ характер.


- Как ще оцените, проф. Киров, проекта за нова Конституция, която ни предлагат от ГЕРБ?
- Това е карашик. Преписали са старата Конституция, променили са местата на някои текстове, написали нови, които са фрапантни по своето съдържание, направили са и очевадни грешки. Да напишеш нова Конституция за 7 дни - той, Господ е създал света за 6 дни, а на 7-мия си е почивал, а пък Дани Кирилов за 7 дни е написал нов проект за Конституция. Не е сериозно! Всеки друг, с изключение на Данаил Кирилов, ще разбере, че описаният в текста герб е по-различен от действащия. Да си погледне герба на стената в кабинета, ще го разбере, но така става е бързането.

- Защо са отменили правото на президента да издава указите за назначаването на шефовете в съдебната власт?
- За да отмъстят на президента.

- Но в момента президентът е Радев, утре ще е някой друг. Как може да се пише конституционен текст за конкретно лице?
- Това е манталитет, не е юридическо умение, а манталитет - трябва сега този да го смачкаме и т.н.

- Премиерът Борисов обяви, че правителството иска да даде властта на народа и те ще я дадат именно с тази Конституция. Дава ли се власт на народа с този проект за Основен закон?
- Да забелязвате някъде да са разширени фигурите на пряката демокрация?

- Не, никъде!
- Ами, не са! Добре, приемаме, че парламентът ще е от 120 депутати- това означава, че 91 човека ще могат да приемат нова Конституция. Обясняват ни, че за нова Конституция трябват 4/5, може и 3/4 - тоест използват сегашната конструкция за обикновено Народно събрание по гл. 9. Хубаво, но 91 човека да ми казват в каква държава ще живея, някак си феодално ми звучи!

- Мога да променят и формата на управление с 91 човека! 
- Те могат да напишат нова Конституция. Формата е най-малкият проблем. Но да кажем, че след това този текст, който е гласуван, ще го подложат на референдум, това е т.н. народно вето. И ако народът да го одобри, да влезе в сила, ако не го одобри - да не влиза. В Гърция два последователни парламента трябва да гласуват едни и същи промени, за да влезе в сила конституционната ревизия. Там няма фигура на Велико народно събрание. Фигурата на Велико народно събрание е измислена именно за такива ситуации като днешната - когато някакво случайно мнозинство решава да прекроява Основния закон на страната, Великото народно събрание да стои като тапа, защото манталитетът на българина е ясен – всичко започва отново, тези преди него нищо не са направили и т.н.

- В проекта се дава законодателна инициатива на съдебната власт. Това не е ли смесване на властите?
- Ами като дават законодателната инициатива на Висшите съдебни съвети, ще правят Съдебен съвет на прокуратурата – това е нещо като дървено желязо, да вкарат и народна законодателна инициатива. Има го в Испания - хората, когато направят подписка от 500 000 гласа под един законопроект, парламентът да е длъжен да го разгледа. Не е длъжен да го приеме, но е длъжен да го разгледа. Така даваме власт на народа, иначе какво даваме – нищо.

- Да, в проекта няма никъде нищо за референдум.
- Няма я референдумната демокрация. Между другото, това е недостатък и на днешната конституция. Но навремето се страхуваха от референдумите, защото такива като Слави Трифонов правят бели, а след това се чудим какво да правим. В Конституцията трябва да има визирани въпроси, по които задължително да се провежда референдум.

- Но пък има текст, в който народните представители сами си определят заплатите и това може дори да е тайно!
- Има нещо още по-притеснително – то е в условията за избираемост на народните представители. Проектът предвижда да се премахне ограничението, че не могат да се кандидатират за народни представители лица, които изтърпяват наказание лишаване от свобода. Това е настоящият текст. Сега обаче от ГЕРБ казват: Не могат да се кандидатират за народни представители лица, осъждани за престъпление от общ характер. Това означава, че Ахмед Доган, Константин Тренчев, Емил Кошлуков никога да не могат да се кандидатират, ако решат, разбира се, защото са били осъждани по време на комунистическия режим за престъпления от общ характер. Това означава още, че едно момче на 18 години, което е осъдено защото е причинило средна телесна повреда по непредпазливост и е осъдено условно на 5 месеца, до края на живота си да не може да се кандидатира за народен представител. Значи, понятието за реабилитация в наказателното право за тези автори на конституционен текст е непознато. Ако едно момче реши да организира бой с гръбначни животни, например декоративни рибки, защото от биологията знаем, че рибките имат гръбнак, това е престъпление по общ характер, то не може да се кандидатира за народен представител дори след 50 години.

- Абсурдно е тези неща да се приемат!
- Не знам. Хората, които са били репресирани от предишния режим и са били осъждани, макар че повечето си отидоха хората, няма да могат да се кандидатират за народни представители. Това наистина е абсурдно! Ти ще забраниш на Доган да се кандидатира за народен представител, ако реши - не мисля, че той ще реши, но все пак, ти му забраняваш. За сметка на един футболист! Просто акълът ми не го побира.

- Защо са вкарали такъв текст?
- Защото са некомпетентни.

- Данаил Кирилов разкри, че са ползвали 280 причини на Яне Янев за писане на нова Конституция?
- Ако са легнали върху глупостите на Яне Янев, аз не искам да коментирам.

- Имате ли ли представа защо е това бързане да се приеме закона на ВНС и проекта да се вкара там?
- Бързането е, за да може да се предотврати катаклизмът - подаване на оставка, разпускане на парламента, служебно правителство, предсрочни избори и т.н.

