Проф. Стоян Денчев: Изборът на Красимир Влахов за член на КС е белег за политическа зрялост

В ГЕРБ такова решение не може да се вземе без съгласието на техния лидер Бойко Борисов

Проф. Стоян Денчев: Изборът на Красимир Влахов за член на КС е белег за политическа зрялост

3429 | 5 окт. 2018 | 12:41

Номинацията и изборът на г-н Красимир Влахов за конституционен съдия се базира изцяло на неговия професионализъм. Аз не зная кой се е сетил, най-после на такива постове да не се предлагат партийни кандидатури, а доказани и изявени професионалисти


Вероника Николова

 

Преди повече от 7 години, през 2011 год, в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) - София беше открита нова специалност „Информационни технологии в съдебната администрация“. Това беше един супер удачен избор на ректорското ръководство на УниБИТ по онова време да отговори на нуждите на пазара на труда. Тук ставаше въпрос за съдебната система и за нейната администрация.
За запознатите не е тайна колко е отговорна и важна ролята на съдебните служители в съдилищата и прокуратурите. Това са служителите, които подпомагат магистратите от самото начало на всяко едно съдебно дело до произнасяне на решението на съответния съдебен състав.

До момента на откриването на специалността „Информационни технологии в съдебната администрация“ в УниБИТ, в България нямаше висше училище което да подготвя такива кадри.

- Проф. Денчев как възникна идеята за уникалната специалност „Информационни технологии в съдебната администрация“ ?
- За нас не е нещо ново да се опитваме да отговаряме адекватно на нуждите на пазара на труда. И въпреки всичко, държа да подчертая, че идеята за тази специалност не беше наша. Това се случи по времето когато уважаваният от мен колега и приятел проф. Лазар Груев беше Председател на Върховния касационен съд (ВКС). Един ден той ми се обади и ме покани да отида при него за да обсъдим едно (както той се изрази) интересно предложение с голям потенциал за съдебната система на страната. На следващия ден аз „взех“ с мен проф. Иванка Павлова - моя заместник ректор по учебната дейност и заедно отидохме в кабинета на проф. Груев. Там освен Председателя на Върховния касационен съд беше и един млад човек, който тогава се представи като Председател на Софийския районен съд, по-късно зам. Председател на ВКС, а по настоящем съдия във ВКС – името му беше Красимир Влахов. Впоследствие, в хода на разговора се разбра, че идеята за въпросната специалност е на съдия Влахов.

- В България, както е известно всеки може да дава идеи, но важна е тяхната реализация … ?
- При нас идеята „не потъна“ а се реализира успешно, съвместно с огромните усилия на съдия Красимир Влахов и на неговия екип. Той беше моторът за нейната реализация. Не мога да не отбележа, че осезаемо се чувстваше и подкрепата на съдия Лазар Груев. Тук е мястото да подчертая и ролята на г-жа Бакалова, по онова време съдебен администратор в Софийския районен съд.

- Какви са резултатите от тази идея?
- Няма да бъда многословен, а само ще кажа, че бяхме във възторг, когато всички колеги до един, от първия випуск на тази специалност, „накуп“ започнаха работа в Софийския районен съд. Наблюдавах съдия Влахов. Той не можа да сдържи сълзите си от радост. Неговата идея получи „плът и кръв“.
И ето, политическа партия „ГЕРБ“, заедно с патриотите издигнаха кандидатурата на съдия Красимир Влахов за конституционен съдия и днес той беше избран с подобаващо мнозинство от парламента за този пост.

- Мислите ли, че той ще се справи с новите за него предизвикателства ?
- Преди да Ви отговоря на конкретния въпрос искам да изразя своето чувство на искрена радост и удовлетворение, че за първи път, след демократичните промени, в нашата страна се прави такава номинация и такъв избор. Номинация – не конюнктурна, не партизанска, не политическа. Номинацията и изборът на г-н Красимир Влахов за конституционен съдия се базира изцяло на неговия професионализъм. Аз не зная кой се е сетил, най-после на такива постове да не се предлагат партийни кандидатури, а доказани и изявени професионалисти, които имат авторитета да отстояват единствено позиции в интерес на България и на нейните граждани. Вие сте наясно, че в ГЕРБ такова едно решение не може да се вземе без съгласието на техния лидер – г-н Бойко Борисов. И все пак изразител в публичното пространство на идеята за номинацията на Красимир Влахов за конституционен съдия беше на зам. председателя на ПП „ГЕРБ“ – г-н Цветан Цветанов, за което искрено го поздравявам !
Вие сигурно също си давате сметка, че с тази номинация и с този избор политическия живот в България става с няколко стъпки по-нормален.
Ако ПП „ГЕРБ“, начело с Борисов бяха избрали, а г-н Цветанов беше посочил някой човек от „техните“ среди, то тогава нещата щяха да изглеждат тривиално и банално (така като винаги е било до сега). В момента обаче имаме нова, качествено различна ситуация, която определено говори за политическа зрялост.


От категорията

Радев във водната компания на Ерусалим „Хагихон”: Искаме да обменим опит в управлението на водите

Радев във водната компания на Йерусалим „Хагихон”:Искаме да обменим опит в управлението на водите-1579708583.png

Още следващата седмица в София пристига водещ експерт от водната компания на ...

22 ян. 2020 | 17:46

Борисов ще се срещне с феновете на "Левски"

-1556706610.jpg

В понеделник от Националния клуб на привържениците (НКП) обявиха, че изпращат ...

22 ян. 2020 | 17:38

Вечерното шоу на bTV: Запознайте се с Николаос Цитиридис (ВИДЕО)

Снимки: бТВ-1579720407.jpg

Но освен качествен хумор, вечерното шоу обещава горещи срещи със знаменитости и ...

22 ян. 2020 | 21:12

Министерство на отбраната: Не възнамеряваме да строим на територията на резиденция „Лозенец“

Резиденция "Лозенец" Снимка: МО-1579716056.jpg

Възможно е да става въпрос за разрешение за проектиране на сграда върху частен ...

22 ян. 2020 | 19:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.