Националният щаб не е забранявал бързите тестове, поясни д-р Кунчев (ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: 242 са вече заболелите, новите са 22. Няма да прилагаме масов скрининг!

15479 | 25 март 2020 | 17:06

Ген. Мутафчийски поясни, че се мисли по израелски маниер как да се направи още по-бързо тестуването с истинските, достоверни тестове, като тази метод скоро ще бъде представен


Проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщи последните данни за развитие на заболеваемостта от Ковид-19.

 

Сливен е нов град за географията на коронавируса у нас.

Новите случаи са 22, общо стават 242.

"Към този час 22 са новорегистрираните, 16 от тях с в София, 1 в Сливен, Пловдив 2-ма, 1 в Плевен и 2-ма в Благоевград. Всъщност новата област е Сливен. 242 случая", обобщи Венцислав Мутафчийски.

 

Заболелите в столицата не били контактни помежду си, сред тях имало работещи в Пета градска болница.

Пациентите от "Пирогов", които бяха в критично състояние, вече са "в стабилизирано, но тежко състояние", каза Мутафчийски. В болници са 42 от заболелите у нас. Излекуваните са петима.

 

Шефът на ВМА информира още, че в света за деня са регистрирани повече от 100 000 случаи на заразени с Ковид-19.

Проведени са консултации със здравния министър за обособяването на интензивни отделения за лечения на коронавирус във всяка болница, както и за разкриването на още лаборатории в областните градове, каза още Мутафчийски.

 

Във връзка с новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, шефът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков поясни, че  има затруднена обработка на товарни превозни средства на границата ни с Република Турция. Само на ГКПП "Капитан Андреево" има 1200 камиона, които изчакват.

Комисар Кичиков съжбщи, че заповедта на здравния министър е отменена, като към момента се водят преговори между българския и турския вътрешен министър за облекчаване на трафика.

 

Междувременно и от Министерството на здравеопазването съобщиха, че здравният министър е отменил издадената заповед, с която временно беше забранено влизането и преминаването през територията на България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Република Турция и пристигащи от определени държави.

 

В отговор на въпрос относно предстояща среща със Светия Синод, ген. Мутафчийски съобщи, че е говорил с вицепремиера Томислав Дончев и такава среща предстои.

 

По думите на началника на щаба вече има четирима оздравели от заболяването у нас.

 

Ген. Мутафчийски поясни, че се мисли по израелски маниер как да се направи още по-бързо тестуването с истинските, достоверни тестове, като тази метод скоро ще бъде представен.

 

Националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поясни, че щабът не е забранявал на нито една лаборатория, която може да го прави, тестуване с бързи тестове.

 

По думите му всичко, което е препоръчано от световните здравни власти, се прилага.

 

Щабът смята, че не е нужно да се прави масов скрининг на населението у нас за наличие на коронавирус. Това е излишно хабене на ресурс, подчерта шефът му.

 

По думите на Мутафчийски данните няма да са точни към този момент. Докато не бъде намерен надежден тест, няма да се прилага. Сега е ценна всяка стотинка. Това ще има смисъл в края на епидемията, за да се установи кой е преболедувал и има вече антитела, подчерта началникът на щаба. Трябва да следваме положителния пример, изтъкна той.

 

Така Националният щаб и лично ген. Мутафчийски се противопоставиха на настояванията на Медицинския съвет, които искат да бъде приложен масов скрининг на населението в страната. Този конфликтна точка между двете звена се появи веднага със създаването на Медицинския съвет, оглавяван от проф. Коста Костов.

 

"Смятам, че високотехнологичната носилка е предназначена за група заболявания, различни от коронавирус, като Ебола, и няма нужда да се ползва, каза още Мутафчийски.

 

По-рано стана ясно, че общият брой на смъртните случаи от пандемията е нараснал до близо 20 000. Това сочат данни на американския университет „Джонс Хопкинс“.

Общо потвърдените случаи са над 436 159, а около 110 000 души са се възстановили от болестта.

Избухването на COVID-19 е обявено за пандемия от Световната здравна организация (СЗО), а данните от университета показват, че вирусът вече се е разпространил в 170 страни и региони.

Математическият модел допуска, че ние откриваме само двама души от 11 заразени, посочи още шефът на щаба.

 

 


От категорията

Борисов: Даваме по 50 лв. на пенсионер месечно до края на мандата, ще осъвременим пенсиите!

-1600153582.jpg

"Докато другите говорят, ние действаме и няма да допуснем компромис с ...

1 окт. 2020 | 10:28

Корнелия Нинова: Само преизчислението на всички пенсии ще осигури достойни доходи

Снимка Пресцентър на БСП-1601537407.jpg

Бъдете здрави, уважавани в обществото и обичани от близките си хора. България ...

1 окт. 2020 | 10:23

Георги Димов: ЕС не е единен за ситуацията в Нагорни Карабах и Източното Средиземноморие

-1489388560.png

Все още в района тежката си дума не е казала Русия, твърди бившият ни консул в ...

1 окт. 2020 | 15:16

Йотова на глобален лидерски форум: Трябват адекватни решения на световно ниво за справяне с кризата

Снимка: Прессекретариат на държавния глава-1601553527.jpg

Липсват лидери с визия и със сила да вземат тежки и смели решения, а ...

1 окт. 2020 | 14:54