Бащата на валутния борд у нас е категорично против България да влиза в Еврозоната

Бащата на валутния борд у нас е категорично против България да влиза в Еврозоната

Проф. Стив Ханке срещу Менда Стоянова: Тя не разбира колко опасно е да си играят с валутния курс!

152223 | 8 февр. 2020 | 09:38

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.


Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви пред БНР бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке.

 

В интервю за „Хоризонт“ той разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

 

Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, заяви категорично Ханке.

 

По думите му не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

 

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

 

Стив Ханке предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не подкрепя идеята България да въведе еврото.

 

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

 

В същото време финансовият министър Владислав Горанов подчерта още веднъж пред БНТ, че влизането в еврозоната е единственият път пред България в момента и ще доведе до решение за притесненията на хората за това колко струва българският лев.

 

През 2017 година Ханке заяви: "Вероятно политиците смятат, че ако България трябва да се присъедини към еврозоната, Европейската комисия би разрешила по-голямо финансиране за България. Въвеждането на еврото няма да е добре за България, но вероятно ще е от полза за политиците", подчерта финансистът.

Според него намаляването на регулаторните режими в България ще доведе до значителен ръст на българската икономика. По думите му, европейските фондове имат краткосрочен положителен ефект и като цяло негативно влияние върху икономиката.


От категорията

Мизерия на морето: Мръсни стаи, счупени шезлонги и кренвирши за закуска в 4-звезден хотел (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1596450191.png

За да се избегнат неприятни изживявания през летните месеци, контролните органи ...

3 авг. 2020 | 13:22

Храните поскъпват - доматите с 14,6%, прасковите с 10,1 на сто

-1587196490.png

Цената на картофите пък пада с 2,8 на сто и те се продават по 0,70 лева за ...

2 авг. 2020 | 10:53

„ОЗК-Застраховане“ вече и с онлайн продажба на застраховка „Гражданска отговорност“

„ОЗК-Застраховане“ вече и с онлайн продажба на застраховка „Гражданска отговорност“-1596451300.png

Вече бързо, лесно, удобно и изгодно всеки клиент на ОЗК може да заяви издаване ...

3 авг. 2020 | 13:41

Асен Велев: С благовидни предлози властта пренарежда режима на ползване на подземните богатства

Асен Велев: С благовидни предлози властта пренарежда режима на ползване на подземните богатства -1596263299.jpg

Законотворците за пореден път останаха безмълвни за проблемите в минния сектор, ...

1 авг. 2020 | 09:23