Националният щаб не е забранявал бързите тестове, поясни д-р Кунчев (ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: 242 са вече заболелите, новите са 22. Няма да прилагаме масов скрининг!

7699 | 25 март 2020 | 17:06

Ген. Мутафчийски поясни, че се мисли по израелски маниер как да се направи още по-бързо тестуването с истинските, достоверни тестове, като тази метод скоро ще бъде представен


Проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщи последните данни за развитие на заболеваемостта от Ковид-19.

 

Сливен е нов град за географията на коронавируса у нас.

Новите случаи са 22, общо стават 242.

"Към този час 22 са новорегистрираните, 16 от тях с в София, 1 в Сливен, Пловдив 2-ма, 1 в Плевен и 2-ма в Благоевград. Всъщност новата област е Сливен. 242 случая", обобщи Венцислав Мутафчийски.

 

Заболелите в столицата не били контактни помежду си, сред тях имало работещи в Пета градска болница.

Пациентите от "Пирогов", които бяха в критично състояние, вече са "в стабилизирано, но тежко състояние", каза Мутафчийски. В болници са 42 от заболелите у нас. Излекуваните са петима.

 

Шефът на ВМА информира още, че в света за деня са регистрирани повече от 100 000 случаи на заразени с Ковид-19.

Проведени са консултации със здравния министър за обособяването на интензивни отделения за лечения на коронавирус във всяка болница, както и за разкриването на още лаборатории в областните градове, каза още Мутафчийски.

 

Във връзка с новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, шефът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков поясни, че  има затруднена обработка на товарни превозни средства на границата ни с Република Турция. Само на ГКПП "Капитан Андреево" има 1200 камиона, които изчакват.

Комисар Кичиков съжбщи, че заповедта на здравния министър е отменена, като към момента се водят преговори между българския и турския вътрешен министър за облекчаване на трафика.

 

Междувременно и от Министерството на здравеопазването съобщиха, че здравният министър е отменил издадената заповед, с която временно беше забранено влизането и преминаването през територията на България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Република Турция и пристигащи от определени държави.

 

В отговор на въпрос относно предстояща среща със Светия Синод, ген. Мутафчийски съобщи, че е говорил с вицепремиера Томислав Дончев и такава среща предстои.

 

По думите на началника на щаба вече има четирима оздравели от заболяването у нас.

 

Ген. Мутафчийски поясни, че се мисли по израелски маниер как да се направи още по-бързо тестуването с истинските, достоверни тестове, като тази метод скоро ще бъде представен.

 

Националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поясни, че щабът не е забранявал на нито една лаборатория, която може да го прави, тестуване с бързи тестове.

 

По думите му всичко, което е препоръчано от световните здравни власти, се прилага.

 

Щабът смята, че не е нужно да се прави масов скрининг на населението у нас за наличие на коронавирус. Това е излишно хабене на ресурс, подчерта шефът му.

 

По думите на Мутафчийски данните няма да са точни към този момент. Докато не бъде намерен надежден тест, няма да се прилага. Сега е ценна всяка стотинка. Това ще има смисъл в края на епидемията, за да се установи кой е преболедувал и има вече антитела, подчерта началникът на щаба. Трябва да следваме положителния пример, изтъкна той.

 

Така Националният щаб и лично ген. Мутафчийски се противопоставиха на настояванията на Медицинския съвет, които искат да бъде приложен масов скрининг на населението в страната. Този конфликтна точка между двете звена се появи веднага със създаването на Медицинския съвет, оглавяван от проф. Коста Костов.

 

"Смятам, че високотехнологичната носилка е предназначена за група заболявания, различни от коронавирус, като Ебола, и няма нужда да се ползва, каза още Мутафчийски.

 

По-рано стана ясно, че общият брой на смъртните случаи от пандемията е нараснал до близо 20 000. Това сочат данни на американския университет „Джонс Хопкинс“.

Общо потвърдените случаи са над 436 159, а около 110 000 души са се възстановили от болестта.

Избухването на COVID-19 е обявено за пандемия от Световната здравна организация (СЗО), а данните от университета показват, че вирусът вече се е разпространил в 170 страни и региони.

Математическият модел допуска, че ние откриваме само двама души от 11 заразени, посочи още шефът на щаба.

 

 


От категорията

Ген. Мутафчийски: Вече 522 са заразените у нас, от тях 24 са новите случаи, четирима са починали

Ген. Мутафчийски-1586062761.jpg

От болните от ковид-19 мъже са 299, жени - 223, най-младият пациент е на 1 ...

5 апр. 2020 | 07:57

Нинова с алтернативни мерки: Да се замразят военните проекти! Субсидии за осигуряване на прехраната

Корнелия Нинова-1586067544.png

На 3 април да удължиш извънредното положение с още 45 дни е абсолютно ...

5 апр. 2020 | 09:25

Общинските съветници от БСП: Фандъкова да прекрати незабавно поръчката за нови леки автомобили!

