Снимка Пресцентър на БСП

Историкът откри честванията на Бузлуджа, по повод 130 г. от началото на социалистическото движение в България

Проф. д-р Искра Баева: Ние имаме задачата и мисията да продължим идеята на първооснователите

3951 | 3 юли 2021 | 17:32

Първата задача на БСП днес е да се освободи българското управление от олигархията и от мафията


„Преди 130 години се опитват да направят нещо ново в България, да вземат една нова, европейска идея – идеята на социализма и да направят от нея едно ново движение, една нова партия. Така се ражда българската социалдемокрация. Едва ли някой от тези мечтатели си е мислел, че само половин век по-късно техните съмишленици ще имат възможност да се опитат да реализират тази идея. Защото когато партията се създавала основният въпрос е бил: “Има ли социализмът почва в България“? Техният отговор е бил положителен и половин век по-късно други техни последователи са се опитали да го реализират. Едва ли някой от тях е мислил, обаче, че 100 години по-късно този опит ще се провали и отново ще се постави същият въпрос. Днес, 130 години по-късно, ние сме тези, които имаме задачата и мисията да продължат идеята на първооснователите, да изградят едно социално-справедливо общество.“

С тези думи проф. д-р Искра Баева официално откри честванията на Бузлуджа, по повод 130 години от началото на организираното социалистическо движение в България.


По думите й в социално-справедливото общество всеки има достойно място и това място не е в резултат на милостиня и благотворителност, а резултат от правото всеки един да участва в създаването на блага, в разпределението и ползването им. „Носителят на тази идея е българската левица“, тържествено заяви проф. Баева.


Тя попита: “Каква е задачата на БСП и на цялата лява общност днес?“ и отговори така: „Първата задача е да се освободи българското управление от олигархията и от мафията. Втората и по-важна задача е да не бъдат пропилени онези усилия на протестиращите от миналата година, да не бъдат разочаровани отново, да бъде върната демокрацията такава, каквато наистина е. Демокрацията означава участие на всеки във вземането на решения и да се даде възможност на всички да изградят един свят, в който важни са не парите и алчността, а разумът и участието, важно е това, което всеки от нас може да направи за своя народ и своята държава“, обясни проф. Искра Баева.
Тя завърши своето изказване със следния призив: „Нека посветим своите усилия днес и в следващите години на тази основна задача – да изградим един по-човечен свят.“


От категорията

Радев пред енергетици: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения

Радев: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения-1634414368.jpg

По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на ...

16 окт. 2021 | 19:16

Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка

-1528279032.jpg

Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, сметките за парно няма да са ...

16 окт. 2021 | 22:43

Искра Михайлова от Монтана: Къде е обликът на президентството и къде е мисията на президентството?

Искра Михайлова от Монтана: Вицепрезидентът се бори за каузи-1634416685.jpg

ДПС е партията, която има огромни заслуги за изграждането на държавността в ...

16 окт. 2021 | 23:37

Карадайъ в Монтана: ДПС е гарант, че Конституцията и законите ще се спазват

-1634405466.jpg

Изправям се пред вас в трудно време, изпълнено с изпитания и предизвикателства, ...

16 окт. 2021 | 20:25