Ние сме единствената държава в Европа, в която училища и университети са затворени, а кръчмите са отворени

Проф. Пламен Киров: Само при въвеждане на извънредно положение може да се отложат изборите

24532 | 17 март 2021 | 14:22

Както се вижда, ако някой си е правил сметка, че ако освободи всички заведения и се увеличи заболяваемостта, ще може да контролираме кризата, си е правил криви сметки. Оказа се, че не може да контролираме кризата.


- С оглед на на усложняване на извънредната пандемична обстановка у нас,  възможно ли е, проф. Киров, отлагане на изборите?
- Възможно е, но това става само с обявяване на извънредно положение от Народното събрание, което все още е в своя мандат. Това означава до 25-ти март народните представители да се съберат на извънредно заседание и да решат, че има основания за въвеждане на извънредно положение така, както стана на 13 март миналата година. С обявяването на извънредно положение е очевидно, че избори не могат да се проведат, защото автоматично се продължава мандатът на действащия парламент до отпадане на основанието, тоест до отпадане на извънредното положение. Не могат да се проведат избори при положение, че е удължен мандатът на действащото народно събрание.

- Ако това извънредно положение продължи след 4 април, тогава президентът трябва да насрочи нови избори, така ли?
- Да, ако това извънредно положение продължи след 4 април, очевидно президентът ще трябва да насрочи нови избори и той трябва да ги насрочи така, че да бъде обезпечена цялата процедура. Изборният процес не може да тръгне, да стигне донякъде и да продължи от същата точка.

- Изборният процес тръгва от нулата?
- Разбира се. Отново ще трябва да има минимум 2 месеца, колкото нормално трае един изборен процес, организиран отначало.

- Възможно ли е да стигнем до такъв вариант?
- Всичко зависи от това дали ще се събере необходимото мнозинство и дали Министерският съвет ще предложи такава мярка на народните представители. Министерският съвет е изпълнителната власт, която съсредооточава цялата информация за епидемиологичната обстановка в страната. И той ще прецени необходима ли е тази мярка. Вярно, той не може сам да въведе извънредно положение, но може да се обърне до Народното събрание, както беше миналата година на 13 март.

- Допускате ли, че някоя политическа сила би спечелила от този акт – отлагане на изборите и започване отначало на кампанията след 2-3 месеца?
- Това е много сложна калкулация, която по-скоро ми прилича на хазарт, отколкото на планиран акт. Не е ясно кой би спечелил, тъй като не е ясно как се би развила ситуацията. Както се вижда, ако някой си е правил сметка, че ако освободи всички заведения и се увеличи заболяваемостта, ще може да контролираме кризата, си е правил криви сметки. Оказа се, че не може да контролираме кризата. Напротив, изведнъж кризата започва да контролира нас. Оттук-нататък виждате в какво състояние се намираме в момента. Ситуацията е печална - нито ваксинация върви, нито мерките се спазват, нито имаме нормална предизборна кампания. Това е пародия на избори. В същото време ние сме единствената държава в Европа, в която училища и университети са затворени, а кръчмите са отворени.

- Ситуацията потвърждава ли още веднъж тезата, че датата 4 април беше неудачно избрана за провеждане на изборите.
- Аз лично имах предпочитания да бъде избрана възможно най-отдалечената дата - ставаше въпрос за втората половина на месец май, когато се предполага, че температурите ще са други, а не такива, каквито са в момента навън. А и заради чисто атмосферни характеристики на сезона от годината, вирусът би се разпространявал в по-умерени темпове през май и по по-предвидим начин. В момента това не става, но нито една политическа партия, която се яви при президента на консултациите, с изключение на АВБ, не каза, че е хубаво изборите да бъде на възможно най-отдалечената дата. Всички казаха, че са готови още на втория ден след приключване на мандата, даже на 28 март да проведат избори. Така че президентът нямаше друг полезен ход- не може напук на всички да ги насрочи в средата на май.


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35