Да се надяваме, че българската държава все още има сили да служи на народа си

Проф. Светлана Шаренкова: Светлина в тунела

6516 | 15 май 2019 | 17:52

В отговор на апела на президента Румен Радев главният прокурор Сотир Цацаров изиска от ДАНС да бъде докладвано за офшорните сметки и задгранични имоти на българския политически елит


Проф. Светлана Шаренкова

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от ДАНС в кратки срокове и в изчерпателна форма да бъде докладвано за офшорните сметки и задгранични имоти на българския политически елит. Това държавният обвинител направи в отговор на апела на президента Румен Радев да бъдат осветени скритите парични потоци на властта, защото евтините апартаменти и персонални асансьори са само върхът на корупционния проблем.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев се ангажира оперативно да изпълни разпореждането.

Самият подход на подобно институционално сътрудничество заслужава адмирации – свидетели сме на смела държавническа позиция на президента и професионална реакция на главния прокурор.

Ако това е началото на реалното разкриване на финансовите тайни на управляващите (и не се трансформира в поредната поръчкова акция срещу опонента), в България най-после ще се случи акция „Чисти ръце”, която ще направи дисекция на порочния 30-годишен преход.

Преход, който, вместо да донесе свобода и демокрация, върховенство на закона и материално благополучие на милионите българи, бе съпътстван от разруха, грабеж и облагодетелстване на властимащите от всички управлявали партии. Доведе страната до демографски срив и мизерия.

Ето защо обвиненията към държавния глава, че е партиен говорител, са напълно клеветнически и манипулативни. Президентът Радев изразява надеждите и въжделенията на народа за справедливост и възмездие за престъпниците, които ограбиха неговия живот, труд, талант и мечти.

Впрочем точно такова възмездие обещаваше ГЕРБ преди 10 години, когато мнозинството подкрепи партията на Борисов и три пъти му гласува доверие да управлява. Но вместо справедливост получихме показни полицейски акции и арести, за които днес България плаща обезщетения, отсъдени в Страсбург.

ГЕРБ се провали в борбата с корупцията, защото, докато издигаха лозунги за нов морал, на практика изградиха нов партиен елит – алчен за власт и пари, арогантен и глух за проблемите на хората. Защото създадоха дефектен закон и нефункционална антикорупционна комисия.

Искането на главния прокурор за пълна информация за офшорките изцяло е в унисон с обществените очаквания, то е своеобразен Рубикон в кариерата му на главен държавен обвинител. Защото ако прокуратурата доведе до ефективен съдебен край обвиненията в корупция по висшите етажи и започнатите дела срещу олигархията, това ще е оздравително действие с надпартиен характер и дългосрочна проекция.

Да се надяваме, че българската държава все още има сили да служи на народа си.

 


От категорията

Анализът ИСА за май: Всички - и власт, и опоненти, вече играят ва банк

Анализът на ИСА за май 2020-1591089308.jpg

За вътрешната опозиция в БСП идващите месеци са „бой последен.“ Хвърлят ресурс, ...

2 юни 2020 | 12:25

Даниел Смилов: Какво се крие зад "истинската история" на Васил Божков

-1515601699.jpg

В интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. ...

2 юни 2020 | 16:47

Къде са потънали милионите на Божков?

Къде са потънали милионите на Божков?-1591196899.jpg

Със спечелените от хазарта пари Божков е подкрепил политически проект, ...

3 юни 2020 | 18:11

Политологът Петър Чолаков: Разкритията на Божков - тъжна диагноза за България

-1539858143.png

Ние сме "юзърите", а г-н Божков е от бившите ...

3 юни 2020 | 16:02