Проф. Велислав Минеков е новият шеф на НХА: Банкрута го дължим на министъра на културата

Би било чудесно да управляваш фалирало предприятие, напита той във Фейсбук

Проф. Велислав Минеков е кандидат за шеф на НХА: Банкрута го дължим на министъра на културата

5096 | 14 дек. 2019 | 13:27

Настоящият банкрут и мизерия дължим единствено на Министерство на образованието и тенденциозното поведение на неговия министър. Жалко е, когато има колеги, готови да подарят нашата автономия срещу обещания за мизерна власт


Професор Велислав Минеков е кандидат за шеф на Националната художествена академия, стана ясно от негова благодарствен пост във Фейсбук.

Той ще иска да поеме поста, след като проф. Николай Драчев подаде оставка като ректор по време на заседанието на Академическия съвет вчера.

 

Причината бе, че над 200 преподаватели и служители в Националната художествена академия останаха без заплати през ноември и декември. Ректорът твърдеше, че причината е в малкия бюджет на учебното заведение и многото разходи.

 

"Благодаря на всички колеги и студенти, които предложиха и гласуваха кандидатурата ми за ректор на Академията. Би било чудесно да управляваш фалирало предприятие. Настоящият банкрут и мизерия дължим единствено на Министерство на образованието и тенденциозното поведение на неговия министър. Жалко е, когато има колеги, готови да подарят нашата автономия срещу обещания за мизерна власт и гаранция за добро самочувствие", написа на профила си във Facebook Минеков след избора си.

 

"Училище със 123 годишна история няма да бъде преклонено или унищожено по прищявка на неграмотни и недостойни "политкоректни" политически слугини. Ще преживеем и този мрак. "Естетите" и "творците" на малокултурието ще бъдат презрени и забравени. В името на нашите студенти, наследство, настояще и бъдеще", пише още професор Минеков.

 

От пресцентъра на Академията съобщиха, че е сформирана комисия от членове на Академическия съвет, която ще проведе разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за решаване на проблемите.

 

Припомняме, че вчера Ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев подаде оставка на  заседание на Академичния съвет, на който трябваше да обясни къде са изчезнали стотици хиляди от парите за заплати на преподаватели и служители, както и защо са отклонени суми от перото за студентски стипендии.

 

Очаква се новият ректор да бъде избран на 15 януари, за когато е насрочено Общо събрание на Академията. Дотогава длъжността ще изпълнява зам.-ректорът по учебната част доц. д-р Бойка Доневска, обявиха вчера от Академията.

 

Кризата в НХА породи неизплащането на заплатите на преподаватели и служители за ноември, които е трябвало да бъдат преведени на 26-и същия месец.

Спешна проверка на МОН показа, че пари от перата за заплати и стипендии са отклонени за капиталови разходи. Синдикати подозират, че с тях е плащано по договори за изграждането на новия учебен корпус на НХА, който е почти готов.

Близо 3 млн. лева за него са осигурени по европейски проект, но договорите за строителството надхвърлят значително тази сума - те са в размер на 7,55 млн. лева.

В същото време, част от сумата по проекта ще трябва да покрие висшето училище, защото има финансова корекция от страна на управляващия орган на оперативната програма, която е близо 276 000 лева .


От категорията

Борисов: Взимаме вода от Белмекен през София за Перник! (ВИДЕО)

Снимка Кадър Фейсбук-1579333940.png

„Имаме 12 екипа в момента подготвени, имаме възможност да ги увеличим, ще ...

18 ян. 2020 | 09:36

Атанасовден е! Зимата си отива

Св. Атанас-1579330383.jpg

Според народните вярвания Св. Атанас господства над зимните студове. Облечен с ...

18 ян. 2020 | 08:52

Ивелина Василева: Вотът на недоверие няма да мине! Нищо конструктивно и градивно, само критика!

Снимка "Канал 3"-1579368511.jpg

Количествата вода са напълно достатъчни за нуждите на София за години напред, ...

18 ян. 2020 | 19:27

Министър Каракачанов ще присъства на откриването на Висшето военновъздушно училище Георги Бенковски

-1571928112.png

На личния състав ще бъде връчено бойното знаме на училището, което бе осветено ...

18 ян. 2020 | 19:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.