Снимка: pogled.info

Никога досега не съм изпитвал такава загриженост за инфекциозно или за друго подобно заболяване

Проф. Жилбер Дерай: Опасността от коронавируса не е това, което мислите

292378 | 18 март 2020 | 14:25

Медийното отразяване на коронавируса е натоварено с много отрицателна енергия и води до влудяване на публиката, казва професорът


Проф. Жилбер Дерай е нефролог и фармаколог, ръководител на Отделението по нефрология в болницата Pitié-Salpêtrière в Париж

 

Никога досега не съм изпитвал такава загриженост за инфекциозно или за друго подобно заболяване. 

За 30 години болнична практика съм свидетел на много кризи, свързани със здравеопазването – СПИН, SRAS (тежък остър респираторен синдром), MERS (близкоизточен респираторен синдром), възраждане на туберкулозата, мултирезистентни бактериални инфекции, – с които сме се справяли спокойно и много ефективно. Не е имало повод за паника като сегашната. И никога досега не съм изпитвал такава загриженост за инфекциозно или за друго подобно заболяване.

 

Мерките

 

Откровено казано, не се притеснявам за здравните последици от коронавируса. Нито актуалните данни за смъртността, нито разпространението на вируса, оправдават глобалната паника в здравеопазването и особено в икономиката. Предприетите мерки са адекватни и ефективни и подпомагат за овладяване на епидемията. Това се вижда в първоначалния и главния източник на тази инфекция – Китай, където епидемията затихва. Близкото бъдеще ще покаже дали греша.

 

Притесненията ми

 

От друга страна съм притеснен от кражбите на маски, тъй необходими за предпазване на медицинския персонал и хората в риск – нашите предишни и настоящи болни, по-специално пациентите с имунна недостатъчност.

Раздаването на маски по летища, кафенета и търговски обекти е с нулева ефективност.

Притесняват ме кражбите на почистващи гелове.

Притесняват ме опашките за тоалетна хартия, ориз и макарони.

Притеснява ме терора, който води до натрупване на неприлични запаси от храни в държави, в които храните също така неприлично са в изобилие.

Притесняват ме и нашите началници, които повече не трябва да виждаме, нито да докосваме, от страх да не ги убием. Те ще умрат, но по-скоро "единствено" от самотата.

Свикнахме да не посещаваме нашите родители, баби и дядовци, когато сме грипозни, за да ги предпазим „за всеки случай“ и за неопределен период от време; а това не е нищо по-различно от коронавируса.

 

Здравеопазването

 

Притеснява ме, че здравеопазването става обект на военен сблъсък, конфликт като всеки друг, крайна цел на борбата в това сборище.
Притеснява ме, че върху здравната ни система, която вече е в затруднение, скоро ще се струпа поток на пациенти при най-малкия признак на грипоподобно заболяване. А няма да можем да се справим с всички останали заболявания. Инфарктът на миокарда или апендиксът винаги са спешни, докато вирусът – не винаги.

 

Медиите

 

Медийното отразяване на коронавируса е натоварено с много отрицателна енергия и води до влудяване на публиката. Провежда се по схемата на най-налудничавите конспиративни теории от жанра „те крият нещо от нас“. Всъщност, нищо не е неясно, а и е невъзможно в медицината в днешния дигитален свят, където научните знания са непосредствени и без филтър.

 

Коронавирусът (почти) не убива, освен и без това крехките организми.
Притеснява ме, че това мъничко живо същество ще разкрие само огромните разломи и слабости на нашите общества. Смъртните случаи, които след това ще наброяват милиони, ще са резултат от конфронтацията на лица – напълно безразлични към обществения интерес.

 

 

Превод от френски: д-р Радко Ханджиев

Източник: https://pogled.info


От категорията

Безпрецедентно! Путин пусна цяла Русия в отпуск до края на април, заплатите остават (ВИДЕО)

Снимка: kremlin.ru-1585840382.jpg

Държавният глава благодари на лекарите, медицинските сестри и целия персонал на ...

2 апр. 2020 | 18:12

Наложиха полицейски час в Мека и Медина

-1565334348.jpg

Във вторник Саудитска Арабия призова мюсюлманите по света да отложат плановете ...

2 апр. 2020 | 18:09

Елизабет II ще направи изключително рядко обръщение към нацията

-1577298297.jpg

Обръщението, което ще се излъчи в неделя в 22 ч. българско време, е записано в ...

3 апр. 2020 | 18:27

Виктор Орбан заяви, че „няма време“ за критиките на европейските партньори

-1522331852.jpg

Много европейски политици, включително негови съюзници в ЕНП, го обвиняват, че ...

3 апр. 2020 | 18:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


18 март 2020 | 17:08Притеснява ме, че китайското изобретение COVID 19 разруши надеждата за малкото количество съществуваща човещина и това, че Банкянския изрод ще остане на власт за да довърши България.Простакът Бойко Методиев Борисов е едно мутренско л@йно, което веднага трябва да бъде изринато от България.Мили Господи, моля те от все сърце, прибери Банкянския Изрод и избави Родината ми от гербаджийската сган, и обслужващите ги мутри, некадърници, проститутки, лъжепатриоти,ибрикчии, лумпени, и всякаква друга гербаджийска измет!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.