Дори и да има данни за престъпление - то не могат да се предприемат никакви действия срещу президента, подчерта бившият конституционен съдия

Проф. Киров: Имунитетът на Радев е абсолютен. От публикуваните записи няма данни за престъпление

30852 | 31 ян. 2020 | 10:11

От това, което изтече, не става дума за държавна измяна или нарушение на Конституцията. Ако имаше съмнение, то мнозинството в НС, което не долюбва президента - щеше да задейства процедурата по импийчмънт, подчерта проф. Киров.


"На бюрото на главния прокурор попада една папка, тя му е дадена от друг прокурор. Какво трябва да направи той - да се направи, че не съществува ли. Не, всеки главен прокурор би питал Конституционния съд. След това започва размяна на реплики и се публикуваха извадки от СРС-та. От това, което изтече, не става дума за държавна измяна или нарушение на Конституцията. Ако имаше съмнение, то мнозинството в НС, което не долюбва президента - щеше да задейства процедурата по импийчмънт.
Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров по повод скандала между прокуратурата и Президентството.

Попитан дали има извършено престъпление според този разговор, той заяви, че питането е насочено към ал. 4 от чл 103. (бел.авт. алинеята гласи: " (4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване). " Този имунитет е абсолютен, той не може да се откаже от него. Дори и да има данни за престъпление - то не могат да се предприемат никакви действия срещу президента. От това, което е публикувано - няма данни за извършено престъпление. Предстои да разберем тълкованието на Конституционния съд", каза още проф. Киров.

Припомняме, че в началото на седмицата Иван Гешев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от Конституцията, разпоредбата, която засяга имунитета на президента, а във вторник от ВКП съобщиха, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация. Ден по-късно от ВКП съобщиха, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация.


От категорията

Радев: Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят (Видео)

Кадър Нова телевизия-1596697949.png

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се ...

6 авг. 2020 | 10:10

Решено! Валери Симеонов: Правителството остава до края на мандата, премиерът също!

-1594876746.jpg

"Изборите ще са тогава, когато е по Конституция. Нека всички политически ...

6 авг. 2020 | 13:18

Протестиращите в Пловдив блокираха с палатки ключово кръстовище (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: бТВ-1596738962.jpg

Срещу тази форма на гражданско неподчинение в началото на протеста се обявиха ...

6 авг. 2020 | 21:35

29-и ден на протест в София: Призив за обединение на протестиращите в политическа формация

Снимки: БНТ-1596737921.jpg

На площад "Независимост" организаторите разпънаха транспарант с ...

6 авг. 2020 | 21:18