Докато в учебниците им пише, че българите са окупатори и татари, не можем да им дадем зелена светлина за ЕС

Проф. Топалов: Македонските историци четат изворите, както дяволът чете евангелието

5561 | 5 дек. 2020 | 11:35

Щом тяхното общество иска да влиза в EС, трябва да се научи да мисли европейски. Да не гледат на България като враг, ние не сме им враг, ние първи ги признахме преди над 20 г., каза историкът


Българо-македонската историческа комисия постигна нулеви резултати, защото няма желание от другата страна да се придвижат нещата напред. Това обяви в предаването „Тази събота“по bTV историкът проф. Кирил Топалов, който е член на комисията.

По думите му тя заседава от две години и всяко съгласие е постигано с много труд и остри спорове.

„Ние се надявахме, че след интервюто на техния премиер, че имат желание за промяна, видяхме, че комисията е на светлинни години от това и за нас е много странно. Една държавна комисия, която не приема тезите на своя министър-председател и по-голямата част от правителството, е много странно, явно комисия продължава да служи на старите югославски тези, на старите титовски тези“, обясни проф Топалов.

Според него македонските му колеги четат историческите извори, както дяволът чете евангелието. Той заяви, че в македонските медии циркулира информация, която заблуждава обществото, че комисията са решили въпросите за Средновековието и вече са стигнали до най-новата история.

„Това не е вярно. Ние не сме преминали Средновековието, не сме стигнали до Възраждането. Разгледахме Гоце Делчев, защото наближаваше годишнина. Оказа се, че от тяхна страна въпросът е нерешим“, обясни той.

Историкът уточни, че преди година и половина са разгледали цар Самуил, като са постигнали приемлива формулировка, че той е продължител на българската царска традиция, създал е голяма Българска държава, чиято столица днес се намира в Република Северна Македония – Охрид.

Относно формулировката за цар Самуил в учебниците, проф. Топалов заяви, че македонските историци не са я въвели и в тях пише, че владетелят е бил цар на Македонската държава.

„Нелепости, как да се съгласим, как да минем напред? Щом тяхното общество иска да влиза в Европейския съюз, трябва да се научи да мисли европейски. Да не гледат на България като враг, ние не сме им враг, ние първи ги признахме преди над 20 г., дадохме им икономически помощи, когато имаха ембарго, Бургас стана тяхно пристанище, защото Солун беше заключен за тях“, коментира проф. Топалов.

Историкът посочи, че трябва да си отговорим на въпросите какво печели и какво губи страната ни, ако всички наши съседи са членове на ЕС. „Ако в ЕС трябва да влезе държава, която свирепо мрази своята роднинска държава – България, която продължава да ни нарича фашистки окупатор, изверг. В учебниците им пише, че българите са били номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи… Малко е трудно България да бъде толкова глупава и щедра, че да съдейства на Р.С. Македония да влезе в ЕС“, коментира той.


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Илияна Йотова: Не се притесняваме от конкурентите

-1626437593.jpg

По думите на Йотова, те имат подкрепа и от безпартийни граждани от големи и ...

23 септ. 2021 | 20:58

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент -1632420037.jpg

На втория тур през 2016 г. подкрепихме Румен Радев, след което съжалихме. Това, ...

23 септ. 2021 | 20:26