Ген. Венцислав Мутафчийски

Случаите на инфектираните станаха 41, десет само за деня, посочи шефът на щаба /ВИДЕО

Ген. Мутафчийски: Купонът свърши! Ще работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите

47895 | 14 март 2020 | 20:00

Предлагат се нови, по-строги мерки! Не ме питайте какво ще стане с фризьорския салон и фитнес залата, изтъкна той

Ген. Венцислав Мутафчийски-1584211944.jpg-1583997262.jpg

Купонът свърши! Остават да работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите.

Това заяви в изключително емоционално извънредно изявление тази вечер шефът на Националния оперативен щаб по борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

 

От думите му се разбра, че досегашните мерки не дават резултат и поисна от правителството още по-тежки рестрикции.

 

"С цялата отговорност ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Не бива да се посяга върху това, без което не можем: магазините за хранителни стоки, аптеките. Моля ви, не ме питайте за фризьорския салон, защото това ще значи, че вие изобщо не сте разбрали за какво става въпрос. Предлагаме да останат да работят само хранителни магазини, аптеки, бензиностанции и застрахователни компании", бяха точните думи на началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, цитирани от „Фокус“. 

 

До това се стигна, след като се разбра, че има четири нови положителни проби.

Само за ден заболелите се увеличиха с 30%, каза ген. Мутафчийски.

Случайте на инфектираните станаха 41, от тях десет само за деня, посочи той.

 

Генерлът се ядоса, че цял  ден го питали дали ще работят фризьорските салони и финтес клубовете. "Не ме питайте какво ще стане с фризьорския салон и фитнес залата", каза два пъти гневно Мутафчийски. И не скри, че по-строгите мерки се въвеждат, защото хората не се съобразявали масово с ограниченията.

 

Цял ден получавам обаждания какво ще стане с павилиончето за банички и фитнес залите. Аз отговарям: опитайте се да спасите вашите възрастни родители, баби и дядовци. Вашето магазинче ще отвори, след като отмине тази буря. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата. Да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се. Да не се налага да правим тежки избори кой ще умре, кой ще живее, защото нямаме апарати“, продължи емоционално той.

 

Според генерал Мутафчийски досегашните мерки не са дали задоволителен резултат, а животът в центъра на столицата, например, продължавал изцяло по старому.

Днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения. Може би е добре, че нашата нация има кураж, но в никакъв случай не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, нашите близки, нашите възрастни родители, приятели и колеги. Впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие след обявяване на мерките. Измести се фокусът върху неща дали фризьорският салон ще работи, или магазинът за пирони“, посочи началникът на ВМА.

Той отбеляза, че в цяла Европа се налагат безпрецедентни мерки за справяне с разпространението на коронавируса, въпреки че всички са наясно какви ще са икономическите изпитания пред всяка една от държавите вследствие на това.

Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически – ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме и са ни дали живота и отгледали. Въпросът е за физическото оцеляване на населението и то особено в беззащитна част на населението, каквато са възрастните хора и хората с хронични заболявания. В нашата страна са регистрирани 41 случая на коронавирус инфектирани. Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. На практика с 30% увеличихме броя на заболяването за един ден. В последните часове в големи и знакови държави в Европа – В Германия се увеличиха с 50%, което е огромен брой на заболелите“, обясни защо предлага по-строги мерки ген. Мутафчийски.

 Брифинг

Предлагат се нови, по-строги мерки! Не ме питайте какво ще стане с фризьорския салон и фитнес залата, изтъкна той

От категорията

Европейският институт EISA: ГЕРБ води, БСП е на втора позиция, ИТН губи 1/4 от поддържниците си

-1632771979.jpg

ДПС запазва традиционните си позиции, почти изравнени с ПП, ИБГНИ са под ...

27 септ. 2021 | 22:50

Радев: Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани

Инициативният комитет, който ще издигне кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на предстоящите избори на 14 ноември. Радев-1632775613.jpg

Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, а осъзнато обединение ...

27 септ. 2021 | 23:00

ИК на Радев/Йотова с трима съпредседатели - Ана Заркова, Цветослава Гълъбова и Йордан Камджалов

ИК на Радев/Йотова с трима съпредседатели - Ана Заркова, Цветеслава Гълъбова и Йордан Камджалов
-1632755220.png

В него влизат Павел Попандов, ген. Михо Михов - бивш началник на ВВС и на ...

27 септ. 2021 | 17:55

Янев: Цените на тока и парното за битовите потребители – без промяна до края на 2021 г. (Видео)

Сн. Нова.тв-1632748581.png

Премиерът подчерта, че служебното правителство целенасочено е работило в посока ...

27 септ. 2021 | 16:16