Общинските съветници от БСП: Фандъкова да прекрати незабавно поръчка за покупка на леки автомобили!-1586102451.jpg

"Цялото бързане си го обясняваме с предстоящата актуализация на бюджета на ...

5 апр. 2020 | 18:59

Рекорд! Над 3 милиона лева дари Делян Пеевски за борбата срещу коронавируса

Над 3 милиона лева дари Делян Пеевски за борбата срещу коронавируса-1586101486.jpg

Над 300 000 лева възлиза дарението на прокуратурата. Политици, общественици и ...

5 апр. 2020 | 18:41

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


26 март 2020 | 00:54"South Korean fashion designer switches to face masks" https: www.bbc.com news av business 51967276 south korean fashion designer switches to face masks?intlink_from_url https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Ftopics%2Fcnx753jej1xt%2Fsouth korea&link_location live reporting map


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


26 март 2020 | 00:27Engineered bat virus stirs debate over risky research Lab made coronavirus related to SARS can infect human cells. Editors note, March 2020: We are aware that this story is being used as the basis for unverified theories that the novel coronavirus causing COVID 19 was engineered. There is no evidence that this is true; scientists believe that an animal is the most likely source of the coronavirus. Declan Butler "Although almost all coronaviruses isolated from bats have not been able to bind to the key human receptor, SHC014 is not the first that can do so. In 2013, researchers reported this ability for the first time in a different coronavirus isolated from the same bat population2." 12 November 2015...https: www.nature.com news engineered bat virus stirs debate over risky research 1.18787


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


26 март 2020 | 00:11Интересно, защо СВЕТОВНОТО СВЕТИЛО проф.Раул Дидие казва: ТЕСТОВЕ, ТЕСТОВЕ, ТЕСТОВЕ. Проф. Дидие е микробиолог инфекционист шеф на Институт в Марсилия, баща му е бил ВОЕНЕН ЛЕКАР. ..... и какво казва ..ето от колега от Франция ... но който иска от БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ може да се свърже с проф.Дидие и да направи интервю ... """ За ковид 19 тезите на проф.Раул са следните. Той казва че това е ОРЗ което не се отличава радикално от другите познати "20 вируса" които всяка зима си вземат своя дан , вкл. във Франция....... Раул казва "До сега , 20 ти март , не се вижда нарастване в общата смъртност от ОРЗ , в сравнеие с други години" ...... Смята реакцията на властите навсякъде , за паническа и ненужна.......... Той казва "Най високия РИСК за смъртност у рисковите групи е вирусното натоварване !" Т.е. ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА, през която в организма циркулира вирусът. ........ Следователно изолацията и


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


26 март 2020 | 00:29ИЗВОДЪТ, който дава проф.Дидие Раул , веднага щом се диагностицира позитивен тест РНК на вируса , трябва да се започне лечение ! Дори при безсимтомните форми , също ! ...... Проф.Раул казва: Основни преносители са младите и активни хора но не децата !!!! , те разнасят болестта. ............. Възрастните рисковите групи страдат. Проф.Раул казва: "Паниката е ненужна. Само 1 % от рисковите пациенти умират" .............. Масовите , общодържавни , международни карантини той нарича "път без изход"......


Иван Звездаров


26 март 2020 | 00:24Следователно изолацията и карантината НЕ СА основното средство за борба се епидемията. ...... проф.Дидие Раул смята че ОСНОВНОТО СРЕДСТВО е да се правят много , МНОГО , МНОГО !!! тестове ! Ако може милиони тестове ! ..... Трябва да се изолират САМО положителните , а всички негативни да се оставят свободни ! ..... Положителните, според проф. Дидие Раул, трябва да се изолират и ВЕДНАГА да се натоварват терапевтично с Хлорокин , или Хлорокин Азитромицин по тежките случаи , с насложена вторична инфекция , до тогагава , докато изчистят вируса...... От малкото изследване, което е провел се вижда , че този период с терапия е повече от два пъти по кратък , отколкото без терапия ! ....... СМЪРТНОСТТА, казва Раул , пряко ЗАВИСИ от продължителността на ВРЕМЕТО , в което вирусът циркулира в организма!!!! ........ А не зависи от някакви хипотетични други усложнения , както мнозина си мислят . Ерго ! ............. Изводът , който дава проф.Дидие Ра


Анани Ананиев


25 март 2020 | 22:29Не мога да престана да се удивлявам колко много хора с ментални проблеми имат достъп до интернет... Чудя се дали причината е, че имаме твърде добър интернет, или твърде много хора са изкукуригали...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Знахар


25 март 2020 | 21:26Така наречените "профилактични"(реално скрининг):рак на млечната жлеза;рак на простата и рак на маточната шийка,реално са с много нисък процент на достоверност!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Знахар


25 март 2020 | 21:20Не,че вярвам много на тях,но на този етап ориентировъчно са допустими.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Знахар


