Победата над фашизма не била освобождение за техните народи!?

Проф. Светлана Шаренкова: Не на реваншизма!

12300 | 11 май 2020 | 14:05

Опитите на незначителни фигури да унизят Русия и да изтрият историческата истина за войната са кощунствени, показват липса на дипломатичност, на чест и достойнство на българската управляваща класа.


Проф. Светлана Шаренкова 

 

Две грозни и противоречащи на националния ни интерес русофобски провокации извършиха в дните около 9 май външната министърка Екатерина Захариева и кметът на „Лозенец” Константин Павлов. Неизвестно с каква оторизация министърката е подписала наред с други външни министри от Източна Европа и САЩ декларация, в която пише, че

Победата над фашизма не била освобождение за техните народи!? А кметът по вандалски начин предлага да се премахне паметникът - костница на съветските воини, загинали във Втората световна война, намиращ се в района.

 

Девети май от 75 години насам е ден на памет, на почит към човешкия героизъм и саможертва, помогнали на света да пребори кафявата чума на нацизма. Само руският народ и другите народи на Съветския съюз са дали 27 милиона жертви в свещената война срещу нацизма. Подобно поведение на български чиновници е тежка провокация спрямо мъртвите и техните наследници.

 

Още повече е обида към паметта на десетки хиляди участници в антифашистката съпротива и български воини, оставили костите си по партизанските пътеки и фронтовете на Втората световна война. Обида е и към малцината живи ветерани, които, вместо да получат помощ и уважение от държавата, изживяват старините си лишени от почитта, която се отдава на техните европейските събратя по кауза и съдба.

 

Опитите на незначителни фигури да унизят Русия и да изтрият историческата истина за войната са кощунствени, показват липса на дипломатичност, на чест и достойнство на българската управляваща класа. Тези провокации нямат легитимната обществената подкрепа, противоречат на националния суверенитет и водят до подронване на една вековна духовна и човешка дружба между два народа с рядък аналог в международните отношения.

 

Днес, когато светът е изправен пред най-тежката криза в новите времена – тази с COVID-19, историята ни преподаде урока, че само заедно и солидарни можем да се справим и да побеждаваме. Езикът на омразата и противопоставянето е език на миналото, на блоковото мислене и Студената война! Днес няма място за такива прояви, а светът спрямо 1989 г. е по-нормален и консенсусен.

 

На 9 май, в деня на 75-годишния юбилей от победата над фашизма премиерът Бойко Борисов написа: Днес подаряваме на Европа нашия девиз „Съединението прави силата“, защото трябва да излезем от кризата заедно и по-силни… Нека помним жертвите на тази война и уроците на историята. В мрачните години на Втората световна война Лондон, Москва и Вашингтон и техните съюзници заедно побеждават нацистката армия. Това е пример за солидарност, от която нашият свят се нуждае и днес”.

 

Как се връзват тези думи на министър-председателя с подписа на външната министърка, който отрича решенията на съюзниците от Ялта и Потсдам за победата и устройството на следвоенния свят!? Как се връзват тези ценности с предложението на кмета на район „Лозенец” по най-варварски начин да бъде унищожена една военна гробница и да бъде поругана паметта на героите!?

 

При това на метри от мястото, където бе поставен паметник на англо-американските летци, бомбардирали София и чиито бомби убиха над три хиляди българи!?

 

От трибуната на парламента БСП реагира светкавично и поиска българските институции категорично да се разграничат от тези неадекватни позиции на министър Захариева и кмета Павлов.

Само така управляващите ще докажат, че не обслужват конюнктурни или чужди интереси и че това не е политика на българската държава!

 


От категорията

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!-1610696036.jpg

Българският народ има много силни, много красиви качества! Но днес той ...

17 ян. 2021 | 08:58

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за България

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за Бългаария-1610795189.jpg

БСП, която е стара, сис­темна пар­тия, носеща при предишни ръковод­с­тва вина ...

16 ян. 2021 | 13:05

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - работила с Ирина Бокова в ЮНЕСКО

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - състудентка на Ирина Бокова -1610800360.jpg

Бившият шеф на Россътрудничество Елеонора Митрофанова е назначена за посланик ...

16 ян. 2021 | 14:32

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат-1610814824.jpg

Войната с всички средства ще се води не само срещу известния враг ГЕРБ, а и ...

16 ян. 2021 | 18:32