Проф. Вили Лилков Кадър: Bulgaria ON AIR

Полк. Невяна Митева е невероятно попадение на проф. Анастас Герджиков, изтъкна той

Проф. Вили Лилков: Радев подпали войната, но не успя да сглоби мира

5147 | 5 окт. 2021 | 15:57

"Хората, които ще подкрепят проф. Герджиков, сме убедени, че е време за съвсем друг начин на говорене в политическия живот", заяви ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков


Настоящият президент Румен Радев не е успял да изпълни конституционните си задължения. Това заяви пред Bulgaria ON AIR преподавателят в Минно-геоложкия университет проф. Вили Лилков, емблематично лице за десницата в България. Той е част от Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков.

"Той подпали войната, но не успя да сглоби мира. Беше в основата на протестите, в основата на разединението, което се случи на улицата. Впоследствие не успя да постигне мира", обясни проф. Лилков.

"С кандидатурата на проф. Герджиков искаме да постигнем истинско обединение. Дошло е време наистина да изберем президент, който олицетворява обединението на нацията", заяви той в предаването "България сутрин".

"Наистина обединени са думи, които се казват по време на избори, обаче после не се стига до това обединение. Хората, които ще подкрепят проф. Герджиков, сме убедени, че е време за съвсем друг начин на говорене в политическия живот", заяви другият събеседник в студиото - ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков.

Той подчерта, че проф. Герджиков е учен и ерудит, който се е доказал и като администратор.

"Да ръководиш най-голямото висше учебно заведение в България е доста сложна задача. Беше избран и за председател на ректорите, той е диалогичен човек", изтъкна проф. Янков.

По думите му един от другите кандидат-президенти - Лозан Панов, е интелигентен и достоен човек, а ситуацията се е променила неочаквано.

"Преди 10 дни едва ли не нямаше откъде да се появят достойни кандидатури срещу тази на ген. Радев. Сега виждаме три основни, те променят какво ще се получи на президентските избори. Появиха се хора, които са точно това, което Румен Радев не е", подчерта проф. Янков.

Двамата представители на Инициативния комитет са на мнение, че проф. Герджиков добре се справя с компроматите, реагира навреме и се държи достойно, без да прекосява границата на добрия тон и възпитание. Той трябва да бъде над компроматите и лошия тон, убедени са те.

"Има невероятното качество да слуша. Действително много внимава в това, което се казва и се опитва да го разбере. Този човек е в състояние с невероятната си диалогичност да постигне консенсус между политическите сили", отбеляза проф. Лилков.

Той призна, че е останал поразен от речта на полк. Митева пред Инициативния комитет. Говорила е за семейство, за съпруг, за Бог, за родина, за спорт и за добротворчество.

"За мен тя е невероятно попадение на проф. Герджиков и ще изпълни със смисъл функцията на вицепрезидент. Тя е с невероятна кариера в спорта, участник на Олимпиадата в Сеул", подчерта проф. Лилков.

И настоя, че не може в Инициативния комитет на Румен Радев да има 27 агенти на Държавна сигурност.

"Това е знак на действащия президент, който казва: Давам висока оценка на мракобесните служби на Държавна сигурност. Този човек дава цялостна оценка на мрачен период в нашата история", посочи още проф. Лилков.

 


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Преговорите за кабинет: България запазва "единната си позиция" по отношение на РС Македония
(Видео)

 Кирил Петков заяви, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.-1638051554.jpg

На практика решението означава, че и занапред България ще се придържа към ...

27 ноем. 2021 | 23:55

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари, актуализация - през юли
(Видео)

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари-1638051413.png

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно ...

28 ноем. 2021 | 00:12

Румен Гечев: Политиците сме притиснати до стената. Трябва да взезем в 2022 г. с правителство
(Видео)

-1633069402.png

Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме, посочва той

27 ноем. 2021 | 20:51