25 март 2020 | 21:18Тестове,тестове,тестове!Боец на фронта!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Знахар


25 март 2020 | 20:54Много пъти,се опитвам да представя смислен коментар!Когато той е ,по дълък,или по ключови думи се трие!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Знахар


25 март 2020 | 20:50БлагоДаря за цензурата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


SMM


25 март 2020 | 20:41Във в.24 часа двама възпитаници на Харвард са направили сметка колко ще струва масовия скрининг с тестовете близо 451 млн.. Неясно за какъв период. Но е добре човек да се запознае с това изследване. Не тестовете ограничават вируса, а предпазването с маски, защитно облекло, дезинфектанти и др..Някой може ли да каже колко струват те в момента? И каквото и да се говори и пише става въпрос за пари!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


25 март 2020 | 19:56Добре де, защо тогава създадохте този експертен съвет? Явно сте си набили нещо в главите, решили сте, че премиерът на Израел е по компетентен и изобщо не ви се слушат специалистите. Вероятно ще свършат работа като операт пешкира и им хвърлите вината. Каква ли е сделката с Израел? За един приятел питам.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


26 март 2020 | 01:06Ето тук, може би ще разберете, колко жизнено важни са тестовете и за Израел! Мосад тайно се включи в борбата с корона вируса. от сайта на вестник "24 часа" ..... https: www.24chasa.bg novini article 8328820 Мосад тайно се включи във войната с вируса


Перо


25 март 2020 | 19:46Изпълнява каквото му нареди който го е назначил. Подборът на кадрите е ясен като огледаме правителството вицепремиер по икономиката е философ, а министър на здравеопазването икономист. Целта е да не се харчат пари. 16 те експерти от медицинския съвет ще хвърлят оставки, ако не искат да служат за параван на коремния хирург с лампазите. Китайци, немци, италианци, сърби, южнокорейци, руснаци и др. и др. са прости, че масово тестват, същата е позицията на СЗО, а ние умните с по 30 тина теста на ден и се хвалим, че нямаме заразени. Ако не са в състояние да осигурят бързи тестове, да си признаят, а не да приказват глупости.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владо


25 март 2020 | 18:40И кой е прав ??? Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) каза: "тест, тест, тест , заяви д р Мелита Вуйнович в четвъртък пред CNN. В същото време Китай изпрати 2 млн. безплатни тестове на Турция КРОСС След като министърът на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа заяви през изминалата седмица в парламента, че Турция също е изправена пред опасността от епидемия и се нуждае от набавянето на повече тестове за бърза и ранна диагностика на заболяването, Китай предложи да изпрати на Турция 2 млн. най бързи диагностични тестове. На запитването за цената, китайското правителство е отговорило. Ататюрк ги е платил" , пише в к Йени чаъ.Малко предистория след избухването на холерната епидемия през 1940 г. в Китай, основаният по времето на Мустафа Кемал Ататюрк Институт по хигиена и епидемиология Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü оказва помощ на Китай в борбата с епидемията, изпращайки ваксини. Днес Китай върн


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владо


25 март 2020 | 18:53(3)Готови сме да осигурим 3000 легла веднага. Това са най лесните пациенти, които ще влязат и излязат бързо, но ще се погрижим за болестта им докрай, така че да не могат да заразят никого другиго", коментира Вучич. По сериозните случаи ще бъдат настанени в болници. Китай предостави на Сърбия маски и друго медицинско оборудване. (край на цитата). При това положение, както каза Нийл Кларк: Объркан съм. Някой може ли да ми помогне? Ние явно ползваме опита на Израел и САЩ, но някой може ли да каже нещо по подробно. Все пак това е важно за всеки от нас!?


Владо


25 март 2020 | 18:45Сърбия драматично променя тактиката за борба с коронавируса по съвет на КитайАвтор: news.bg 24.03.2020 Източник: EPA БГНЕС Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви драматична промяна на тактиката в борбата срещу новия коронавирус, след като се е вслушал в съвета на екип от китайски епидемиолози, които са отишли в западната ни съседка, съобщава "Гардиън".След разговор с китайските експерти Вучич обяви, че Сърбия ще премине към режим на масово тестване и ще изолира онези, които са показали положителна проба, в импровизирани съоръжения, дори и да имат леки симптоми, тъй като само блокадата нямало да сработи.ой каза, че се надявал новата стратегия да успее да овладее коронавируса в страната в рамките на месец. Сърбия към момента има регистрирани 249 заразени и трима починали от COVID 19, макар че досега са се правили изключително малко тестове. "Готови сме да осигурим 3000 легла веднага. Това са най лесните пациенти, които ще


Лулчев


25 март 2020 | 17:21Много фалшива усмивеа има хОеглавият генерал.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


25 март 2020 | 19:19И заради тези 80% мунчовци Тиквата ще стои на власт.


Димитър Степанов


25 март 2020 | 18:26Но народонаселението му даде над 80% рейтинг.