Снимка Пресцентър на БСП

Само България в Европейски съюз е без диференцирана ставка, изтъква депутатът от левицата

Проф. Румен Гечев: БСП е за намаляване на ДДС за всички храни и лекарства (ВИДЕО)

837 | 22 май 2020 | 12:30

Социалистът даде пример с Полша, която има 8% ДДС за хранителни стоки, 5% за определени хранителни стоки, 0% за вътрешен транспорт, както и Италия и Франция, които имат 10% за хранителни стоки


„БСП предлага промени в Закона за ДДС, които почиват на системния подход на Европейския съюз. Ние предлагаме 9% ДДС за храните, лекарствените продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и за медицинските изделия.”

Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев от парламентарната трибуна.


Социалистът посочи, че подходът на БСП е системен, защото с изключение на България и Дания, всички страни членки на ЕС имат изключително добра политика за ДДС. Той даде пример с Полша, която има 8% ДДС за хранителни стоки, 5% за определени хранителни стоки, 0% за вътрешен транспорт, както и Италия и Франция, които имат 10% за хранителни стоки: „Разликата ни с Дания е, че образованието, в т.ч. и висшето образование е безплатно, а здравеопазването фактически също е безплатно. Така че България е единствената страна в Европейски съюз, която няма диференциран ДДС, както и преференции за хора с по-ниски доходи.”


„Ние предлагаме и намаляване на ДДС за лекарства. Тук примерите от другите страни са фрапантни: във Франция ДДС за лекарства е 2.1%, в Гърция е 6%, в Швеция е 0%. Може би се чудите как стоят нещата в другите бивши соцстрани. В Чехия ДДС за лекарства е 10%, в Унгария, които имат най-висок общ ДДС - 27%, имат 5% ДДС за лекарства. Ние, от БСП, предлагаме България да не е единствената страна в Европейския съюз, която да няма по-нисък ДДС от този за алкохол, облекло и други услуги”, каза Гечев.
Румен Гечев информира, че сравнителният анализ и разчети, направени от БСП, показват, че действително в краткосрочен период диференциацията на ДДС означава намаление на бюджетните постъпления с приблизително 1116 млн. лв. - 742 млн. от храни и 374 млн. лв. от лекарствата, но положителният ефект е около 450 млн. лв. Той обясни, че това се изразява в три направления: първо - намаление на бюджетните разходи за лекарства със стотици милиони, второ - увеличение на бюджетните приходи в резултат на по-големия търговски оборот и трето - свиване на сивия сектор и увеличение на данъчните постъпления. „За голямо съжаление, България е с най-голям дял за закупуване на храна от доходите на домакинствата - там сме номер 1 в ЕС. След намаляване на цените на храни и лекарства, ще излезем от тази непрестижна първа позиция, където 60% от доходите на българите отиват за закупуване на храна", заяви Румен Гечев. Той обяви, че намаляването на ДДС е антициклична мярка, която би имала ефект върху икономическия растеж и ще способства за по-леко преминаване през кризисния период.

 

„Трябва да осигурим адекватни условия за лекарствотерапията на българските граждани, ако искаме наистина да се грижим за тях. Няма разумен довод „против“ да намалим ДДС върху лекарствата. Нека финансовият министър да излезе с такъв довод“.

 

Това каза Георги Йорданов, народен представител от ПГ на „БСП за България“.
По неговите думи хотелиерството и ресторантьорството касаят една малка част от българското общество. Той призова народните представители да не се противопоставят на 2,5 млн. социално слаби български пенсионери и да ги карат да купуват скъпи лекарства.


От категорията

Екатерина Захариева за Ковид фонда на ЕС: Внасяме 3,3 млрд. евро, получаваме 15 милиарда

Снимка Кадър Нова телевизия-1590760858.png

Бюджетът е доста амбициозен и всичките спекулации, че България ще стане донор, ...

29 май 2020 | 17:00

Инж. Емил Георгиев, ПК "Екогласност": В МОСВ има гнилост на всички нива

-1555405711.jpg

„Чест прави, че започна разследване. Ако се спре само до един зам.-министър ...

29 май 2020 | 17:59

Йордан Цонев: Ние подкрепяме ДДС да не е табу

-1586547224.jpg

От физическите лица не могат да се съберат много пари, защото структурата на ...

29 май 2020 | 21:15

Боил Банов: Ритонът на Божков не е изчезнал. Всичко е опасано с камери, практически е невъзможно

-1583824224.png

Театрите на практика са отворени, за зрителя всичко е безопасно, каза по повод ...

29 май 2020 | 21:09

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.