- А президентът Радев не налива допълнително масло в тази критична ситуация с агресивната си реторика?
- Трябва да бъдем откровени. Президентът прави политически изказвания. Но се чудя къде му е правният екип, има трима юридически секретари, има правен съвет. Досега те не излязоха и не казаха една идея на президента, нали една година правят консултации за изменение на Конституцията – няма един ред. На следващо място, да сте чули те да реагират по някакъв начин на предложенията, да са направили проект, някой да излезе да го коментира. Те имат право на това, а не президентът да прави политически изявления.

- Видяхте ли го снощи в центъра на Варна пред общината между две агресивни агитки? Радев като че ли допълнително насъсква хората един срещу друг. Допустимо ли е такова поведение за държавен глава?
- Недопустимо е! Радев задълбочава кризата. Има една велика мисъл от „Храбрият войник Швейк”: „Войната си вървеше добре, докато в нея не се намесиха генералните щабове”. Когато дадеш на генералите да управляват нещо друго, а не полиция и военно участие, ето го резултатът.

 

- За ВНС обаче трябва съгласие. Как ще го постигнем? 
- Задавам следния въпрос - за да се стигне до нова Конституция, трябват 2/3 мнозинство от 400 народни представители във Великото народно събрание – това са 267 гласа. Тези хора трябва да могат да си говорят, да обсъждат, да могат да постигнат консенсус, накрая да си стиснат ръцете и да кажат – приемаме го това. Но как ще стане при тази ситуация като не си и говорят? Те се плюят чрез медиите! В тази ситуация как ще приемеш Конституция?
Спомнете си – във Великото народно събрание през 90-та година всяка политическа партия си имаше проект. Но имаше конституционна комисия, а всяка партия си имаше експертен съвет, който работеше с конституционната комисия. Аз съм участвал още тогава в такъв експертен съвет. Всички те седнаха и започнаха да правят текст по текст проекта на конституция на Седмото Велико народно събрание, а самата комисия се ръководеше от Гиньо Ганев, светла му памет!

А сега ни казват: Ами, това е проектът, приемайте го на 2 септември! Не става така! Нали трябва да има някакъв консенсус, някакъв диалог. Казваш – внасяме го и нареждаш да се съберат 120 подписа! Как от БСП някой ще се подпише под това? Ти ги поставяш пред свършен факт. Тотално е сгрешен подходът!  Ами поканете ги на консултации - ние ще кажем нашите предложения, вие вашите - да стигнем до някакви предложения какво да променим и тогава ще го внесем, но подходът не е такъв. Целта не е да се създаде хубава Конституция или да се промени и рационализира съществуващата, целта е съвсем друга.

- Да, но залогът е най-важният закон на държавата, по който ще живеят поколения наред!
- Да. Аз се чудя патриотите как ще подпишат този проект, защото те променят и начина, по който ще се избира Великото народно събрание. Патриотите са аут с този законопроект, те си подписват смъртната присъда. Освен това те имат някакви предложения, може да са абсурдни, може да не са, но имат някакви предложения.

- Как мислите, че ще реагират от ДПС?
- Нямам представа. Мустафа Карадайъ пусна изказването на Доган за рестарт на системата, но под рестарт той нямаше предвид нова Конституция. Доган си е политик, та дрънка - рестартът за него са нови партии, нови лица, нов морал. Защото и нова Конституция да напише, като произвеждаш стари лица в парламента, какъв е рестартът! Оправдават се, че имало много анонимни народни представители – но нали партиите си редят листите. Кой вкара футболни съдии, хора, които разбират от суджуци, барабанисти, кой ги вкара в ПГ на ГЕРБ - да не съм аз, да не сте вие? Анонимните народни представители са петно за самата партия, тя такива кандидати е издигнала, защото ги е събирала по площадите.

- И тези хора ще отворят пътят за новата Конституция?
- Да. И не Конституцията подбира хората. Партиите подбират хората. Като са такива партиите, такъв ще бъде и съставът на парламента.

- Длъжни ли са депутатите да се консултират с  Венецианската комисия, както ни разкри Данаил Кирилов? Изобщо, тя фактор ли е в писането и приемането на Основния закон?
- Ще бъда краен. Те си избърсват ръцете с Венецианската комисия. В добрите практики Венецианската комисия казва: Не може една година преди изборите да правиш промени в изборните правила, камо ли да сменяш избирателната система! Те какво правят? Позовават се на Венецианската комисия? Не! Правят, каквото си искат! Коментират Венецианската комисия, когато им отърва - за състава на съдебните съвети, иначе изобщо забравяме, че съществува такава комисия. Те са рецидивисти в това отношение, хич не ги интересува Венецианската комисия.

 

Визитка:

Проф. Пламен Киров завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” (1985 г. ) и от 1986 г. е преподавател

Доцент и професор по конституционно право

От 1995 г. до 2006 г. е член и заместник-председател в няколко поредни състава на ЦИК

Конституционен съдия от 2006 до 2015 г. Бил е представител на България във Венецианската комисия. Специализирал в Гърция, Малта, Холандия и САЩ
Преподава в СУ „Св. Климент Охридски“ и във Великотърновския университет.


От категорията

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Виктор Орбан: „Мястото на Европа в света“, „Вирусът“ и „Обичайните заподозрени“

-1500731418.jpg

Най-голямата заплаха за националното самоопределение днес е мрежата в стил ...

25 септ. 2020 | 12:30

Вежди Рашидов – Буря в Хармония

Вежди Рашидов -1601058123.jpg

Вежди обитава друг космос – пространството на недосегаемото, което трябва да ...

25 септ. 2020 | 21:15

Най-голямата интрига на конгреса на БСП - ще овладее ли Нинова новия Национален съвет?

-1560672256.jpg

Ако мнозинство в пленума имат критици на Нинова, те като нищо ще оформят втори ...

25 септ. 2020 | 17:46