Проф. Захари Захариев

Ген. Червенков: Прокуратурата може да извади от ръкава нещо, за което ние не знаем

Проф. Захариев за шпионския скандал: БСП да внесе вот на недоверие за външната политика и сигурност

6614 | 11 септ. 2019 | 13:39

Според полк. Чавдар Петров, бивш шеф на НСС и председател на Асоциация "Сигурност", руското разузнаване би трябвало да е достигнало до някакво дъно, ако действа по такъв елементарен начин


"БСП трябва да внесе в парламента искане за вот на недоверие към правителството за неговата външна политика и политика на сигурност". Това заяви пред БНР проф. Захари Захариев – председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД.

Според него в момента се случва сериозен не само вътрешнополитически, но и външнополитически скандал. „С поведението на прокуратурата, МВР и ДАНС на практика ние бъркаме в отношенията между България и Русия. Пълно безумие“, подчерта проф. Захариев.

Той изказа мнение, че премиерът Бойко Борисов се опитва да излезе от този „капан“:

„Това е капан и за него самия и за личния му авторитет и влияние в навечерието на избори. Може би става дума и за капан, свързан с взаимоотношенията вътре с самата партия ГЕРБ“.

„Смущава ме дълбокото разминаване между повдигнатите обвинения от страна на Специализираната прокуратура със съдействието на ДАНС и МВР и тезата, която отстоя премиерът Бойко Борисов. Те говорят за шпионаж в полза на Русия, а Борисов изобщо не си позволи да използва тези термини – той се опита и то по един доста ловък политически начин да отклони темата към заинтересованост на частни организации и на конкретни лица, които не са свързани с управлението на Руската държава. Нещата се пренасят в една плоскост, свързана с чисто икономически интереси, със себични икономически интереси на определени хора в България и с един безумен т.нар. глобален политически проект, свързан с България от страна на г-н Малинов и част от хората около него“, коментира още проф. Захариев.

По думите му в значителна част от инициативите на движение „Русофили“ фигурира повече „пушилката“, отколкото смисленият подход към реалните проблеми на взаимоотношенията между България и Русия.

"Очевидно днес и шпионите не са като едновремешните шпиони", каза пред БНР ген. Чавдар Червенков - ръководител на Военното разузнаване в периода 1991 – 1993 г. и бивш вътрешен министър. Според него действията на прокуратурата и следствието до този момент не се вписват в разбирането му за шпионска афера и посочи защо:

"Свидетел се отвежда с белезници, прави му се обиск вкъщи, изземат му се телефони и компютри, освобождават го и на другия ден той (Юрий Борисов - бел. ред.) дава пространно телевизионно интервю и ни обяснява какво са си говорили в Следствието. Главният обвиняем Николай Малинов днес също даде пространно телевизионно интервю в същия дух - разбрахме какво са си приказвали. Питам се води ли се следствие, има ли следствена тайна. Какво става?", коментира бившият шеф на военното разузнаване.

По думите на ген. Червенков Прокуратурата може да извади от ръкава нещо, за което ние не знаем. Той предположи, че или става дума за прихванато пране на пари, или става дума за шпионаж против интересите на държавата и в интерес на чужда държава.

Той също коментира изявлението на премиера Бойко Борисов с думите "все едно е премиер на друга държава".

"Изнася се стара информация, става дума за събития от 2015-а година. Защо службите досега са мълчали и защо изнасят информацията сега", коментира полк. Чавдар Петров, бивш шеф на НСС и председател на Асоциация "Сигурност".

Той прогнозира, че повдигнатото обвинение на Николай Малинов за шпионаж няма да издържи в съда, защото той няма достъп до класифицирана информация, за да е предавал такава информация на чужди организации. Според него подозренията започват да се изместват от шпионаж към пране на пари.

По думите на полк. Петров руското разузнаване би трябвало да е достигнало до някакво дъно, ако по такъв елементарен начин финансира своята дейност в една натовска държава. Според него обвиненията към Николай Малинов са напълно необосновани.

 


От категорията

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат, или ще вършим някаква работа, или няма смисъл

-1575648341.jpg

"На последния коалиционен съвет поставих въпроси, които по искане на ...

27 февр. 2020 | 13:49

Борисов отговаря в парламента за тол системата: За 100 години не си спомям нито една реформа на БСП

-1582789258.png

Днес ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на ...

27 февр. 2020 | 08:01

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Черна гора Душко Маркович

-1535967666.jpg

Във фокуса на разговора им ще са добрите двустранни отношения

27 февр. 2020 | 15:12

Софийският университет отне званието „доктор хонорис кауза“ на четирима души

-1441872299.jpg

Отнемането на почетните звания е било предложено на ректора на СУ с писмо от ...

27 февр. 2020 | 14:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


11 септ. 2019 | 14:07А_ДАНО_АМА _НАДАЛИ!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.