Палестинците държат ключа към мира в Близкия Изток

Проф. Владимир Чуков: Играта ва банк за Йерусалим

3637 | 7 дек. 2017 | 12:10

Тръмп често играе ва банк и смятам, че това е един от неговите ходове ва банк, казва анализаторът


Светът очакваше вчера американският президент Доналд Тръмп да обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел. Тръмп често играе ва банк и смятам, че това е един от неговите ходове ва банк. Формално президентът изпълнява волята на Конгреса на САЩ, който още през 1995 г. призна града за столица. Оттогава насам обаче на всеки шест месеца държавният глава на САЩ подписва отлагане на влизането в сила нa акта.

 

В понеделник, на 4 декември, Тръмп не подписа подновяването на отказ от прилагането на закона от 1995 г. Това щеше да е третото подписване за настоящия американски президент. Първият път беше, когато той встъпи в длъжност. Тогава израелската страна беше тази, която го молеше да не подписва подновяването на отказа, защото се очакваше интифада. Вторият път бе на 1 юни. Неговият зет Джаред Кушнер бе този, който помоли Тръмп да подпише документа, тъй като паралелно с изграждането на палестинска легитимност, трябваше да се стартира и процесът на самите мирни преговори, което обаче не се получи. Преговорите си останаха блокирани.

Защо е необходимо на Тръмп в момента да се стартира този мирен преговорен процес?

 

Палестинците държат ключа към мира в Близкия Изток и събитията трябва да се разглеждат в контекста на палестинско-израелския преговорен процес.

 

Никога досега не са били толкова близки отношенията между Израел и сунитския свят начело със Саудитска Арабия.

Единствената пречка е намирането на решение за Близкия Изток, т.е. решение на палестинско-израелския конфликт. Защо този процес трябва да бъде ускорен на фона на променените отношения между САЩ - Саудитска Арабия - Израел от една страна и Иран от друга?

 

От сегашното статукво полза има Иран. Поради тази причина САЩ се опитват да направят всичко възможно да се стигне до някакво разбирателство между палестинци и израелци. Изтече информация за предложен на палестинците план, който ще се официализира след Нова година. Ще им се предостави повече от 50 % от територията на Западния бряг на река Йордан и Ивицата Газа. Всички останали преговорни теми остават висящи - Йерусалим, границите, бежанците, сигурността и водите. Американската страна предлага статуквото да не е временно, а постоянно с продължаващи течащи преговори.

 

Решението за признаване на Йерусалим е нелегитимно от международно-правна гледна точка, тъй като има три резолюции на Съвета за сигурност на ООН, в това число и известната 424. Те дават право на самоопределение на палестинския народ, включвайки в това право и Източен Йерусалим като част от палестинската държава.

 

Поради тази причина вероятно Тръмп ще постави акцента върху това, че признаването на Йерусалим за столица не е политически акт, а е историческо и фактическо състояние на нещата.

По-голямата част от израелските административни структури се намират в Йерусалим и идеята на преместването е да бъдат улеснени контактите на американските дипломати. В същото време този акт е силно символичен, тъй като в момента има американско консулство в Йерусалим и то може да реализира тези контакти. Така че действията на Тръмп целят да се окаже натиск върху палестинската страна да приеме гореспоменатия план. Той обаче беше предварително отхвърлен от палестинската страна, което само по себе си подсказва, че ходът на Тръмп вероятно няма да има успех.

Ако се стигне до преместването на посолството на САЩ в Йерусалим, двете страни реално губят.

И въпросът е сега - кой ще отстъпи нещо, така че в крайна сметка да спечелят всички.

 

Ако и двете страни не отстъпят, и двете губят. Очевидно е, че палестинците са ключът за изграждането на отношения между Израел и арабския свят.

 

Материалът е публикуван във в. "Стандарт"


От категорията

Проф. Александър Маринов: Нашите институции са трагично неадекватни, неефективни и безотчетни

Проф. Александър Маринов-1470403196.jpg

В тона си към международната общност и посланиците премиерът звучеше като един ...

11 окт. 2018 | 15:48

Валерия Велева: Съзнава ли елитът на БСП отговорността си пред държавата

-1448546816.jpg

Тази партия е изнесла на гърба си толкава драматични, решаващи, истински битки ...

11 окт. 2018 | 14:27

Властта се търкаля по Графа, а в БСП се надДУМвАт...

-1533207229.jpg

При кризисното състояние на държавата основната опозиционна сила е на една ръка ...

19 окт. 2018 | 13:54

Западните медии за речта на Путин: Той обяви края на американската хегемония

Снимка: kremlin.ru-1539939845.jpg

И докато медиите на Запад тълкуват думите на президента не като акт на агресия, ...

19 окт. 2018 | 12:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.